به گزارش خبرگزاری مهر، سید مجید قافلهباشی معاون پژوهشی مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در تشریح اهمیت سیاست همسایگی اظهار کرد: سیاست همسایگی یکی از شقوق سیاست خارجی است و درباره جمهوری اسلامی ایران این سیاست از اهمیتی مضاعف برخوردار است.
وی با اشاره به سابقه تمدنی و موقعیت جغرافیایی ایران خاطرنشان کرد: تحولات و پویاییهای محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران به ویژه تعدد و تنوعی که در محیط همسایگی ما وجود دارد، ایران را جزو کشورهایی قرار داده که نمیتواند از رویکرد و سیاست همسایگی غافل باشد و این سیاست قطعا در جهتگیری سیاست خارجی در راستای منافع و امنیت ملی کشور تعیینکننده است.
معاون پژوهشی مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با تأکید بر اهمیت پیوند حوزه علم و اجرا در حوزههای مرتبط با سیاست خارجی تصریح کرد: در تمام شقوق سیاست خارجی برای تمام کشورها و از جمله کشور ما آنچه که تعیینکننده و مهم محسوب میشود، بُعد دانشی است؛ به این مفهوم که حتماً باید سیاستها و راهبردها متکی بر یک بررسی و مؤلفه دانشی، علمی و پژوهشی باشد.
قافلهباشی افزود: ما در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه تلاشمان این است که پلی بزنیم بین محیط علمی کشور و حتی خارج از کشور و عرصه اجرا در سیاست خارجی و بتوانیم از ظرفیتهای فکری و علمی که در محیط پیرامون وجود دارد بهرهبرداری کنیم.
وی ادامه داد: در چند سال گذشته موضوع سیاست همسایگی و روابط با همسایگان و محیط همسایگی، در دستور کار ما قرار داشته و معتقدیم که سیاست همسایگی بدون مراجعه به محیط نخبگی و آراء دانشمندان و محققان در داخل و خارج از کشور نمیتواند یک عملکرد قابل عرضه و مؤثری داشته باشد.
معاون پژوهشی مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با اشاره به زمینههای شکلگیری همکاری میان مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با مرکز آیندهپژوهی جهان اسلام افزود: طی سالهای گذشته و در مسیر تعامل با محیط نخبگی و فکری جمهوری اسلامی ایران، با توجه به اینکه مرکز آیندهپژوهی جهان اسلام موضوع سیاست همسایگی را در دستور کار خودش قرار داده، یک رابطه منسجمی را به طور مشترک در دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی به اجرا گذاشتیم، جلسات متعددی برگزار و اساتید مختلفی را با همکاری یکدیگر دعوت کردیم.
قافلهباشی اضافه کرد: حاصل تلاش مشترک و همکاری دو مرکز در چهارم بهمن ماه ۱۴۰۰ در محل مرکز مطالعات در قالب کنفرانس ملی ایران و همسایگان ارائه خواهد شد.
وی با تأکید بر کاربردی بودن این همایش خاطرنشان کرد: خروجیهای این تلاش فکری و پژوهشی قطعاً در داخل مجموعه وزارت امور خارجه مورد استفاده قرار خواهد گرفت و جامعه علمی هم در این کنفرانس با نیازها و آنچه که سیاست خارجی در عرصه عمل با آن مواجه است، آشنا خواهد شد. انشاءالله این همایش بتواند در یک کلمه واقعا یک پلی باشد بین محیط عمل و دانش و این ارتباط دو سویه را برقرار کند که حاصل آن در حقیقت در خدمت منافع و امنیت ملی کشور خواهد بود.
معاون پژوهشی مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در تحلیل محیط همسایگی ایران گفت: محیط همسایگی ایران جزو محیطهای پر ظرفیت و در عین حال پر چالش در عرصه روابط بینالمللی است. ما با عوامل متعددی در این محیط روبهرو هستیم و به واسطه سابقه تمدنی خودمان و توان و قدرت ملی کنشگری خودمان در ابعاد مختلفِ قدرت نرم و سخت و با توجه به ظرفیتهای اقتصادی که در کشور و محیط پیرامونی ما وجود دارد، این امکان را میبینیم که از خلال سیاست همسایگی بتوانیم با همسایگانمان به یک مفهومی تحت عنوان همسایگی مطلوب برسیم.
قافلهباشی در تعریف و تبیین مفهوم سیاست همسایگی اظهار کرد: سیاست همسایگی یک سیاست یکجانبه نیست، سیاستی است که همه همسایهها با هم باید به یک مفهومی از سیاست همسایگی برسند که من اسم آن را به تعبیر دولت مطلوب، میخواهم همسایگی مطلوب بگذارم، آن همسایگی مطلوب در تعامل با محیط همسایگی و کشورهای پیرامونی ما ایجاد میشود و حاصل آن صلح، امنیت و رفاه اقتصادی برای همه کشورها است.
وی افزود: پیگیری سیاست همسایگی میتواند یک وضعیت برد بردی را برای ملتهای منطقه فراهم کند، که البته رسیدن به این مفهوم و این هدف عالی در مواجهه با چالشهایی است که امیدواریم در قالب این کنفرانس راههایی را برای پشت سر گذاشتن و رفع چالشها ارائه کنیم و آن به کار ببندیم.
معاون پژوهشی مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با اظهار امیدواری نسبت به پرورش بیشتر مفهوم سیاست همسایگی در کنفرانس ملی ایران و همسایگان تأکید کرد: از خلال یک مدل همسایگی مطلوب همه کشورهای منطقه به صلح و رفاه و پیشرفت میرسند.