اصفهان - اولین دوره جایزه کتاب اردیبهشت در دو بخش داستان کوتاه و ناداستان و با موضوع آزاد برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، سروش صحت، عضو هیأت امنا جایزه کتاب اردیبهشت در نشست خبری این جایزه که امروز در شهر کتاب اردیبهشت اصفهان برگزار شد، گفت: به عنوان یک اصفهانی هر چقدر به گذشته خود فکر می‌کنم، می‌بینم که چقدر وام‌دار کتاب‌فروشی‌های قدیمی اصفهان هستم. آنچه که کل ایران وام‌دار آن است، جنگ ادبی اصفهان است که تأثیر بسیار زیادی بر ادبیات ایران داشته است.

وی با اشاره به برگزاری جایزه کتاب اردیبهشت افزود: امیدوارم جایزه اردیبهشت ادامه‌ای برای فعالیت‌های بزرگان ادبیات اصفهان باشد. برای این جایزه سه آرزوی مهم دارم، اول از همه اینکه جایزه تداوم یابد، دوم گسترش یابد و حوزه‌های دیگر ادبیات نیز وارد این جایزه بشود و سومین اینکه بتوانیم داورهای خیلی خوبی داشته باشیم؛ زیرا اعتبار هم جایزه‌ای به داورهای آن است.

جایزه‌ای برای کشف استعدادها

سیاوش گلشیری، دبیر جایزه کتاب اردیبهشت در نشست خبری این جایزه که امروز در شهر کتاب اردیبهشت اصفهان برگزار شد، اظهار داشت: این جایزه در دو بخش داستان و ناداستان برگزار خواهد شد. این جایزه برای همه کسانی است که فارسی می‌نویسند و هر شرکت کننده در هر بخش یک اثر می‌تواند داشته باشد. آثار باید حداقل هزار و ۵۰۰ کلمه و حداکثر ۶ هزار کلمه باشند همچنین آثار نباید پیش‌تر در نشریه‌ای و یا سایتی منتشر شده باشد.

وی ادامه داد: موضوع جشنواره آزاد است و مهلت ارسال آثار یکم اسفندماه است و احتمالاً تمدید خواهد شد. مناسبت محدودیت ایجاد می‌کند و برای گسترش مخاطب آن را آزاد کردیم. سعی کردیم با انتخاب موضوع آزاد همه افراد را درگیر کنیم.

تاکنون ۱۲۰ اثر به دبیرخانه ارسال شده و این تعداد قطعاً بیشتر خواهد شد. علی خدایی، محمدرضا تخت‌کشیان، حمید صحت، سروش صحت و سارا سالار هیأت امنا جایزه هستند.

گلشیری با اشاره به زمان برگزاری اختتامیه این جایزه، توضیح داد: اختتامیه در اردیبهشت ماه و در اصفهان برگزار خواهد شد. در این مدت برگزاری رویدادهای مجازی و حضوری در خلال جایزه برگزار می‌شود.

دبیر جایزه کتاب اردیبهشت گفت: با تنوع جوایز ادبی روبه‌رو هستیم، اینکه آیا این‌ها در رشد ادبیات مؤثر هستند یا خیر جای بررسی دارد. در بعضی از موارد جوایز می‌تواند به صورت موازی کاری تلقی بشود، اما کمک به ارتقا ادبیات داستانی، کشف استعدادها و معرفی آن‌ها از جمله اهداف این جایزه است.

وی با بیان اینکه "یکی از مشکلات اصلی جوایز عدم استمرار آن‌ها است و امیدوارم این جایزه کتاب اردیبهشت ادامه‌دار باشد" تاکید کرد: جوایز خصوصی نسبت به جوایز دولتی موفقیت بیشتری داشتند و در استمرار موفق‌تر عمل کردند. سالم بودن یک چایزه به انتخاب آثار و برگزیدگان برمی‌گردد.

گلشیری افزود: شفافیت در انتخاب و روشن بودن ساز و کار جایزه بسیار مهم است، برخی از جوایز هیأت انتخاب و داوران شفاف و مشخصی ندارند؛ با راهکارهایی استمرار و شفافیت در این جایزه از اهداف مهم برگزاری است.

برگزیدگان این جایزه گردآوری و چاپ خواهد شد

دبیر جایزه کتاب اردیبهشت اظهار داشت: در پایان این جایزه کتابی از برگزیدگان این جایزه گردآوری و چاپ خواهد شد.

این جایزه خصوصی و مختص به آثار تألیفی است. موضوع این جشنواره آزاد است، زیرا اگر می‌خاستیم موضوعی را در نظر قرار بگیریم ممکن است مخاطبانی را از دست بدهیم. ممکن است در سال‌های آینده محورهایی برای جشنواره تعریف شود.

وی با اشاره به بخش ناداستان جایزه توضیح داد: در برخی از جوایز و مجلات به صورت تخصصی روی این شکل از ادبیات کار می‌شود. عامل اصلی ناداستان و داستان حضور پررنگ و آشکار نویسنده در ناداستان است.

گلشیری درباره بخش‌های جنبی گفت: هر جایزه‌ای برگزاری رویدادهای کارگاهی را نیز در دستور کار خود دارد. در گام‌های بعدی رویدادهایی را تعریف خواهیم کرد.

دبیر جایزه کتاب اردیبهشت در پاسخ به سوالی درباره هیأت داوران این جایزه خاطرنشان کرد: هیأت داوران و هیأت انتخاب جشنواره هنوز انتخاب نشده است.

جایزه کتاب اردیبهشت به پویایی ادبیات کمک می‌کند

سارا سالار، عضو هیأت امنا جایزه اردیبهشت نیز در این نشست اظهار داشت: برنامه‌های جانبی مختلفی از جمله کارگاه‌های آموزشی در خلال این جایزه پیش بینی شده است که اولین آن‌ها دوشنبه آینده برگزار می‌شود.

وی افزود: درباره موضوعات و محورهای مختلف فکر شد، اما قرار شد امسال را آزاد برگزار کنیم. اگر مخاطبان ما خیلی زیاد شوند و نتوانیم آن را جمع و جور کنیم موضوع خواهیم گذاشت. دوست داشتیم که این جایزه جمع و جور کوچک باشد و در سال‌های آینده آن را گسترش خواهیم داد.

سالار تاکید کرد: ادبیات داستانی امروز ایران با تمام مشکلات خودش به سمت جلو حرکت می‌کند. در برخی موارد می‌توان انتقاد کرد که آثار کیفی نیستند و سطحی شدند. سعی داریم با این جایزه یک چراغ دیگری روشن کند و به پویایی ادبیات کمک کند. در کشور ما بذرهای پرباری وجود دارد که منتظر فرصتی برای رشد و نمو هستند. هر فرصتی می‌تواند برای پویایی کمک کننده باشد.