امید یوسفی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه همه ساله اواسط دی و اوایل بهمن ماه طرح سرشماری پرندگان آبزی و کنار آبزی استان و کشور اجرا میشود افزود: آذربایجان غربی به دلیل شرایط مناسب جغرافیایی و آب و هوایی هر ساله شاهد حضور هزاران پرنده آبزی و کنار آبزی است که در آبگیرهای استان زمستان گذرانی کرده و یا جهت بازیابی توان و انرژی زمانی را در آنجا میگذرانند.
وی با بیان اینکه سرشماری پرندگان مهاجر در سطح جهان یک برنامه بلند مدت نظارت و پایش جمعیت پرندگان در فصل زمستان با تاکید بر تالابها و مناطق تجمع پرندگان آبی زمستان گذران است، افزود: این برنامه در آذربایجان غربی نیز همزمان با سایر کشورهای جهان انجام میگیرد.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست آذربایجان غربی گفت: نتایج این گونه سرشماریها به توصیف و تشریح تغییرات حاصله در تعداد و پراکنش جمعیتهای پرندگان مهاجر آبی پرداخته و نهایتاَ به مدیریت زیست بوم کمک میکند.
۷۰ زیستگاه آبی و طبیعی برای پرندگان در آذربایجان غربی وجود دارد
یوسفی با بیان اینکه ۷۰ زیستگاه آبی، طبیعی، مصنوعی، دائمی و فصلی در استان برای پرندگان وجود دارد افزود: هفته پیش تالابها و زیستگاههای آبی شمال استان را سرشماری کردیم و از ۲۰ دیماه تالاب و زیستگاههای جنوب استان را شروع کردیم.
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۳۰۰ گونه پرنده در این زیستگاهها مشاهده شده که ۲۰۰ گونه جزو پرندگان مهاجر و ۱۰۰ گونه پرندگان بومی استان هستند و این پایش تا ۱۰ بهمن ماه همزمان با سراسر کشور ادامه دارد.
وی از عدم صدور پروانه شکار پرندگان در استان خبر داد و گفت: به دلیل احتمال بروز بیماری در جمعیت پرندگان مهاجر و وحشی امسال پروانه شکار صادر نکردهایم و مشکلی نیز در استان تاکنون گزارش نشده است.
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست استان آذربایجان غربی با اشاره به وضعیت مناسب زیستگاههای استان ادامه داد: امسال به علت یخ نزدن زیستگاههای آبی پرندگان خوبی نسبت به مدت مشابه سال گذشته مشاهده میشود.
مشاهده ۱۹ بال پرنده نادر میش مرغ در بوکان
یوسفی اظهار کرد: ۱۵۰ گونه پرنده مهاجر در سطح زیستگاههای آبی کشور مشاهده میشود که شامل، انواع کشیم، پلیکانها، فلامینگو ها ی بزرگ و کوچک همینطور کفچ نوکها، اکراسها و گروه غاز سانان که شامل انواع غازهای بزرگ و کوچک، پیشانی سفید و پیشانی سفید کوچک است که همکاران ما بخش عمده تمرکز خود را در کشور برای این گروه پرندگان قرار میدهند.
وی در این پایش از مشاهده پرنده نادر و حفاظت شده در طبیعت بوکان خبر داد و افزود: ۲۰ دیماه طی پایش موفق به مشاهده و ثبت ۱۹ بال میش مرغ شدیم که از شهروندان و مردم فهیم شهرستان در خواست داریم از اذیت و آزار این پرنده نادر جدا خودداری کنند.
آذربایجان غربی در هشتمین کریدور بینالمللی مهاجرت پرندگان قرار دارد، وجود ۷۰ تالاب فصلی و دائمی و حضور ۳۰۰ گونه پرنده استان را به بهشت پرندگان کشور تبدیل کرده است.
در حال حاضر برابر آمار موثق ارائه شده از طرف سازمان حفاظت محیط زیست کشور حدود ۵۲۰ گونه پرنده در کشور شناساییشده که از این تعداد ۳۰۰ نوع پرنده در استان آذربایجان غربی شناسایی شده است.
تالاب کانی برازان نخستین سایت پرندهنگری کشور، تالابهای یادگارلو، حسنلو آقگل، عشقآباد، قره بلاغ، یاریم قیه و ساری سوی تنها بخشی از ظرفیت عظیم تالابهای ملی و بینالمللی استان بوده که همهساله میزبان هزاران پرنده نادر و کمیاب بومی و مهاجر از سراسر دنیا هستند.
مرغ آتشین، فلامینگو، انواع مرغابیها، پلیکان، تنچه، قو، عروس غاز، غاز خاکستری، درنای طناز، درنای خاکستری، کاکائی صورتی، اردک سرسبز، آن قوت، کرکس، قرقی، عقاب طلایی، دلیجه، کبک معمولی، آوست، کاکائی نقرهای، جغد کوچک، کبوتر چاهی از پرندگان پارک ملی دریاچه ارومیه و سایر زیستگاههای استان هستند.