رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در پی حضور در صحن شورای شهر جزئیات حواشی پیش آمده در این جلسه را تشریح کرد.

سردار محمد حسین در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: امروز در شورای شهر برای ارائه گزارش پلیس راهور برای معضل ترافیک و آودگی هوا شرکت کردم. رویکرد این گزارش رفع مشکل در یک دوره میان مدیریتی با وابستگی کمتری به بودجه دولتی است.

وی با اشاره به تحلیل ترافیک پایتخت گفت: هنوز نسبت به قبل از کرونا کاهش ۱۰ درصدی ترافیک داریم چرا که هنوز مراکز آموزشی به صورت کامل بازگشایی نشده‌اند؛ اگر این مراکز کامل باز شوند وضعیت ترافیک نسبت به قبل از کرونا هم سنگین‌تر می‌شود.

رشد ۱۸ درصدی وسایل نقلیه در پایتخت طی ۱۰ سال

حمیدی با اشاره به وضعیت حمل و نقل عمومی در پایتخت ادامه داد: طی ۱۰ سال اخیر رشد ۱۸ درصدی وسایل نقلیه و رشد ۲۲ درصدی خودرو را در تهران داشته‌ایم؛ برابر با اعلام سازمان جهانی بهداشت تهران رتبه ۱۹ را در بین شهرهای آلوده دارد.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ بیان کرد: علیرغم افزایش تعداد وسایل نقلیه در ۱۰ سال گذشته اما تصادفات رو به کاهش بوده است. البته برنامه‌ریزی ما در پلیس راهور این است که حوادث را به حداقل ممکن برسانیم.

وی ادامه داد: بخش زیادی از اشکالاتی که در سطح شهر تهران وجود دارد به نگاه مدیران برای خودرو محوری برمی‌گردد که شهر را به سمت خودرو محوری سوق داده‌اند. این موضوع باعث آلودگی و ترافیک بیشتر می‌شود. تقاضای ما این است که نگاه تغییر کند. چراکه الان تمام خدماتی که داده می‌شود مبنی بر این است که تردد خودروهای شخصی تسهیل شود و این موضوع باعث آلودگی و ترافیک بیشتر می‌شود؛ باید به سمت انسان محوری، پیاده رو محورهای، مُدهای جدید، حمل و نقل عمومی پاک و … حرکت کنیم.

حمیدی با اشاره به اهمیت روی کار آمدن حمل و نقل عمومی پاک خاطرنشان کرد: زمانی که حمل و نقل عمومی پاک داشته میل به استفاده از حمل و نقل عمومی در مردم زیاد می‌شود و از خودروی شخصی کمتر استفاده می‌کنند.

رئیس پلیس راهور پایتخت بیان کرد: اضافه کردن اتوبوس‌های جدید دیزلی هیچ دردی از مشکل آلودگی هوای پایتخت حل نمی‌کند، چرا که هم سوخت دیزلی دارد و هم جمعیت محدودی را می‌تواند جابه‌جا کند. ما پیشنهاد دادیم برای حل این موضوع ضمن توسعه مترو، ریل بر روی زمین هم ایجاد کنند تا قطار شهری بتواند چند برابر اتوبوس‌های BRT مسافر را جابه‌جا کنند و به دلیل اینکه این قطارها برقی هستند آلودگی هم ندارند.

پیشنهاد جا به جایی باربری‌های جنوب شهر

وی ادامه داد: یکی دیگر از پیشنهاداتی که امروز در صحن شورای شهر مطرح شد موضوع جابه‌جا کردن باربری‌های جنوب شهر تهران و تبدیل آنها به بوستان‌ها بود؛ می‌شود با تعریف کردن یک مدل اقتصادی خوب این کار را انجام داد و استفاده از بودجه دولتی را به حداقل رساند. پیمانکاران داخلی و یا خارجی با استفاده از ظرفیت‌های قانونی می‌توانند درآمدی را کسب کنند که نیازمند به بودجه دولتی نداشته باشند.

حمیدی گفت: باربری‌های جنوب تهران می‌تواند منتقل شوند به خارج از شهر تهران یا در محدوده شهر فرودگاهی امام و به جای اینکه ۴۰ درصد بار کشور در تهران توضیح شود بار وارد تهران نشود و ترافیک منطقه جنوب شهر کمتر شود.

رئیس پلیس راهور تهران بیان کرد: ساخت و سازهای تجاری و بارگذاری‌های جمعیتی در مناطق پرتردد و شلوغ که توجیه ترافیکی ندارد وضعیت ترافیک شهر را دچار اختلال می‌کند و اینها باید از حوزه شهری خارج و در قسمت‌هایی که ملاحظاتی ترافیکی بهتر دارند ایجاد شوند. ما نباید در مناطق مرکزی شهر شاهد رشد قارچ گونه «مال‌های تجاری» باشیم و یا برج‌های بزرگ مسکونی را در کوچه‌های کوچک ایجاد کنیم و ضوابط ترافیکی را در نظر نگیریم.

وی گفت: برگزاری نمایشگاه‌های پرمخاطب در سطح شهر اصلاً منطقی نیست و سفرهای زیادی را در هسته شهر ایجاد می‌کند، که البته با توجه به راه اندازی شهر آفتاب امیدواریم این نمایشگاه کاملاً به آن محل منتقل شوند.

۴۶ درصد حوادث ترافیکی به موتورسیکلت‌ها مربوط می‌شود

حمیدی با اشاره به مساله موتورسیکلت‌ها در پایتخت تصریح کرد: ۴۶ درصد حوادث ترافیکی شهر تهران که منجر به فوت افراد می‌شود مربوط به موتورسیکلت می‌شود. موتورسیکلت بی انضباطی‌های متعدد ترافیکی دارد و درگیری بالایی ایجاد می‌کند. تکنولوژی ساخت موتورسیکلت باید تغییر کند و موتورسیکلت‌های برقی باید جایگزین موتورسیکلت‌های فعلی شود. مکانیزمی باید طراحی شود تا مالکین با میل و رغبت موتورسیکلت خود را تحویل دهند و از تکنولوژی جدید استفاده کنند.

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ بیان کرد: شرکت‌هایی که کار اینترنتی می‌کنند و از پیک‌های موتوری استفاده می‌کنند باید ضوابط ترافیکی را رعایت کنند که متأسفانه رعایت نمی‌کنند.
وی با اشاره به اجرای طرح موتوریار بیان کرد: در یک سال گذشته ۱۷۰ هزار موتورسیکلت با اجرای این طرح به پارکینگ نرفته‌اند. موتوریار بازدارندگی خوبی داشته است که این موضوع می‌تواند الگوی خوبی برای برخورد با متخلفان باشد.

حمیدی به توسعه نیافتن سامانه‌های کنترل ترافیک و دوربین‌های شهری اشاره کرد و گفت: در این حوزه پیشنهاد مشخصی به اعضای شورای شهر دادیم که حتماً اجرایی است؛ تعمیر و نگهداری دوربین‌های شهری باید اصلاح شود و همچنین تعداد این دوربین‌ها باید توسعه یابد. مدیریت ترافیک دیگر به روش سنتی در ابر شهری مثل تهران که فقط ۹ میلیون موتور دارد امکان پذیر نیست. البته می‌شود با شرکت‌های دانش بیان داخلی مشورت کرد تا خودشان بیایند کار را انجام دهد و از کنار این موضوع درآمدزایی داشته باشند و نیازمند بودجه دولتی در این موضوع نباشیم.

رئیس پلیس راهور تهران خاطرنشان کرد: کمربندی‌های در تهران هنوز کامل نیست، ضلع شرقی تهران مشکل دارد، محدوده بزرگراه بسیج و کمربندی آن سمت هنوز مشکل دارد و برخی از بزرگراه‌ها مانند بزرگراه یادگار امام پروژه آن تمام نشده است. چرخش ترافیک در این محل‌ها باید ادامه پیدا کند و قفل نشود. البته برخی از پروژه‌های عمرانی هم هستند که ناقص اجرا شده است و مردم برای رفت و آمد از این مسیرها با سختی‌های بالایی روبه‌رو هستند.

محقق شدن دولت الکترونیک در کاهش ترافیک مؤثر است

وی با اشاره به لزوم محقق شدن دولت الکترونیک ادامه داد: محقق نشدن این موضوع و نبود مدیریت واحد در این حوزه باعث شده است که ساعات ادارات شناور نباشد و با هم شروع و تمام شود و کنترل ترافیک را در این ساعت نتوانیم کنترل کنیم. ما در دوران ابتدایی کرونا تجربه خوبی از غیرحضوری کردن برخی کارها و دورکاری ها داشتیم، ادامه این موضوع می‌تواند راه حلی برای کاهش ترافیک تهران باشد.

حمیدی با اشاره به موضوع بازدارنده نبودن قوانین راهنمایی و رانندگی که امروز هم در صحن شورای شهر مطرح شده است، گفت: سال‌ها جریمه‌های راهنمایی و رانندگی افزایش پیدا کرده است اما در حوزه جاده‌ها و نه شهرها و انضباط شهری؛ یکسری از تخلفات شهری جریمه‌های پایینی دارد به عنوان مثال جریمه پارک ممنوع کمتر از پول پارکینگ است.

رئیس پلیس راهور پایتخت با اشاره به سوالاتی که از سوی اعضای شورای شهر از پلیس پرسیده شد، بیان کرد: مساله مسافربرهای شخصی یکی از مهم‌ترین سوالات اعضا شورا بود؛ اعضای شورای شهر درست می‌گویند که حجم مسافربرهای شخصی بالا است، ما هم به عنوان یک تخلف با این موضوع برخورد می‌کنیم البته مسافربرهای شخصی یک زاویه پنهانی دارد و آن هم این است که ضعف در حمل و نقل عمومی و ناکارآمد بودن این موضوع باعث شده است که مسافربرهای شخصی فعال شوند.

وی تصریح کرد: اگر حمل و نقل عمومی همیشه در اختیار باشد، تاکسی و ون ها و اتوبوس‌ها و مترو همیشه در دسترس باشد دیگر کسی ریسک نمی‌کند برای جابه‌جایی از حمل و نقل شخصی استفاده کند، مسافربرهای شخصی خلأ حمل و نقل عمومی را پر می‌کند؛ در زمان بارندگی که مردم به حمل و نقل عمومی دسترسی ندارند چراکه رسماً مختل شده است، مردم رو به استفاده از حمل و نقل‌های شخصی می‌آورند.

جریان مجوزهای خط ویژه چه بود؟

حمیدی با موضوع استفاده از خط ویژه که در صحن شورای شهر مطرح شد و حواشی مختلفی هم به همراه داشت اشاره کرد و گفت: اعضای شورای شهر می‌گفتند که پلیس به فلان خودروساز مجوز عبور از خط ویژه را داده است اما چرا به اعضای شورای شهر این مجوز داده نمی‌شود؟ که من به دستورالعمل اعطای خط ویژه اشاره کردم و گفتم تمام اعضا شورای شهر تا به الان در ابتدای کار به تصور اینکه مجوز عبور از خط ویژه به آنها تعلق می‌گیرد از پلیس درخواست این مجوز را داشته‌اند.

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ بیان کرد: اما وقتی که برای آنها تشریح کرده‌ایم که مجوز خط ویژه به چه افرادی داده می‌شود توجیه شده‌اند که درخواستشان نا به جا بوده است.

وی گفت: مجوز عبور از خط ویژه برای مسئولان سازمان و اداراتی که ترددشان در سطح شهر فوریت دارد، افرادی که باید با ارباب رجوع سر و کار داشته باشند وگرنه مشکل بسیاری در یک بخشی از کار به وجود می‌آید و سایر افرادی که در یک چارچوب مشخص قرار دارند، صادر می‌شود.

حمیدی ادامه داد: پلیس اولین مخالف استفاده از خط ویژه است، ما می‌گوئیم باید همه در شرایط واحد و برابر باشند اما شرط این موضوع این است که زیر ساخت‌ها جوابگو باشد؛ ایده آل پلیس این است که خط ویژه کلاً جمع و تبدیل به مسیر ریلی شود که به راحتی خودروهای حمل و نقل عمومی بتوانند جا به جا شوند.

این خط ویژه کنونی به درد نمی‌خورد

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ گفت: سرباز و افسر و درجه دار مجبور است که در خط ویژه بایستد و در را باز و بسته کند! یعنی مشغول به یک کار غیرتخصصی شود با اصلاح روند خط ویژه باید پروسه را حذف و مأمور را جای دیگر به کار گرفت.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اعضای شورای شهر ششم هم برای اخذ مجوز خط ویژه از پلیس درخواستی داشته‌اند، گفت: همه در ابتدای کار درخواست داده‌اند، شاید همه اعضای شورا نباشند بعد که شرایط و ضوابط خط ویژه را برایشان توضیح دادیم قانع شدند و اصراری نداشتند.

حمیدی در پایان گفت: این نیست که کسی نخواهد از خط ویژه عبور کند، اتفاقاً همه می‌خواهند اما صدور مجوز خط ویژه دستورالعمل و ضوابط خاص خود را دارد.