به گزارش خبرنگار مهر، خلیل نیکشاد ظهر پنجشنبه در جلسه شورای گفتو گوی دولت و بخش خصوصی در اردبیل اظهار کرد: بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی توسعه نظام گلخانهای در استان اردبیل به ۴۵۰ میلیون متر مکعب صرفهجویی آب و اشتغال ۲۰ هزار نفر منجر شده و تولید محصولات نیز در این بخش تا ۷۰۰ هزار تن برآورد میشود.
وی متوسط تولید شهرکهای گلخانهای را در هر هکتار ۳۰۰ تن اعلام کرد و گفت: کشور ما در توسعه شهرکهای گلخانهای ۴۰ تا ۵۰ سال از دنیا عقب است و به تناسب آن ما نیز با تأخیر بسیار زیاد به این حوزه ورود پیدا کردیم ولی تلاشمان بر این است تا کاستیهای گذشته را جبران کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل حضور ۵۲ نفر سرمایهگذار را در شهرک عظیم گلخانهای مغان یادآور شد و تصریح کرد: ۳۴ نفر از این سرمایهگذاران بومی منطقه هستند و مابقی از سایر استانها در شهرک یکهزار و ۶۰۰ هکتاری مغان حاضر شده تا به تولید ارزش افزوده و اشتغال استان کمک کنند.
نیکشاد ضرورت تأمین امنیت سرمایهگذاری را برای فعالان این بخش یادآور شد و افزود: با پیگیریهایی که در سالهای اخیر انجام شده سعی بر این بوده تا در کنار ارتقا تولید و صادرات، در قالب شرکت شاخص کشوری به همت بخش خصوصی بستهبندی و برندینگ در صادرات محصولات مورد توجه قرار گیرد.
وی فعالیت ۱۰ شهرک گلخانهای بخش خصوصی و دولتی را در سطح استان یادآور شد و خاطر نشان کرد: پرداخت تسهیلات برای فعالان این بخش با نرخ سود ۱۸ و ۲۰ درصد قابل قبول نیست بلکه بهتر است برای استانهای نوپا در این صنعت مانند اردبیل یارانه ۵ تا ۶ درصدی مورد توجه قرار گیرد.
نیکشاد از همکاری بانک عامل در پرداخت تسهیلات برای سرمایهگذاران این بخش قدردانی کرد و ادامه داد: در راهاندازی آزمایشگاه مجهز برای صادرات این محصولات و مجوزهای قانونی امیدواریم با همکاری سازمان غذا و دارو و مسئولان استان همکاری لازم انجام شود تا نمونهبرداری از سموم باقیمانده و فلزات سنگین به انجام رسیده و با تسهیل فرآیند صادرات قوام بیشتری بگیرد.
وی یکی از مشکلات را برگشت محصولات صادر شده به داخل کشور اعلام کرد و گفت: اگر استانداردها در تولید محصول و استفاده از سموم و کود شیمیایی مورد توجه قرار نگیرد، کشورهای دیگر محصولات را پذیرش نکرده و بهتر است در این زمینه اتاق کنترل کیفی در جهاد کشاورزی راهاندازی شود.
نیکشاد ضرورت راهاندازی مرکز تحقیقات گلخانهای را در استان با پیشنهاد در سفر اخیر وزیر جهاد کشاورزی به استان یادآور شد و بیان کرد: در کنار سیبزمینی قرار است مرکز تحقیقات محصولات گلخانهای و سبزی و صیفی در اردبیل راهاندازی شود.
وی از تولید موز و آناناس در مجتمعهای گلخانهای استان خبر داد و اظهار کرد: هر متر مربع گلخانه ۳۰ دلار ارزآوری دارد که قطعاً ورود به این حوزه میتواند ارزآوری بیشتری را برای کشور به همراه داشته باشد.
نیکشاد موضوع بستهبندی، سرتینگ و برندینگ را در صادرات محصولات گلخانهای بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: در طول سال ۹ ماه تولیدکنندگان مشغول تولید بوده و ۳ ماه نیز زمان برداشت، سرتینگ و بستهبندی محصول است که انتظار میرود در این زمینه شرکت فعال در سطح استان راهاندازی شود.
وی افزایش سرسامآور قیمت نهادههای کشاورزی به ویژه بذر، کود و سموم را یادآور شد و تصریح کرد: با ورود فعالان کشاورزی در تصمیمگیری برای قیمت تضمینی محصولات انتظار میرود بارقه امید در رفع مشکلات این بخش فراهم آید.
نیکشاد در مورد صادرات محصولات کشاورزی افزود: صادرات محصولات کشاورزی در سطح استان در ۱۰ ماهه امسال به میزان ۱۳۵ هزار تن رقم خورده که ۱۱۳ هزار تن آن سیبزمینی بوده و مابقی سایر محصولات کشاورزی را شامل میشود.
وی ارزش صادرات سیبزمینی را ۹۰ میلیون دلار اعلام کرد و ادامه داد: به غیر از ۲ محموله به ارزش ۲۳ و ۴۵ هزار تن که به دلیل آلودگی سیبزمینی صادراتی به بیماری پوسیدگی قهوهای محصول برگشت خورده، ما هیچگونه محصول برگشتی صادراتی را شاهد نبودیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تولید محصولات گلخانهای را تا سقف ۲ هزار و ۵۰۰ تن در ۱۰ ماهه امسال یادآور شد و خاطر نشان کرد: عمده محصولات با توجه به اینکه از گمرکات سایر استانها صادر میشود، ما آمار دقیقی از بازگشت محصولات صادر شده گلخانهای در استان نداریم.