بیستمین جشن سالیانه انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران خانه تئاتر شامگاه ۳۰ دی در موزه ملی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، بیستمین جشن سالیانه انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران خانه تئاتر با حضور چهره‌های فرهنگی و هنری شامگاه پنجشنبه ۳۰ دی در موزه ملی برگزار شد.

در ابتدای این مراسم با پخش تصاویری یاد درگذشتگان عرصه فرهنگ و هنر طی یک ۲ گذشته گرامی داشته شد.

فرزاد حسنی اجرای این مراسم را عهده‌دار بود.

در این بخش از مراسم نشان مسئولیت اجتماعی به لیلی عاج نویسنده و کارگردان «کمیته نان» اهدا شد.

سپس انتشارات نیماژ به‌عنوان ناشر برگزیده سال ۹۸ در حوزه تئاتر معرفی شد. سهند آدم عارف مشاور مدیریت این نشر بعد از دریافت جایزه گفت: به اهتمام علی شمس فعالیت نشر نیماژ در زمینه نمایشنامه و آثار مرتبط با تئاتر پررنگ عمل کرد. ما برنامه‌ای برای انتشار نمایشنامه و معرفی نمایشنامه‌نویسان داریم.

در ادامه مراسم انجمن منتقدان از علی بهرامی تهیه‌کننده برنامه رادیویی «گیومه» رادیو نمایش قدردانی کرد. همچنین انجمن اعلام کرد به دلیل کم‌کاری تلویزیون در حوزه تئاتر، برنامه تلویزیونی برگزیده‌ای برای قدردانی انتخاب نشده است.

در این بخش مراسم برگزیدگان بیستمین جشن سالیانه انجمن منتقدان و نویسندگان تئاتر به شرح ذیل معرفی شدند:

مقاله: محسن خیمه‌دوز از روزنامه اعتماد

گزارش: عباس غفاری از هنرآنلاین

ترجمه: انیسا رئوفی از ماهنامه شبکه آفتاب

گفتگو: مهدی میرمحمدی از ماهنامه شبکه آفتاب

نقد: سمیرا بابایی از ماهنامه دنیای تصویر

عکس: حسین گلستان برای مجموعه عکس

همچنین جایزه خبرنگار سال و عضو فعال انجمن به بهجت فرشته اهدا شد.

اهدای تقدیرنامه عالی یونسکو به علی نصیریان

سپس با حضور حجت‌اله ایوبی رئیس کمیسیون ملی یونسکو و ایرج راد از یک عمر فعالیت هنری علی نصیریان تجلیل و تقدیرنامه عالی یونسکو به وی اهدا شد.

در این بخش نصیریان گفت: مسئولیت و مدیریت فرهنگی امر خطیری است که ایوبی و رسول صادقی از مدیران دغدغه‌مند و موفق فرهنگی و هنری هستند.

وی یادآور شد: ۷۰ سال دلبسته تئاتر شدم و ۲ دهه با فقر و تنگدستی مادی و معنوی تمرین کردیم. آن موقع فقط یک کتاب تئاتر داشتیم ولی آن موقع تجربه خوبی کسب کردم که یکی جریان‌سازی تئاتر و دیگری گروه تئاتر است. اگر گروه تئاتر نباشد جریان‌سازی تئاتر استمرار پیدا نمی‌کند.

نصیریان ادامه داد: وقتی کرونا پیش آمد بسیاری از بچه‌های تئاتر بیکار شدند.

این هنرمند مطرح سینما و تئاتر تأکید کرد: نسل ما تمام شد ولی در نسل‌های جدید تئاتر استعدادهای بسیار خوبی در زمینه کارگردانی، بازیگری و نمایشنامه‌نویسی وجود دارند. درست است که کتاب و کلاس لازم است ولی جوانان بدانید باید خودآموز و متکی به خود باشید و خود را کشف کنید.

در ادامه مراسم از حسن نمک‌دوست از چهره‌های باسابقه عرصه مطبوعات تجلیل شد.

بهترین گروه سال ۹۸؛ گروه تازه

سپس انجمن منتقدان تئاتر از گروه تئاتر «تازه» با اهدای نشان نوشین با عضویت اشکان خیل‌نژاد، یوسف باپیری، نوید محمدزاده، هوتن شکیبا و آرمان کوچکی به عنوان بهترین گروه سال ۹۸، قدردانی به عمل آمد. کلیپی در این بخش با صدای هوتن شکیبا و نوید محمدزاده پخش شد که به معرفی گروه تئاتر «تازه» پرداخت.

یوسف باپیری در این بخش از مراسم تأکید کرد: استقرار گروه تئاتر بدون استقرار در مکانی ثابت امکانپذیر نیست و مسئولان باید بدانند به جای ممیزی و اعمال نظرهای سلیقه‌ای به فکر استقرار گروه‌های تئاتری باشد.

وی متذکر شد: خانه تئاتر باید تلاش کند خانه همه اهالی تئاتر باشد و رویکردهای مدیریتی خود را تغییر دهد.

در این بخش صادق زیبا کلام که برای اهدای جایزه گروه تئاتر «تازه» روی صحنه رفته بود، با اشاره به نجات یک جوان محکوم به اعدام، گفت: متأسفانه در ایران یک نگاه مردسالارانه وجود دارد مبنی بر اینکه دوستان و خانواده باید از انسان، چاقو و قمه‌اش بترسند و حساب ببرند. از شما تئاتری‌ها خواهش می‌کنم تئاتری بسازید که این نگاه منحوس را زیر سؤال ببرد و بیان کند که یک مرد می‌تواند پشتوانه دوستان و خانواده خود باشد.

انجمن منتقدان تئاتر در ادامه مراسم خود از حسین کیانی نمایشنامه‌نویس، کارگردان و مدرس با سابقه تئاتر ایران تجلیل کرد.

حسین کیانی در این بخش از مراسم گفت: به قول استاد سمندریان کسی استاد است که شاگردانش هر چه تلاش کنند به او نرسند و بر این اساس من استاد نیستم. سعی کردم طی ۲۰ سال سعی کردم در زمینه آموزش تئاتر فعالیت کنم.

وی در ادامه با اشاره به وضعیت تئاتر ایران متذکر شد: مهمترین مشکل تئاتر ما بی‌مسألگی است و خطر بزرگی است. دومین خطر بزرگ شبه مسأله است و مسائل جامعه و پیرامون خود را نمی‌بیند و نمی‌گوید. چرا باید شرایط به گونه‌ای باشد که خارج از دایره روشنفکری باشد و فقط یک فعالیت اجرایی خوش‌قواره و پول‌ساز شده است. اجازه متون مرتبط با مسائل اجتماعی کار نمی‌شود و جلوی آن را می‌گیرند. الان در تئاتر شبه‌مسأله به جای مسأله قالب می‌شود.

در بخش پایانی مراسم با حضور بهمن فرمان‌آرا، نمایش «بیگانه در خانه» محمد مساوات جایزه رتبه سوم، نمایش‌های «صد در صد» و «پنجاه پنجاه» مرتضی اسماعیل‌کاشی جایزه رتبه دوم و نمایش «لانچر ۵» پویا سعیدی و مسعود صرامی جایزه رتبه اول بهترین نمایش را از دیدگاه انجمن منتقدان و نویسندگان خانه تئاتر دریافت کردند.