یزد- گازرسانی به روستاها از اقدامات ضروری هم در راستای بهره‌مندی از انرژی پاک و هم جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها بود اما خرابی مسیر دسترسی به روستاها، شیرینی آن را بین برد.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: در گذشته تردد به روستاها به طور عمده در تابستان و با خودروهای عمومی صورت می‌گرفت اما با افزایش تعداد خودروها، ترددها بیشتر شد چرا که والدین بسیاری از شهرنشینان در روستاها زندگی می‌کردند.

کم کم جاده‌های روستایی یکی پس از دیگری مورد رسیدگی و آسفالت قرار گرفت به طوری که در حال حاضر عمده راه‌های روستایی استان آسفالت است.

باز در گذشته بسیاری از خانواده‌ها به دلیل کم شدن جمعیت روستاها در زمستان، به شهر مهاجرت می‌کردند و روستاها خلوت تر بودند از این رو تردد به روستاها در زمستان بسیار کم بود.

اما در حال حاضر روستاها به ییلاقاتی خوش و آب هوا هم در فصل تابستان و هم زمستان تبدیل شده‌اند و افزایش ساخت و ساز در روستاها و تغییر سبک و سیاق روستا نشان می‌دهد که حتی کسانی که اصالت روستایی ندارند، خواستار تردد و سکونت در آنها هستند.

افزایش تقاضا برای سفر به روستاها، ضرورت رسیدگی به مسیر دسترسی را مضاعف کرده و جاده‌های مناسبی نیز برای دسترسی فراهم شد اما طی دو سال اخیر عملیات گازرسانی به روستاهای استان به ویژه روستاهای کوهستانی، گلایه زیادی به دنبال داشته است.

این اقدام برای اجرای شبکه انتقال گاز و بهره مندی روستاییان از نعمت گاز و انرژی پاک صورت گرفته است اما زمان مرمت حفاری جاده به درازا کشیده و روستاییان هر بار که برای تردد از جاده عبور می‌کنند، شیرینی گازرسانی به کامشان تلخ می‌شود.

گلایه از راه‌های پر از چاله مهریز

یکی از اهالی روستای منشاد گفت: جاده دسترسی به روستاهای بخش مرکزی مهریز بسیار بد است. در برخی نقاط نصف جاده مورد حفاری قرار گرفته و تنها یک لاین رفت و برگشت وجود دارد که حادثه ساز نیز است.

محمد دهقان منشادی افزود: این باعث می‌شود که کسانی که در جاده‌های روستایی تردد می‌کنند، برای کاهش خسارت به خودروهایشان، حقوق یکدیگر را رعایت نکنند و ترافیک سنگین و گاه درگیری‌های بین رانندگان رخ دهد.

وی، خواستار تسریع در مرمت جاده روستاهای شهرستان مهریز شد و افزود: کوهستانی بودن این روستاها باعث شده که هم در تابستان و هم زمستان ترافیک بالایی داشته باشند و خرابی جاده هم زمان و هزینه سفر را افزایش داده و هم به خودروها خسارت وارد می‌کند.

این روستایی ادامه داد: انتظار است که متولیان امر با تخصیص بودجه مناسب نسبت به رفع این مشکل به زودی اقدام کنند تا مردم از این وضعیت راحت شوند چرا که مردم قرار نیست با توجه به طبیعت زیبای این روستاها هم در طول سال، از سفر به روستاها خودداری کنند.

افزایش تردد در زمستان و جاده‌های نامناسب روستاهای تفت

یکی از روستاییان شهرستان تفت هم در گفتگو با خبرنگار مهر همین گلایه را مطرح کرد و افزود: بارش برف در روستاهای کوهستانی تفت، باعث شده که ترافیک روستاها افزایش یابد چرا که این اتفاق در کویر جذابیت خاصی دارد و روستاها شلوغ می‌شوند و وضعیت فعلی جاده‌ها، مشکلات زیادی را برای روستاییان و کسانی که به روستاها سفر می‌کنند، ایجاد کرده است.

علی‌محمد رضایی ادامه داد: بارش‌ها هر چند کم بوده اما با جاری شدن در خیابان‌ها، فرونشست چاله‌ها را عمیق‌تر کرده و به طوری که تردد عابران هم در این جاده‌ها با مشکل مواجه است و خسارت قابل توجهی هم به خودروها وارد می‌شود.

وی افزود: مردم از گازرسانی خیلی خوشحال هستند زیرا بسیاری از آنها به دلیل نبود این نعمت، مجبور بودند زمستان روستا را ترک کنند و گاهی این ترک کردن به مهاجرت دائمی منجر می‌شد چرا که کویر هر چند در زمستان بارش زیادی ندارد اما سرمای سوزناکی دارد.

این روستایی ادامه داد: راه‌های روستایی وضعیت بسیار بدی دارند و برخی از علاقمندان به سفر به روستاها برای کاهش خسارت به خودروهایشان مسافت تقریباً بهتر و البته طولانی‌تری را برای رسیدن به مقصد طی می‌کنند که هزینه‌ها و آلودگی را کاهش می‌دهد.

وی با بیان اینکه روستاییان مجبورند برای رسیدگی به زندگی اشان به دیارشان بروند، ادامه داد: تردد اهالی روستایی بسیار کمتر از کسانی است که برای استفاده از طبیعت به روستاها سفر می‌کنند و همین افزایش تردد هم وضعیت جاده‌ها را به مراتب بدتر کرده است.

معطل اعتبار نمی‌مانیم

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان یزد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر از تخصیص ۱۲ میلیارد تومان از شرکت گاز استان برای جبران خسارت‌های حفاری‌های اجرای خطوط انتقال گاز خبر داد و افزود: تلاش می‌کنیم تا اوایل سال آینده همه مرمت‌ها به پایان برسد.

حمیدرضا کارگر با اشاره به اینکه شهرستان‌های مهریز، تفت و بهاباد با این مشکل مواجه هستند، ادامه داد: البته به طور قطع این اعتبار برای اجرای این طرح‌ها کافی نیست اما قرار نیست به این اعتبار اکتفا کنیم و در صورتی که هنوز اعتباری در روستاها توزیع نشده است، اما پیمانکاران در برخی از روستاها مشغول کار هستند.

توقف عملیات به دلیل کاهش کیفیت آسفالت از سردی هوا

وی، علت کندی روند و متوقف شدن را سرمای هوا عنوان کرد و گفت: سردی هوا کیفیت آسفالت را کاهش داده و از عمر آن می کاهد از این‌رو انجام عملیات آسفالت در ماه‌های سرد سال بی نتیجه است اما به طور قطع اجرای این طرح را معطل اعتبار نخواهیم گذاشت و به محض بهبود شرایط جوی، عملیات با سرعت انجام خواهد شد.

این مسئول با اشاره به اینکه مشکل سردی هوا در شهرستان‌های تفت و مهریز به مراتب بیشتر است، ادامه داد: قبول داریم که با بارندگی سطح حفاری‌ها نشست کرده و تردد به مراتب کمتر شده است اما امکان اجرای عملیات زیرسازی وجود ندارد چرا که کار بیهوده است است اما یک روز قبل از انجام عملیات آسفالت، زیرسازی کامل صورت می‌گیرد که جاده یک دست شود.

خسارت قابل برآورد نیست

معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان یزد درباره برآورد خسارت وارد شده به راه‌های روستایی استان ناشی از اجرای شبکه گاز اظهار داشت: نمی‌توان این خسارت را پیش بینی کرد زیرا مرمت در نقاط مختلف و روستاهای مختلف بسته به عرض جاده و محیط روستا متفاوت است و در نقاطی در مسیر حفاری صورت نگرفته اما در برخی از روستاها حفاری درست در جاده اصلی است.

وی با اشاره به آغاز عملیات مرمت از روستای منشاد در شهرستان مهریز اظهار امیدواری کرد: با اتمام عملیات مرمت تا اوایل سال آینده در فصل بهار و تابستان مردم به راحتی به روستاها تردد کنند.

روستاهای استان یزد دیگر مختص روستانشینان نیست و افزایش تردد در جاده‌های روستایی نشان از افزایش تقاضا برای سفر به روستاها به ویژه روستاهای ییلاقی به دلیل نبود اماکن و مراکز تفریحی در داخل شهرها دارد.

در این بین شهرستان‌های تفت و مهریز مورد استقبال بیشتری قرار دارند از این افزایش تردد، مشکلات حفاری را تشدید کرده و هم گلایه روستاییان و هم گلایه شهروندانی که به روستاها سفر می‌کنند را در پی دارد.

به طور قطع اعتبارات ناچیز برای مرمت این مسیر طولانی و پر از چاله کافی نیست اما ظاهراً بنیاد مسکن استان عزم خود را جزم کرده است که این مشکل را هر طور که شده حتی با ایجاد مطالبات پیمانکاران حل کند تا تردد در مسیرهای روستایی تسهیل شود.