یزد- هر چه از ارزش و اهمیت بافت تاریخی، جهانی و زیبای یزد گفته شود، باز هم کم است، بافتی که بودجه‌های قطره چکانی رمقی برای آن به عنوان یک منطقه ثبت شده جهانی باقی نگذاشته است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: بافت تاریخی، زیربنای صنعت گردشگری یزد است و نبود آن صنعت گردشگری را با چالش مواجه خواهد کرد. اتفاقاتی که در این چند سال برای بافت تاریخی یزد اتفاق افتاده است، پیوند بین بافت تاریخی و صنعت گردشگری را مستحکم کرده است.

از این رو هر چه بیشتر به بافت تاریخی توجه شود، گردشگری یزد رونق می‌یابد و هر اقدامی که برای رونق گردشگری صورت گیرد، بافت تاریخی را در معرض توجه بیشتر قرار داده و اعتبارات بیشتری را به سمت آن سوق می‌دهد.

اعتبارات ناچیز بافت تاریخی کفاف کمترین نیازهای بافت را هم نمی‌دهد

اما اعتباراتی که در حال حاضر به بافت تاریخی یزد تعلق می‌گیرد بسیار ناچیز است حتی اعتبار ویژه ای که سال‌ها قبل برای حفاظت از بافت تاریخی در بودجه مصوب شده بود، از ردیف بودجه خارج شد و به این ترتیب این بافت جهانی با ارزش ماند و اعتبارات ناچیزی که حتی کفاف رسیدگی به کمترین نیازهای بافت تاریخی را نمی‌داد.

بافت تاریخی یزد چالش‌های زیادی دارد که جز با تخصیص اعتبار نمی‌توان آن را رفع کرد. مرمت بناها، تغییر کاربری‌ها، ایجاد مسیرهای دسترسی مناسب، کف سازی و بدنه سازی ها، ایجاد سرویس‌های بهداشتی عمومی، تأمین روشنایی و نورپردازی‌ها، جمع آوری زباله و نخاله‌های رها شده در کوچه پس کوچه‌ها و … از جمله این مشکلات است.

دولت با اختصاص اعتبار ویژه فرصت مرمت را در بافت تاریخی فراهم کند

باید قبول کرد که اعتباری که برای مرمت بافت تاریخی هزینه می‌شود، با رونق گردشگری چندین و چند برابر شده و احیا خواهد شد از این رو دولت باید با نگاه ویژه به بافت تاریخی یزد و اختصاص بودجه‌های مناسب، فرصت را برای مرمت بافت تاریخی فراهم کرده و با رفع معضلات فعلی، گردشگری را تقویت کرده و برای ساکنان بومی منطقه درآمدزایی ایجاد کند تا بافت تاریخی روز به روز جان بیشتری بگیرد.

با جهانی شدن، همراهی ساکنان بافت تاریخی برای نگهداری از آن افزایش یافته است و بسیاری از آنها در مقابل تخریب‌ها سینه سپر کرده و ایستادگی می‌کنند اما آنها در کنار مسئولیت اجتماعی خودشان، مسئولیت قانونی دولت را خواستار هستند تا با رسیدگی مناسب، تخریب‌ها روز به روز کمتر شده و شاهد مرمت و حفاظت از این یادگار ماندگار و ارزشمند باشند.

اعتبارات قطره چکانی برای بافت تاریخی کارساز نیست

استاندار یزد در گفتگو با خبرنگار مهر در این زمینه ظهار داشت: تزریق اعتبارات قطره چکانی برای حفاظت، مرمت و احیای این بافت تاریخی ارزشمند، کارساز نیست.

مهران فاطمی اضافه کرد: یکی از درخواست‌های استان از هیأت دولت، اختصاص ردیف اعتباری ویژه برای احیا و مرمت بافت تاریخی یزد که اعتبار ۵ میلیارد تومانی که چندین برابر اعتبار فعلی این بافت است، برای استان مورد موافقت قرار گرفت.

وی بر ضرورت مدیریت یک پارچه بافت تاریخی یزد تاکید کرد و ادامه داد: باید تلاش کنیم که رونق را به بافت تاریخی یزد برگردانیم و درصدد هستیم که اولین منطقه ویژه گردشگری کشور را در یزد ایجاد کنیم.

استاندار یزد افزود: البته این اقدام نیاز به اقدامات کارشناسی، تصویب و در نهایت طی شدن فرآیندها است که امیدواریم این مطالبه در سفر هیأت دولت به استان یزد مورد توجه قرار گیرد.

سازمان جهانی یونسکو بی جهت بافت تاریخی یزد را به عنوان بافتی ارزشمند در زمره آثار جهانی معرفی نکرده است، این بافت ۲۲۷۰ هکتار وسعت دارد که ۷۴۳ هکتار آن به ثبت جهانی رسیده و اگر در حفاظت از این بافت کوتاهی شود، هم ارزش آن از دست خواهد رفت و هم یونسکو از تصمیم خود باز خواهد گشت، پس بهتر است از امروز برای فردای بهتر این بافت ارزشمند برنامه ریزی و بودجه گذاری صورت گیرد تا آینده آن با تهدید مواجه نباشد.