به گزارش خبرنگار مهر، علاء الدین بروجردی در نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: در روابط بین الملل مهمترین اصل حفظ منافع است و روابط بین الملل بر اساس اصل مهم منافع متقابل شکل میگیرد و تنظیم میشود و دوستترین کشور، همسایهترین کشور و نزدیکترین کشور هیچ گاه به صورت یک سویه منافع کشور ما را دنبال نمیکند و تمام کشورها از جمله ایران به دنبال حفظ منافع خود هستند. بنابراین هنر دیپلماسی تنظیم روابط بر اساس حداکثر منافع ملی استو تمام کشورها در ایجاد روابط به دنبال حداکثر منافع هستند.
رئیس انجمن دوستی ایران و چین با بیان اینکه اصل دیگر در توسعه روابط بین کشورها عدم سو پیشینه در روابط آنها است، گفت: کشورهایی هستند که در مقطع زمانی با ایران جنگیدند، ایران بزرگ را کوچک کردند، در خط مقدم وضع تحریمها و صدور قطعنامهها علیه ایران بودند. به صراحت میگویم که سیاست آمریکا براندازی ایران است و شاهد آن بودیم که رئیس جمهور آمریکا دستور ترور چهره ملی ایران سردار سلیمانی را داد و آن را به صورت رسمی اعلام کرد. از این رو در تنظیم روابط با کشورها باید دید با کشور مقابل سو پیشینه یا عدم سو پیشنیه داشتهایم یا خیر.
بروجرودی با اشاره به روابط با کشور چین، افزود: وقتی در عمق تاریخ نگاه میکنیم میبینیم که روابط با چین بر اساس دوستی بوده و در هیچ دورهای ایران و چین دچار سو پیشینه نشدند. از سویی دیگر هر چند که در تاریخ همواره بین ایران و چین روابط دوستانه برقرار بوده اما میبینیم کارنامه بعد از انقلاب خوب نیست و کسانی در این جریان نقش آفرینی داشتند و این در حالی است که در همین مدت بعد از انقلاب تا به امروز قدرت اقتصادی چین تا چهار برابر افزایش پیدا کرده و مدیران حزب کمونیست چین توانستند به خوبی یک و نیم میلیارد جمعیت کشور چین را مدیریت و کنترل کنند و دقیقاً در این چند دهه اخیر چین رشد بسیار عجیبی داشته است.
بروجردی تاکید کرد: متأسفانه دید عمومی و کلی در کشورمان بر این اساس نیست که امروز چین در شانگهای ایرباس میسازد یا اینکه برندهای درجه یک آمریکا در چین تولید میشوند. زمانی که روابط ایران و انگلیس خراب شد وزارت نفت در چین دفتری را مستقر کرد و به دنبال تأمین تجهیزات از طریق چین بود و شاهد آن بودیم که دقیقاً همان برندهای انگلیسی در این بخش از تجهیزات در چین تولید میشد و البته انگلیسیها به چین فشار میآوردند تا این تجهیزات را به ایران نفروشند.
رئیس انجمن دوستی ایران و چین اظهار کرد: در یک مقطع زمانی توانستم تمام ایالات چین به جز تبت را از نزدیک ببینم و در هیچ یک از این ایالات هیچ کارتنخوابی را ندیدم در حالی که خیابانهای لندن از کارتنخوابها مملو است. چین در حالی که ۸.۵ درصد از اراضی مزروعی جهان را در اختیار دارد اما توانسته ۲۰ درصد از غذای جمعیت دنیا که جمعیت کشور خودش است را تأمین کند و مازاد آن را هم به صادرات برساند.
چینیها خواستار عدم علنی شدن مذاکرات در مورد سند ۲۵ ساله بودند
وی افزود: البته قطعاً نکات منفی درباره چین وجود دارد و ما منکر نکات منفی نیستیم اما هنر دیپلماسی این است که بهترین روابط را با چین توسعه دهیم.
بروجردی تاکید کرد: در زمانی که برای سند ۲۵ ساله با چینیها مذاکره میکردیم از سوی چینیها اعلام شد که این مذاکرات به هیچ وجه علنی و منتشر نشود اما با فاصله بسیار کوتاهی مذاکرات سند ۲۵ ساله ایران و چین منتشر شد. در این شرایط اشکال از کیست؟ ما باید قواعد بازی را رعایت کنیم که کمتر رعایت میکنیم.
وی با اشاره به انعکاس اخبار سند همکاری ایران و چین در دنیا گفت: امروز رسانههای خارجی این سند همکاری را یک رابطه برد – برد میدانند و میدانیم که چین کشور بسیار پولداری است و اگر بخواهد پول خود را از آمریکا خارج کند، عمود خیمه آمریکا سقوط خواهد کرد.
وی گفت: امروز دولتهای ایران و چین بستر توسعه روابط را ایجاد کردند و سفیر چین اخیراً در سفری که به ایران داشت از کلید خوردن این توسعه روابط در چارچوب سند همکاری ۲۵ ساله خبر داد.
بروجردی تاکید کرد: امروز با چین با لحاظ سوابق و ارتباطات فرهنگی نزدیکیتر هستیم و از همه مهمتر اینکه با این کشور سو پیشینیه نداریم.
روایتی از مقاومت دولت روحانی در برابر توسعه ارتباط با چین
وی با اشاره به کارشکنیهایی که در دوره دولت روحانی برای توسعه روابط ایران و چین صورت گرفت، گفت: در چنین شرایطی برای ایران بهترین گزینه چین است و در دولت گذشته رئیس انجمن فاینانس چین به ایران آمد و اعلام کرد که چین آمادگی فاینانس ۵۰ میلیارد یورویی را دارد. این پیشنهاد شش ماه قبل از انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا ارائه شد و در همان زمان میدانستیم که آمریکا جمهوری اسلامی ایران را نمیخواهد و اروپاییها هم بارها به ما اعلام کردند که توانی جز اراده آمریکا ندارند اما عدهای همچنان در برابر مذاکرات با چین مقاومت میکردند.
رئیس انجمن دوستی ایران و چین ادامه داد: در همان زمان ارائه این پیشنهاد از سوی چینیها آقای آخوندی وزیر راه و شهرسازی وقت را به همراه رئیس کمیسیون عمران و تعدادی از معاونهای وی دعوت کردیم تا موضوع آمادگی چین برای فاینانس ۵۰ میلیارد یورویی را اطلاع دهیم و گفتیم که تا کی میخواهید از خط آهن و قطارهای رضاخانی استفاده کنید و پیشنهاد این بود که پروژههای ریلی به ویژه قطار سریع السیر را چهار ساله با حضور چینیها به راه بیاندازیم و قرار بر این بود که بعد از یک سال تنفس بازپرداخت انجام شود و اگر در آن دوران با کمبود پول مواجه بودیم با چین توافق شد نفت تهاتر کنیم.
بروجردی افزود: اما آقای آخوندی در برابر این پیشنهاد مقاومت کرد و گفت پیش پرداخت ۱۵ درصدی را نداریم. همان موقع به ایشان اعلام کردم اگر چین با حذف پیش پرداخت ۱۵ درصدی موافقت کند مشکل برطرف میشود و آقای آخوندی اعلام کرد در این صورت بسیار فوق العاده است.
رئیس انجمن دوستی ایران و چین گفت: چن ین که یکی از مقامات بالای حزب در چین محسوب میشود با هیأتی وارد تهران شد و در آن زمان قرار بر این بود آقای فخریه کاشان این موضوع را پیگیری کند اما اساساً اراده این تیم برای انجام نشدن این قرارداد بود و ۲۰ روز این هیأت را معطل کردند.
بروجردی تاکید کرد: البته نمیگویم آن دولت بد بوده یا دولت دیگری خوب عمل کرده است اساساً رئیسی جمهور منتخب مردم است و باید به این بلوغ برسد که به مردم کمک کند.
وی ادامه داد: در نهایت هیأت چینی مأیوس شدند و به ما نامه نوشتند که آیا این گونه میخواهید از منافع کشورتان حمایت کنید؟ ما این اعتبار را فقط در اختیار کشورهای دوست قرا میدهیم و روسیه تاکنون سه بار از این اعتبارات استفاده کرده است. در نهایت ما موضوع را با رئیس جمهوری در میان گذاشتیم و قرار بر این شد که آقای جهانگیری موضوع را پیگیری کنند و جلساتی با حضور رئیس جمهوری، جهانگیری، شمخانی و سایر مسئولان داشتیم و همان جا به جهانگیری اعلام کردم که در این دولت افرادی حضور دارند که اعتقادی به کمک گرفتن از چین ندارند.
بروجردی گفت: باید توجه داشته باشیم که امروز چین در قطار سریع السیر از اروپا و آمریکا جلوتر است و سرعت ۶۰۰ کیلومتر بر ساعت را هم تست کرده است و در همان زمان با آقای امینی معاون آقای آخوندی سفری به چین داشتیم که قرار بر این بود که در این سفر قرارداد فاینانس به امضا برسد و چینیها آماده امضای این قرارداد بودند اما معاون وزیر اعلام کرد بنده چنین مأموریتی ندارم که به وی همانجا گفتم مگر به پیک نیک آمدهاید و چرا از قبل این موضوع را اعلام نکردید تماسهایی را با تهران داشتم و اتفاقاً آقای سیف رئیس وقت بانک مرکزی اعلام کرد که این قرارداد خوبی است و حتماً عنوان بانک مرکزی را هم در این قرارداد بیاورید و به هر ترتیبی که بود در آن سفر این قرارداد امضا شد اما در نهایت عملیاتی نشد.
در حفظ سرمایه داخلی و جذب سرمایه گذایر خارجی بی هنر بودیم
وی تاکید کرد: در این جریان مقصر کیست؟ آیا ما استاد فرصتسوزی نیستیم همه میدانیم که ایران پول ندارد بنابراین باید چه کار کنیم؟ نه تنها در جذب سرمایه گذاری خارجی عملکرد خوبی نداشتیم بلکه در حفظ سرمایه داخلی هم بیهنر بودیم.
رئیس انجمن دوستی ایران و چین با اشاره به خرید دهها میلیارد دلاری ایرانیها در ترکیه گفت: ترکیه با اتخاذ یک سیاست باعث شد ایرانیها دهها میلیارد دلار خانه در این کشور خریداری کنند و امروز ما با خروج سرمایه مواجه هستیم و نتوانستیم از میلیاردها دلار سرمایه ایرانیهای خارج از کشور استفاده کنیم.
وی همچنین با اشاره به پیشرفت مذاکرات وین گفت: سمت و سوی مذاکره کنندگان و نمایندگان ایران در وین و همچنین سمت و سوی دولت به سرانجام رسیدن این مذاکرات است و اخباری هم که دیگران اعلام میکنند به همین موضوع اشاره دارد که مذاکرات باید انجام شود و باید بتوانیم این گره باز کنیم، چون همان طور که ما درباره گذشتگان قضاوت میکنیم آیندگان هم ما را قضاوت میکنند.
ما رتبه برتر ذخایر نفت و گاز را داریم چرا ۸ همه گرو ۹ است؟
رئیس انجمن دوستی ایران و چین تاکید کرد: ایران رتبه برتر ذخایر نفت و گاز را دارد در این شرایط چرا باید هشت همه گرو نه باشد؟ این وضعیت اقتصادی نشان میدهد که یک جای کار میلنگد.
بروجردی با بیان اینکه در حوزه بانکی هم اقتصاد ایران نیازمند انقلاب و تحول است، گفت: در هیچ کجای دنیا بانکها به تولید تسهیلات با نرخ ۱۸ درصد نمیدهند و آن کسی که امروز با این شرایط در ایران به دنبال تولید رفته حتماً عاشق است. البته در آن سوی فرمول هم در دنیا کسی بابت نگاهداشت پولش از بانک سود دریافت نمیکند.