به گزارش خبرگزاری مهر، سومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» با مشارکت ۳۱ استان کشور و ارزیابی ۷۰ مقاله مرتبط با موضوع، دهم بهمن ماه برگزار میشود.
سردار سرتیپ دوم پاسدار غلامرضا علاماتی، رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس روند این همایش را تشریح کرد.
وی در ابتدا ضمن تشکر از رئیس بنیاد حفظ و نشر آثار و ارزشهای دفاع مقدس سرتیپ بسیجی دکتر بهمن کارگر و مسئولین سازمان اسناد کتابخانه ملی و ارجمند مختارپور و شورای سیاست گذاری اعضا کمیته اجرایی و دبیرخانه همایش گفت: انقلاب اسلامی ایران یکی از رخدادهای بینظیر در تاریخ بشریت و ایران است که منشأ آثاری بسیار شگرف در ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و … در داخل و خارج از کشور میباشد. این انقلاب که براساس اعتبارات دینی مردم فداکار به رهبری امام (ره) به ثمر نشست. مقام معظم رهبری فرمودند: انقلاب یک ضرورت طبیعی براساس سنتهای الهی و حفظ دین بود.
وی افزود: برپایه ی این سنت الهی قدرتمندان و زورمندان جهان در مسیر انقلاب دست اندازی، مانع تراشی و دشمنی میکنند و سعی دارند جلوی آن را بگیرند، اما ایمان عمیق و آگاهانه و راسخ مردم به اسلام ناب محمدی (ص) و صبر و فداکاری و استقامت آنها در مسیر انقلاب توطئههای دشمن را ناکام گذاشت. دشمنان انقلاب اسلامی علیرغم توطئههای گوناگون داخلی، جنگ همه جانبه علیه ایران را به وسیله عراق شروع کردند و از هرگونه پشتیبانی دریغ نمودند و ملت بزرگ ایران به مدت هشت سال در مقابل تمام تهاجمات با ایثار، ازخودگذشتگی و فداکاری دفاع نمود و یکی از پر افتخارترین دوران ملت ایران هشت سال دفاع مقدس است، که به فرمایش مقام معظم رهبری (مدظلله العالی) دفاع مقدس تضمین کننده حیثیت کشور، ملت و امنیت فعلی و عزت ملت ایران شد. لذا تبیین و تدوین این حادثه تاریخی سرنوشت ساز و مهم، ضروری و اجتناب ناپذیر است. در دوران دفاع مقدس تعداد زیادی از مردم ایران برای دفاع در مقابل دشمن در جبههها و پشت جبههها حضور پیدا کردند که منبعی ارزشمند و دسته اول برای ثبت در تاریخ این برهه به شمار میرود.
علاماتی ادامه داد: سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و مشارکت سازمانهای کشوری و لشکری که عموماً در دفاع مقدس نقشآفرینی کرده اند جهت ثبت و ضبط این حادثه ماندگار بر اساس روشهای علمی و تجارب ارزشمند خالقان صحنههای نبرد هشت سال دفاع مقدس اقدام به برگزاری سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس نموده است. ثبت و ضبط و تدوین تجارب علمی و عملی دفاع مقدس به منظور حفظ و صیانت و جلوگیری از تحریف، نابودی و فراموشی آثار و ارزشهای دفاع مقدس از دغدغههای مقام معظم رهبری است و ایشان فرمودند ما چند صد هزار رزمنده داشتهایم که هر کدام از اینها یک گنجینه خاطرهاند که متأسفانه بعضی از این گنجینهها در این سی و چند سال زیر خاک رفته و از دسترس خارج شده اند حیف! حیف!
وی اضافه کرد: کسانی که امروز به فکر افتاده اند بروند خاطرهها را بگیرند دارند در واقع جلوی یک ضایعه مهم و خسارت بار را میگیرند و نمیگذارند ضایع شود این گنجینه پرارزش و بی بدیل را احیا میکنند اینها سرمایه ملت است. استفاده از روش تاریخ شفاهی ضمن سهولت فراوان و توانایی حفظ و انتقال بدون کم و کاست واقعه موجب میشود که زمینه دخالت مورخان و نویسندگان و تحریف واقعه و یا سخنان راوی تا حدود زیادی از بین برود و از تحریف این حادثه نورانی جلوگیری به عمل آید. تاریخ شفاهی دوران دفاع مقدس بهترین فرصت برای حاکمیت ارزشهای مطلوب و ارائه معیارهای خدایی برای راهنمایی و هدایت رفتار و کردار آحاد جامعه را فراهم میسازد. ارزشهایی که به معنای واقعی کلمه در جبههها اتفاق افتاد، ارزشهایی که تحمیل و اجباری نبود و چون با نگاه اعتقادی دفاع در مقابل دشمن مقدس شمرده شده بود جدید و نو پدید بود و در طول دوران دفاع مقدس بالنده شد تا زندگی فردی و اجتماعی جامعه را سامان بخشد. ارزشهای دفاع مقدس امید بخش و حرکت دهنده جامعه است و تاریخ شفاهی میتواند با بهرهگیری از فنون مصاحبه، تجارب دوران دفاع مقدس را از زبان حاضران در صحنه اخذ و برای نسل آینده حفظ و نگهداری و به آنان منتقل نمایند.
رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در ادامه به معرفی محورهای همایش پرداخت و گفت: این همایش در محورهای متفاوت ذیل فراخوان داده و از صاحب نظران و علاقمندان دعوت به همکاری کرده است. این محور شامل مبانی نظری و پیشه تاریخ شفاهی دفاع مقدس، تاریخ شفاهی ضرورتها و فرصتها، آسیب شناسی و موانع پیشروی تاریخ شفاهی، سیاستگذاریها، راهبردهای تاریخ شفاهی دفاع مقدس و نقش تاریخ شفاهی دفاع مقدس در جبهه مقاومت میشود. این همایش جهت برگزاری هرچه بهتر در پایگاه علوم استنادی جهان اسلام (ISC) نمایه و برای مقالات آن یک ویژه نامه به نام تاریخ شفاهی دفاع مقدس در انجمن تاریخ شفاهی ایران اختصاص یافت.
علاماتی گفت: تاکنون حدود ۱۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش رسیده که تعداد ۲۰ عدد در سایر حوزههای دفاع مقدس تدوین شده بود که با موضوع همایش تناسب نداشت. تعداد ۸۰ مقاله پذیرفته شد که در کمیته علمی هر مقاله برای ارزیابی به ۲ نفر از داوران محترم ارسال گردید و نهایتاً ۵۰ مقاله اجازه نشر گرفت. برای برگزاری ۲ سطح در نظر گرفته شد. در سطح اول مقالات بر اساس امتیازات اخذ شده مرتب گردید و ۱۵ مقاله در ۳ پنل تخصصی در روز اول به صورت مجازی برگزار میشود و پس از آن مقالات برتر شناخته و معرفی میگردند و در روز دوم همایش به صورت حضوری در تهران در سالن قلم کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار خواهد گردید و از برگزیدگان مقالات برتر تقدیر به عمل خواهد آمد.
وی در پایان افزود: این مراسم بصورت ویدئو کنفرانس در تمامی استانهای کشور با ادارات کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس پخش خواهد شد. همچنین در این مراسم پنج خانواده ایثارگر دفاع مقدس تقدیر میشوند و علاوه بر ارائه مقالات برگزیده و تقدیر از نویسندگان از سخنرانی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور سید سعید رضا عاملی به عنوان سخنران ویژه بهرهمند خواهیم شد. علاوه بر این از تعداد ده عنوان کتاب تدوین شده در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس و ده عنوان کتاب ترجمه اسناد دفاع مقدس آرشیو انگلستان که برای اولین بار منتشر میشود رونمایی به عمل خواهد آمد و از مترجمان نیز تقدیر خواهد شد.