خبرگزاری مهر، گروه استانها: به گفته مسئولان استان گیلان جمعه هفته جاری «حجت الاسلام رئیسی» رئیس جمهوری و هیئت دولت در پانزدهمین سفر استانی خود مهمان مردم این استان است بر همین اساس خبرگزاری مهر در استان گیلان طی برنامه ریزی تلاش میکند تا مطالبات مردم این استان در بخشها و حوزههای مختلف را در قالب گزارشهایی منتشر کند. در این گزارش به معضل بیکاری در استان گیلان پرداخته میشود.
بیکاری، گسترش مشاغل کاذب، درآمد ناپایدار، نبود امنیت شغلی و دشواری معیشت، غباری است که بر چهره بسیاری از گیلانیان نشسته و واقعیت این است که سالها از آن زمان که میگفتیم بیکاری معضل پیش روی جوانان است، میگذرد زیرا اکنون کم نیستند جوانانی که به میانسالی و حتی به سالمندی نزدیک شده اند اما هنوز طعم امنیت شغلی را نچشیدهاند.
بیتردید بیکاری مسئلهای گسترده در ایران است اما مسئله اینجاست که در استان سرشار از ظرفیتی چون گیلان انتظار نمیرود، بیکاری از بزرگترین چالشهای پیش روی زندگی مردم باشد. گردشگری، کشاورزی، آبزیپروری، خطوط کشتیرانی، موقعیت جغرافیایی مناسب برای ترانزیت کالا، منطقه آزاد انزلی، مهیا بودن بستر مناسب برای گسترش صنایع و سرمایه انسانی از جمله ظرفیتهای استان گیلان به شمار میآید که با عزم و همت جدی میتواند به ایجاد فرصتهای شغلی متعدد ختم شود.
آمار بیکاری کاهش اما در واقعیت چیز دیگر
استاندار وقت گیلان خرداد ماه سال گذشته اعلام کرد که نرخ بیکاری گیلان سال ۱۳۹۷ بر اساس اعلام رسمی دولت ۱۱.۴ درصد بوده که این میزان در سال ۱۳۹۸ به ۱۰.۳ درصد رسید که کمتر از میزان نرخ بیکاری در کشور است.
اما دادههای موجود بر کاغذها و آمارهای انتشار یافته نشان میدهد که نرخ بیکاری در گیلان بر اساس آخرین آمار منتشر شده مرکز آمار ایران در بهار ۹۹ به میزان ۹ درصد و نرخ بیکاری در سطح کشور به میزان ۹.۸ درصد بوده است.
آمار ارائه شده توسط مرکز آمار از نیروی کار در بهار امسال حاکی از این است که کمترین نرخ بیکاری در استانها به ترتیب به همدان به میزان ۵.۶ درصد و تهران ۶.۳ درصد بوده و همچنین بیشترین نرخ بیکاری نیز در استان هرمزگان به میزان ۱۶.۶ درصد مشاهده شده، این در حالی است که نرخ بیکاری در گیلان ۷.۵ درصد بوده است. مقایسه نرخ بیکاری گیلان در فصل بهار امسال نسبت به سال قبل نشان از کاهش بیکاری دارد اما واقعیت این است که سنگینی بار بیکاری همچنان به وضوح بر پیکر استان ملموس است.
بیکاری پنهان، شغلهای کاذب و افزایش هزینهها و نبود امنیت شغلی
نگاهی گذرا به استان گیلان، نشان از این موضوع دارد افراد بسیاری در جستجوی کار هستند، همچنین باید توجه داشت که برخی نیز که در فهرست بیکاران گنجانده نمیشوند، چشم انتظار دست یافتن به فرصت شغلی مناسب هستند.
زهرا جوان ۲۸ سالهای که در یک مدرسه غیرانتفاعی مشغول به تدریس است در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: حقوقی که بابت تدریس دریافت میکنم آنقدر کم است که خجالت می کشم عنوان کنم. اما برای اینکه خانهنشین نباشم.
وی با بیان اینکه به امید روزی که به شرایط کاری مناسبتری دست یابم همچنان ادامه میدهم، افزود: سن ما کم کم بالا میرود از سن استخدامی خارج میشویم مسئولان باید فکری برای ثبات شغلی ما انجام دهند سن ما کم کم بالا میرود از سن استخدامی خارج میشویم مسئولان باید فکری برای ثبات شغلی ما انجام دهند.
یکی دیگر از شهروندان گیلانی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ۴۲ ساله هستم و تاکنون خانه دار بودم به واسطه اینکه حقوق کارمندی همسرم با تو به شرایط اقتصادی امروز جامعه کفاف هزینههای زندگی را نمیکند به دنبال شغلی برای خودم هستم.
این بانوی گیلانی با اشاره به اینکه امروز هزینهها چند برابر شده و با یک حقوق نمیتوان از پس آنها برآمد، گفت: ما دو فرزند داریم و با توجه به وضعیت اقتصاد موجود چرخ معیشتمان به سختی میچرخد.
وی افزود: مدتی به عنوان فروشنده در مغازهای مشغول به کار شدم اما چند ماه بعد صاحب مغازه به دلیل رکود بازار و افزایش نرخ اجاره بها مغازه، کسب و کارش را تعطیل کرد.
این شهروند تصریح کرد: فراهم بودن محیط کار مناسب برای زنان در جامعه امروز از اهمیت خاصی برخوردار است و با توجه به شرایط اقتصادی موجود مسئولان باید به فکر فراهم آوردن فرصتهای شغلی مناسب باشند.
استفاده از ظرفیتهای گیلانی برای ایجاد شغل
محمد یکی دیگر از شهروندان گیلانی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در آستانه ۴۰ سالگی است و برای کسب درآمد مسافرکشی میکند، گفت: پس از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه و پشت سر گذاشتن خدمت سربازی مدتها در جستجوی شغل بودم و سرانجام مسافرکش شدم.
وی با بیان اینکه توان خریداری امتیاز تاکسی را ندارم، یادآور شد: هزینههای زندگی زیاد است و افزایش قیمتها اجازه پیش بینی و برنامهریزی حتی برای آینده نزدیک را به من و افراد بسیاری همانند من را نمیدهد هزینههای زندگی زیاد است و افزایش قیمتها اجازه پیش بینی و برنامهریزی حتی برای آینده نزدیک را به من و افراد بسیاری همانند من را نمیدهد.
محمد با اشاره به اینکه ۱۰ سال است که ازدواج کرده ام اما هنوز نمیتوانم به داشتن فرزند فکر کنم، ادامه داد: وقتی پرداخت هزینههای استهلاک ماشین، اجاره منزل و خورد و خوراک برایمان بسیار سنگین است، چگونه میتوانم به تولد یک فرزند فکر کنم.
وی با تأکید بر اینکه یکی از مهمترین خواستههایش از رئیس جمهور ایجاد شغل برای جوانان است، گفت: گیلان ظرفیتهای زیادی دارد چرا جوانان تحصیلکرده ای همانند من باید برای تأمین مخارج زندگی خود مسافر کشی کنند در حالی میتوانند نقشی در تولید و توسعه استان خود داشته باشند.
سرمایهگذاری در گیلان
اوضاع و احوال سرمایهگذاری در گیلان مناسب نیست، در حالی که کارشناسان معتقدند موضوع اشتغال به سرمایه گذاری وابسته است. از این رو وجود چالش بیکاری در استانی که از موهبتهای طبیعی بسیار برخوردار است، دور از ذهن نیست.
متأسفانه از سویی دشواریهای تولید و مهیا نبودن بستر لازم برای سرمایهگذاری در مسیر توسعه پایدار، بسیاری از اندوختهها را به سمت معاملاتی چون خرید و فروش ملک سوق داده و از سوی دیگر با وجود تحریم و اقتصاد بیمار، رونق از کارگاهها و کارخانجات رخت بر بسته و این عوامل در کنار مواردی چون نرخ سود تسهیلات بانکی، قرار نگرفتن افرادی با تخصصهای لازم در جایگاههای مدیریتی، شناسایی نکردن بسترهای سرمایه گذاری و اشتغال زایی در گیلان و مراحل طولانی و پیچیده سرمایهگذاری سبب شده است تا معضل بیکاری در برابر گیلانیان همانند دیوار چین قد عمل کند دیواری که فرو ریختنش در گرو همت و تدبیر مدیران ملی و استانی است.