خبرگزاری مهر، گروه استانها- علیرضا نوری کجوریان: همه آرزوها و امیدهای باغدار با یک خط خبر «برگشت خوردن محموله کیویهای صادراتی ایران توسط هند» بر باد رفت، خریداران مرکبات و کیویهای باغداران مازندرانی بر خرید سرد شدند و نوبرانه ها روی دست باغداران ماند.
از ابتدای سال که مسئولان مازندران خیز برای صادرات ۵۰۰ هزار تنی مرکبات را اعلام کرده بودند، هراس و وحشت باغدار را برداشت و با گذشته بیش از یک ماه از برداشت مرکبات و کیوی، خواب آشفته آنان تعبیر شد و یک اشتباه همه زحماتشان را بر باد داده است.
اگرچه مسئولان مازندرانی اعتقاد دارند کیویهای صادراتی برگشت خورده به دلیل نوعی آفت مربوط به استان همسایه است، اما آن سوی مرز، همه را به نام ایران میشناسد و به برند ملی در بازارهای هدف خدشه وارد شده است.
مازندران بیش از ۸۰ درصد کیوی کشور را تولید میکند و سالانه ۱۸۰ هزار تن از محصولاتش روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود و بیشتر تاجران برای صادرات، این محصول را خرید و انباشت میکنند. توقف در صادرات کیوی، موتور سردخانهها و سورتینگ ها را خاموش و باغداران را نگران کرده است.
باقر حمزهای که یک هکتار باغ کیوی دارد و هرسال تا پایان آذرماه محصولش را میفروخت، امسال همچنان نوبرانه های باغش روی درخت مانده است، در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: قیمت آن قدر پایین آمده که خودمان نیز رغبت چیدن و انبار کردن را نداریم.
واسطهها و دلالان به بهانه اینکه امسال کیوی بازار ندارد، در تلاش هستند تا محصولات را تا کیلویی چهار تا پنج هزار تومان خریداری و از دست باغدار خارج کنند
وی با اظهار اینکه واسطهها و دلالان به بهانه اینکه امسال کیوی بازار ندارد، در تلاش هستند تا محصولات را تا کیلویی چهار تا پنج هزار تومان خریداری و از دست باغدار خارج کنند، افزود: دلالان میخواهند همان بلای سالهای قبل محصول پرتقال و برنج را امسال روی کیوی پیاده کنند و با خارج کردن آن از دست باغدار، آن را به قیمت دلخواه به فروش برسانند.
توقف صادرات کیوی مازندران شوکی به باغات و فعالان بخش کشاورزی وارد کرد و چراغ سورت های استان را خاموش کرد. افشار یک تولیدکننده و صادرکننده مازندرانی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه ۷۰ تا ۸۰ درصد محصول کیوی استان باید روانه بازارهای خارج شود، گفت: با مشکلات ایجاد شده کیویها انبار شده و نمیدانیم چه کنیم.
وی افزود: هرساله محصولات کیوی استان به کشورهای مختلف از جمله هندوستان صادر میشود و در سال جاری کیوی استان برای ورود به بازارهای این کشور با مشکل روبرو شده است.
وی با بیان اینکه هند و روسیه یکی از بازارهای خوب ما به شمار میرود، ادامه داد: هزینههای زیادی برای بسته بندی و صادرات شده است ولی با مشکلی که ایجاد شده، گمرک هند و روسیه بسته شد، سبب نگرانی ما شده است.
این صادرکننده ادامه داد: اگر توقف صادرات کیوی رفع نشود کشاورز در سالهای آتی با ضرر هنگ روبرو میشود.
هرچند مسئولان مازندران اعتقاد دارند مرکبات و کیوی استان عاری از هرگونه سم بوده و سالم است، اما دلال و واسطه از یک سو و بازارهای خارجی و جهانی به این حرفها توجهی ندارند و از آن به عنوان اهرمی برای ضربه زدن به محصول داخلی سود میبرند.
صادرات ۳۰۰ محموله کیوی به کشورهای خارجی
عبدالرحمن زاغی، مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر سلامت محصول مرکبات و کیوی استان اظهار داشت: کیوی فقط یک آفت سپردار دارد و هر ساله بر مبارزه غیرشیمیایی و روغن پاشی پاییزه تاکید میشود.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با عنوان اینکه اگر لازم باشد در فصل رشد نسبت به مبارزه شیمیایی اقدام میشود، گفت: فاصله سمپاشی تا برداشت بیش از چند ماه طول میکشد و سمی روی محصول باقی نمیماند.
وی با اظهار اینکه ظاهراً محموله برگشت خورده کیوی مربوط به استانی دیگر بوده که سموم به کار رفته در آن قاچاق بوده و ثبت نشده است، گفت: در سال جاری بیش از ۳۰۰ کانتینر محموله کیوی از استان صادر شد و هیچ محمولهای برگشت نخورده است.
به هر روی آفت سپردار و وجود ذرات سفید روی پوست کیوی سبب برگشت خوردن محموله کیوی از بازارهای هند شد و این در حالی است که سال قبل نیمی از کیویهای صادراتی مازندران روانه بازار هندوستان شد و از دست دادن چنین بازاری، آینده کیوی کاری در مازندران را تهدید میکند.
نیمی از کیویها به هند صادر شد
عبدالله مهاجر رئیس اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه سال قبل نصف محصول کیوی صادراتی به کشور هندوستان صادر شد، گفت: هر هفته گواهیهای مبدا برای صادرات این محصول صادر میکنیم.
وی با اظهار اینکه محصول استان از طریق چابهار به هندوستان صادر میشود، در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: محصولات تولیدی استان استانداردهای بهداشتی را دارا هستند و سالم هستند.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران روسیه، ازبکستان و کشورهای اروپایی و خلیج فارس را مقصد صادراتی محصولات کیوی و مرکبات مازندران بیان کرد.
مازندران سالانه دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات و ۱۸۰ هزار تن کیوی تولید میکند و امسال پیش بینی شده بود ۵۰۰ هزار تن محصول روانه بازارهای خارجی شود و با توقف روند صادرات تحقق برنامههای صادراتی نیازمند تلاش مسئولان استانی و ملی برای رفع مشکلات است.