به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات ندای تاریخ کتاب «نقاشی قهوهخانهای؛ نمایشی از فرهنگ ملی و مذهبی» نوشته نرگس ذکرعلی را با شمارگان ۵۰۰ نسخه، ۱۳۹ صفحه و بهای ۵۵۰۰۰ تومان منتشر کرده است.
نقاشی قهوهخانهای که در برخی منابع از آن تحت عنوان خیالینگاری نیز نام برده شده است، مطرحترین نقاشی ایرانی در شاخه هنرهای عامیانه به شمار میرود. نرگس ذکرعلی تلاش کرده تا در این کتاب ضمن آشنا کردن خواننده با تاریخچه و ویژگیهای نقاشی قهوهخانهای، به بازخوانی برخی از آثار این نقاشی عامیانه ایرانی بپردازد.
همچنین در این پژوهش با بررسی فرهنگ جامعه ایرانی و شناخت عوامل تأثیرگذار بر این هنر، سعی بر کشف چگونگی تأثیرگذاری فرهنگ ملی و مذهبی بر آثار نقاشی قهوهخانهای بوده است، چرا که هنر عامیانه را متعلق به هر قوم و ملیتی که باشد، نمیتوان جدا از جامعه تولیدکننده آن مورد توجه قرار داد.
درونمایه این شیوه نقاشی موضوعات رزمی، مذهبی و بزمی بود، به همراه تلفیقی از ارزشهای مذهبی و میهنی ایرانیان. این نوع نقاشی بیشتر دارای نقشهایی از حماسههای جانبازی و ایثار پیشوایان دینی ایرانیان و امامان شیعه و نیز پهلوانان ملی ایران بوده است. درونمایه بسیاری از این نقاشیها حادثه عاشورا و حکایات شاهنامه است که بر دیوارها نقاشی شده است. همین مسئله ضرورت تحلیل جامعه تولید کننده نقاشی قهوهخانهای و نسبت آن با هنرمندان را نشان میدهد.