خبرگزاری مهر؛ گروه مجله - محدث تکفلاح: ۱۳ سال پیش در تاریخ ۲۷ دسامبر اسرائیل به غزه حمله کرد. نیروهای اسرائیل در این عملیات که «عملیات سرب گداخته» نامگذاری شده بود در ابتدا بنا داشتند در عرض ۷ تا ۱۰ روز تمام مناطق را تصرف کند. حمایت آمریکا از اسرائیل در این عملیات از یک طرف و به کار بردن تمام قوای این رژیم از سویی دیگر دلیل اهمیت این اتفاق بود. در اصل این اولین بار بود که رژیم صهیونیستی با تمام امکانات به میدان آمده بود و مهمترین هدفش هم حذف کامل حماس بود. اما نه تنها در ۱۰ روز بلکه حتی پس از گذشت ۲۲ روز از آغاز حمله، به هدفش نرسید. بلکه این بار، این حماس بود که با قدرتنمایی به رژیم اسرائیل توانست خودی نشان دهد و در تاریخ ۱۹ ژانویه جنگ را به نفع خود به پایان برساند.
غزه کجاست؟ حماس چیست؟
این منطقه مهم که هم اکنون تحت کنترل جنبش حماس قرار دارد، دارای ۱۱ کیلومتر مرز مشترک با مصر، ۵۱ کیلومتر مرز مشترک با فلسطین اشغالی، و ۴۰ کیلومتر ساحل مدیترانهای است. مهمترین بخش نوار غزه «شهر غزه» است که از نظر تراکم جمعیتی متراکمترین شهر جهان است. در استان غزه اعراب فلسطینی زندگی میکنند که در کل حدود یک میلیون و ۴۱۰ هزار نفر جمعیت دارد. غزه در درگیری نیروهای جنبش فتح، تحت کنترل گروه حماس در آمد. در انتخابات سال ۲۰۰۵ حماس با رأی قاطع در انتخابات شهرداریهای غزه پیروز شد.
حماس یکی از احزاب سیاسی مهم فلسطین است و هدف خود را «آزادی تمامی خاک فلسطین» اعلام کردهاست. پیمانهای اسلو (پیمان صلح برای فلسطین) را قبول ندارد، اما با حکومت خودگردان فلسطین همکاری میکنند و وارد مهمترین نهادهای وابسته به آن شدهاست. حماس در سال ۲۰۰۶ با پیروزی در انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین و کسب ۷۵ کرسی از ۱۲۸ کرسی مجلس به حزب حاکم مجلس قانونگذاری فلسطین تبدیل شدند و اسماعیل هنیه از رهبران حماس به عنوان نخستوزیر حکومت خودگردان فلسطین معرفی شد. با سوریه ارتباط خوبی دارد و کشور ما هم حماس را به رسمیت میشناسد.
شمشیر قدس
شیخ جراح! محلهای در سرزمینهای اشغالی که بعد از سکنی گزیدن رژیم صهیونیستی در این خاک، کمکم شروع به ساختن اماکن دینی در آن کرد. سندهای جعلی هم که برای اماکن خود صادر شد و رسماً این رژیم خود را صاحب بسیاری از املاک این منطقه دانست. اما اینکه حضور اینها در خاک قدس به لطف سازمان ملل وجهه دارد و اینکه این اسناد و اماکن تازه ساخته شده چه چهرهای را برای آنها ساخته است یک طرف، زورگویی رژیم صهیونیستی برای بیرون راندن ساکنان این محل هم طرف دیگر ماجراست. سربازان اسرائیل این منطقه را به بخشی از زمین بازهای نظامی خود تبدیل کردهاند که زندگی عادی را برای ساکنان غیرنظامی سخت میکند. اینکه مردم ساکن در شیخ جراح در چه شرایطی صبح خود را به شب میرسانند خود داستانی پر از اتفاق است که مجال آن در اینجا نیست. اذیتهای ساکنین شیخ جراح در حدی است که صدای آمریکا را هم درآورده بگونهای که در ۱۵ مرداد ۱۴۰۰ سخنگوی وزارت خارجه ایلات متحده در صحبتهای خود آورد که: «اسرائیل باید کوچ اجباری فلسطینیان از شیخ جراح را متوقف کند.»
از سوی دیگر وقایع فلسطین در این موضوع، بازیگر مجموعه هریپاتر را هم به فعالیت واداشته که به تبع آن ۴۰ تن از سلبریتیهای هالیوودی نیز به حمایت از اما واتسون برخاستند و جالب آنکه در بیانیه شأن آورده اند که: «اگر شما در وضعیت غیرعادلانه، خنثی بمانید، به معنی حمایت از طرف ستمگر است.»
غزه، مرکز حضور حماس-به عنوان یک گروه قدرتمند-که توان مقابله با اسرائیل را قبلاً رونمایی کرده است، در تیررس پیکان حمله این رژیم قرار گرفته است. البته که رژیم صهیونیستی هر موقع جای درد و خونریزی زخمهای ناشی از نبرد گذشتهاش خوب میشود و حوصلهاش سر میرود، تشنه جنگی دیگر در این نوار مرزی میشود. همچون پسربچهای که همیشه با طناب پوسیدهاش بر تنه قطور و محکم درختی تاب میبندد برای بازی و هر بار که سوار میشود دورخیزی بزرگتر از توانش برمیدارد و پوسیدگی طناب او را محکم به زمین میکوبد و بعد از ترمیم زخم و درد و خونریزی به دنبال بهانهای است که کار را از سرگیرد، چرا که طمع پسربچه او را از انصراف از این کار بازمیدارد.
این میان شیخ جراح یکی از مهمترین بهانههای حمله ارتش اسرائیل به مردم فلسطین است. حملاتی که به غزه در اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی رخ داده، با همین عنوان بود. نبرد شمشیر قدس که مربوط به جنگ ۱۲ روزه اسرائیل با غزه بود. صهیونیستها در انتهای این جنگ در حالی میدان نبرد با نیروهای مقاومت فلسطین را ترک کردند که در نهایت مجبور شدند نسبت به توقف تجاوزات خود در منطقه «شیخ جراح» به گروههای مقاومت تضمینهایی بدهند.
جالب آنکه در همین عملیات شمشیر قدس منزل «یحیی السنوار» یکی از فرماندهان حماس بمباران شده بود، اما او با حضور در بین مردم در کوچهها و محلههای غزه «ترس از حمله اسرائیل» را بیمعنا کرد و به بهانه حضور در مراسم یکی از فرماندهان شهید گردانهای القسام، در سطح شهر قدرتنمایی کرد.
غزه در سالیکه گذشت
همیشه بهانه برای بستن تاب با همان طناب پوسیده هست، حتی وقتی غیرنظامیانی مثل خبرنگاران یا زنان و کودکان را به اسارات بگیری. یکی از وقایع مهم اخیر هم در خاک اشغال شده فلسطین مربوط به اعتصاب غذای ۱۴۱ روزه هشام ابوهواش بود که بهانههایی را برای نزاع بین حماس و اسرائیل به ارمغان آورد که در نهایت با پذیرش شرایط ابوهواش توسط اسرائیل این اعتصاب غذا شکسته شد. این موضوع در حدی در فلسطین اشغالی سر و صدا کرده بود که بعد از پیروزی، مردم در سطح شهر شیرینی پخش میکردند و عکس او را که در کنار همسرش در حال خوردن غذاشت برای هم ارسال میکردند.
اما در بامداد ۱۱ دی ماه ۱۴۰۰ بود که صدای مهیبی از برخورد ۱۰ موشک در خانیونس در جنوب غزه شنیده شد. رژیم اسرائیل برای توجیه اقدامات خود مجدد به نوار غزه حمله کرده بود که در پاسخ آنهم حماس حملههای متقابلی داشت. نکته جالب در این حمله این بود که رسانههای صهیونیست اعلام کردند که مسئله عجیب و قابل توجه در رابطه با شلیک موشک از نوار غزه و انفجار آن در نزدیکی تل آویو این است که نه آژیر خطر به صدا درآمده و نه سامانه گنبد آهنین توانسته این راکتها را منهدم کند. انگار کمکم این طناب پوسیده خودش را بیشتر نمایان میکند و صاحبش را ناامیدتر.
طبق گزارش مرکز حقوق بشر المیزان در سال ٢٠٢١ حملات مستقیم و غیر مستقیم اسرائیل به کودکان در نوار غزه شدت یافته بود که بر این اساس حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه به ۱۵۸ مدرسه، ۸۰ مهدکودک و ۵ بیمارستان آسیب رسانده است. این مورد بسیار قابل تأمل است که مورد هدف قرار گرفتن بیمارستانها، منازل و اماکن غیر نظامی از سوی رژیم صهیونیستی با سکوت مجامع جهانی روبهرو شده است.
جنایت سلاح غیرجنگی در غزه
طبق آخرین اخبار منتشره از سوی صلیب سرخ جهانی، ۹۷ درصد آبهای غزه مسموم شده است. امروزه آب در غزه به سلاح کشتار جمعی مبدل شده و بیش از ۹۰ درصد مردم از همین آب مسموم استفاده میکنند. همینطور گفت: مسئله دیگری که وجود دارد این است که وضعیت بهداشت در غزه از ابتداییترین مسائل نیز بیبهره است و حتی تجارت با خارج از غزه نیز برای خود ساکنین غزه نیست، هیچ کشتی حق ورود و خروج به غزه را ندارد و مردمان غزه نمیتوانند از غزه خارج بشوند مگر اینکه از تونلهای مخفی به مصر رفته و از آنجا پیگیر کارهای خود همچون درمان باشند.