پژوهشگران ایرانی، موفق به ساخت و تجاری‌سازی مواد اصطکاکی دوستدار محیط زیست مناسب برای تولید لنت ترمز شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، آیدا معزی‌پور مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان با اعلام اینکه مراحل پژوهش تولید این محصول، در دو بخش صورت گرفت، گفت: در بخش اول، تحقیقاتی در زمینه امکان استفاده از مواد لیگنوسلولزی در ساخت لنت ترمز و آزمون‌های مربوطه انجام شد که از سال 1387 تا 1395 به طول انجامید و نمونه مواد اصطکاکی برای ساخت چند دست لنت مورد استفاده قرار گرفته و از نظر کیفی، تایید شده است.

وی افزود: در بخش دوم، تحقیقاتی در جهت بهینه‌سازی فرمولاسیون در راستای حفظ محیط زیست و حذف مواد مضر، با توجه به مواد در دسترس و قابل تامین از منابع داخلی انجام شد. در این بخش جهت رعایت قوانین جدید زیست‌محیطی و کاهش قیمت تمام‌شده، مس، از فرمولاسیون حذف شده و کلیه آزمون‌های مورد نیاز، روی نمونه‌های ساخته‌شده انجام شد.

معزی‌پور گفت: این بخش تحقیق از سال 1397 تا 1399 به طول انجامید و طی آن، گروه محقق موفق به ارائه ترکیب مواد اصطکاکی فاقد مس و پنبه نسوز که نوعی ماده سرطان‌زا است، شدند که تمام ویژگی‌های آن در حدود مجاز و مطلوب استاندارد است، هیچ صدایی در زمان ترمزگیری ایجاد نمی‌کند و افت ضرایب اصطکاک آن در دمای بالا مناسب بوده است.

وی افزود: در ادامه فرایند تولید؛ با توجه به اینکه قوانین زیست‌محیطی جدیدی در سطح بین‌المللی در زمینه کاهش مقدار مصرف مس در فرمولاسیون مواد اصطکاکی وضع شد و با توجه به تحریم‌های اعمال‌شده و عدم‌دسترسی به مواد اولیه مورد نیاز در فرمولاسیون، اقدام به بهینه‌سازی فرمول و ساخت نمونه جدید و تکمیل آزمون‌ها شد.

این مدیر دانش بیان اظهار داشت: نمونه‌ها ساخته شده و مورد آزمون قرار گرفتند. حتی نمونه‌های ساخته‌شده، روی ماشین، بسته شده و تست پیمایشی آن انجام شد.

وی افزود: قیمت تمام‌شده فرمولاسیون نیز محاسبه و مشخص شد با وجود کیفیت بسیار مناسب، قیمت تمام‌شده مواد اصطکاکی از نمونه‌های مشابه خارجی، ارزان‌تر است.

معزی پور اظهار داشت: پروژه ساخت لنت ترمز دوستدار محیط زیست، با دریافت تسهیلات مصوب معاونت نوآوری و تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، مورد حمایت قرار گرفته است.