خبرگزاری مهر - گروه هنر- عطیه مؤذن: «هفت روز سیما» عنوان بسته خبری-تحلیلی ویژهای است که در پایان هر هفته به بازخوانی اهم تحولات خبری مرتبط با متن و حاشیه تولیدات صداوسیما و اتفاقات پیرامونی آن در طول هفته میپردازد.
در این بسته خبری هفتگی تلاش کردیم در کنار خبرهای رسمی فعالیت برنامهسازان و مدیران سیما، نیمنگاهی به حواشی رسانهای و حتی شایعاتی که بهرغم غیررسمی بودن میتوانستند در اخبار مرتبط با سیما تأثیرگذار باشند هم داشته باشیم.
امروز پنجشنبه ۳۰ دی ماه میتوانید با صد و نهمین بسته خبری «هفت روز سیما» در مرور متن و حاشیه اتفاقات تلویزیون و خارج از تلویزیون در هفتهای که گذشت، با ما همراه شوید.
چهره هفته؛ مهران مدیری
هنوز «دورهمی» به آنتن بازنگشته است؛ علی رغم اینکه اوایل دی ماه تهیه کننده این مجموعه از شروع ضبط خبر داد با این حال دیگر خبری از این برنامه نشد. خود مهران مدیری البته این روزها در هر پلتفرم و حوزهای محور قرار گرفته است و اخبار کارهایش منتشر میشود؛ او این روزها سریال «خاتون» را در شبکه خانگی دارد و نقش اش هم در این سریال پررنگتر شده است.
از طرفی این هفته اولین عکس از سریال «پدر گواردیولا» با رونمایی از گریم مهران مدیری منتشر شد، این سریال که برای عرضه در شبکه نمایش خانگی به تازگی کلید خورده است حواشی مختلفی را هم در این مدت از سر گذراند. دستمزدهای نجومی چند بازیگر این سریال از جمله خود مهران مدیری یک باره سر از فضای مجازی درآورد و اگرچه که تهیه کننده این رقمها را تکذیب کرد با این حال اصل رقمها هیچ گاه اعلام نشد.
ابتدای این هفته این سریال که سعید نعمت الله کارگردانیاش را بر عهده دارد کلید خورد و تصویری متفاوت، جدی و با نشانهایی از زخم خوردگی بر صورت مهران مدیری منتشر شد و حالا او این روزها درگیر بازی در همین سریال شبکه خانگی شده است.
مدیری در چهلمین دوره از جشنواره فجر نیز فیلم «خائن کشی» را به کارگردانی مسعود کیمیایی دارد و همانطور که گفتیم در همه مدیومها و پلتفرمها حضور دارد با این حال هنوز خبری از او در تلویزیون و برنامه «دورهمی» اش نیست. «دورهمی» در ابتدای حضور پیمان جبلی رئیس صداوسیما با زمزمههایی هم مواجه شد و اینکه لازم است تغییراتی کند. گمانه زنیهایی که خیلی زود رنگ شایعه به خود گرفت و در روایتهای رسمی و غیررسمی تکذیب شد.
بعد از آن البته تهیهکننده «دورهمی» در اطلاع رسانی کلید زدن فصل جدید خبر داد که قرار است تغییراتی هم در ساختار این مسابقه داشته باشند و تاکنون خبر دیگری از تولید «دورهمی» نشده است.
حاشیه هفته؛ ریزش مخاطبان خندوانه؟
آمار دور اول رأی گیری های «خنداننده شو» که ثبت و اعلام شد خیلی زود مقایسهای با دورههای قبلی همین رأیگیری ها انجام شد و یک باره برخی از رسانهها تیتر زدند که مخاطب «خندوانه» ریزش ۱۵ میلیونی داشته است.
این گزارش در جزئیاتی آورده بود که مردم در مرحله اول «خنداننده شو ۲» برای ۱۶ شرکت کننده بیش از ۱۸ میلیون رأی ارسال کرده بودند. درحالیکه در مرحله اول فصل سوم برای ۱۲ شرکتکننده حدود ۳ میلیون رأی داده شده است که کاهش چشمگیری برای این مسابقه بود.
و با این براورد که در دور پیش این آمار ۱۸ میلیون بوده است و این دور حدود ۳ میلیون، این کاهش آمار، تیتر بسیاری از شبکههای مجازی شد. برخی هم در همین صفحات مجازی این مقایسه را نادرست دانستند با این حال روزنامه فرهیختگان گفتگویی با سیدعلی احمدی تهیهکننده «خندوانه» انجام داد و از دلایل این ریزش آمار پرسید.
احمدی نیز در این گفتگو به موارد مختلفی اشاره کرد که در بخشی از آن میآورد: «این یک واقعیت است که مردم به اندازه قبل تلویزیون نمیبینند. این تلویزیون ندیدن دلایل زیادی دارد و فقط این نیست که سیاستهای تلویزیون باعث آن شده باشد، البته آن هم مؤثر است. نوع برنامهها و سیاستهای تلویزیون هم مؤثر است، اما به هر حال تلویزیون رسانهای است که دارد بخشی از سهم خود را به فضای مجازی میدهد و همانطور که در گذشته تلویزیون عضو آخر هر خانواده بود، الان عضو دوم هر فرد یا مکمل هر فرد موبایل اوست. نکته بعدی این است که ساعت پخش ما هم میتواند مؤثر باشد و باید قبول کنیم که به هر حال الان رقبای بسیاری در فضای رسانهای کشور وجود دارند. الان شبکه نمایش خانگی در فضای مجازی برای خودش برنامه دارد، سریال دارد. آن زمانی که ما برای خندانندهشو ۱ و ۲ کار میکردیم، چه در فضای تلویزیون چه فضای شبکههای اجتماعی، یکهتاز بودیم. همه اینها دلایل پایین آمدن رأی است.»
اتفاق هفته؛ خروج صداوسیما از موضع انفعالی
به کرات اتفاقات، سخنان و حاشیههایی در فضای مجازی رخ داده است که صداوسیما کمتر به آنها واکنش نشان داده و یا اینقدر دیر واکنش نشان داده که بیشتر به موضعی از روی ضعف و انفعال منجر شده است تا واکنشهای به موقع.
این هفته طی ۲ مورد اما صداوسیما تلاش کرد واکنشهای به هنگام تری داشته باشد. مورد نخست مصاحبه هفته گذشته کیانوش عیاری کارگردان مطرح و با سابقه سینما و تلویزیون بود که نسبت به ممیزیهای سریال «۸۷ متر» نکتهای را مطرح کرد. او در مصاحبهای از حجم ممیزیهای سازمان روی سریالش گفت و اینکه این ممیزی بیشتر هم روی تصاویر گربه بوده است و حالا او میخواهد نزد رئیس سازمان برود.
سخنان عیاری بازتاب گستردهای در رسانههای داخلی و شبکههای فارسی زبان خارجی داشت و از طرفی پیگیریها برای گفتگو با مدیران و متولیان امر در شبکه یک هم جواب نداد.
با این حال روابط عمومی شبکه یک بعد از چند روز توضیحی را منتشر کرد که تصویر حیوانات پیش از این هم در برنامهها و سریالها بوده و به تصاویر تکراری در این سریال اشکال گرفت که فارغ از نکته شبکه و قانع کننده بودن یا نبودن آن جزو معدود دفعاتی بود که نسبت به ممیزیهای سریالی که باعث دلخوری عوامل یک سریال شده است توضیحی ارائه میشود.
جنجال دیگر این هفته نامه علی فروغی مدیر شبکه سه به وزیر کار، داور سابق مسابقه «میدون» و همچنین کمک ۶ میلیاردی این وزیر به شبکه بود که بازنشر بسیاری در شبکههای اجتماعی و مجازی پیدا کرد. این بار روابط عمومی کل صداوسیما حمایت نهادها از برنامههایی با محور استارتاپ ها و کارآفرینی را امری طبیعی خواند و این بار هم واکنش صداوسیما و توضیح نسبت به این حاشیه مانع از سوالات و حواشی بیشتر شد.
سینما در سیما؛ «هفت» همه بضاعت تلویزیون برای سینما؟
تا کمتر از دو هفته دیگر چهلمین دوره از جشنواره فیلم فجر مهمترین رویداد سینمایی ایران آغاز میشود. جشنوارهای که اگرچه از آن بیشتر به عنوان تقویم سینمای ایران یاد میشود اما گاه تأثیر فیلمهای آن میتواند فراتر از یک تاریخ باشد.
این جشنواره، معرفی فیلمها و عوامل و کم و کیف برگزاری آن، جریانسازی نسبت به موضوعاتی که در فیلمها مطرح میشود همه و همه نکاتی است که نه تنها برای سینماگران و فیلمسازان بلکه برای قشر عظیمی از مخاطبان سینما هم مساله بوده است.
با این حال کمتر برنامه سینمایی در این ایام با رویکردی ویژه و برنامه ریزی شده روی آنتن رفته است و طی سالهای اخیر «هفت» و «نقد سینما» تنها بضاعت برنامههای سینمایی تلویزیون در انعکاس این رویداد سینمایی بودهاند.
امسال البته در تلویزیون از «نقد سینما» هم خبری نیست و تنها «هفت» است که حالا یک تنه همه بار سینما را در تلویزیون به دوش میکشد. هفتی که البته بارها با نقدهایی هم مواجه بوده است و حالا خود لطیفی هم از تولیدی بودن آن گلایه دارد. لطیفی در مصاحبههایی که طی چند وقت اخیر با مهر و دیگر رسانهها داشته آرزو کرده است که این برنامه بتواند در آستانه شروع چهلمین دوره از جشنواره فجر «زنده» به کارش ادامه دهد.
چندی پیش هم مسئولان زیرمجموعه روابط عمومی صداوسیما و مدیر روابط عمومی جشنواره فیلم فجر نشست مشترکی برگزار کردند و درباره هم افزایی و تعامل بیشتر در ایام سخن گفتند که باید دید در این مسیر تعاملی چه برنامههای ویژه ای تدارک دیده خواهد شد.
پیشنهاد هفته؛ قسمت دوم «دومینو»
چندی پیش مستندی با نام «دومینو» روی آنتن شبکه سه سیما رفت که به سگهای شهری میپرداخت و البته طی پخش با حاشیههایی هم مواجه شد. اسم این مستند در ابتدا «سگ کشی» بود و با آنچه که عوامل از آن فشار دیگران یاد کردهاند به «دومینو» تغییر پیدا کرد.
بعد از پخش هم یکی از کارشناسان برنامه که با او گفتگو شده بود گلایه کرد که صحبتهای او دچار تغییر شده است و عوامل با عذرخواهی از آنچه روی آنتن رفته بود توضیحاتی ارائه کردند و از مشکلات فنی گفتند.
این مستند جنجالی به تهیه کنندگی محمدرضا عبدالحمیدی و کارگردانی و نویسندگی میثم ملکیپور، که به موضوع نگهداری از سگ و کمک به سگهای ولگرد اختصاص داشت، حدود یک ماه پیش و در آذرماه روی آنتن رفت و حالا قسمت دوم این مستند قرار است جمعه به پخش برسد.
این مستند پیش از این در جشنواره فیلم عمار هم حضور داشته است و حالا قسمت دوم این مستند با نام «از نفس افتاده» فردا اول بهمن ساعت ۱۸ از شبکه سه سیما پخش میشود.