به گزارش خبرنگار مهر، مصوبات بورسی هیئت دولتی برای حمایت از صنایع تولیدی، افزایش ۳۸ درصدی صادرات ایران، کاهش نرخ تورم سالانه دیماه ۱۴۰۰، تخلف گمرک در رجیستری تلفن همراههای مسافری از جمله اخبار مهم اقتصاد کلان در هفته جاری بود.
براین اساس، سید احسان خاندوزی در این خصوص گفت: ابلاغیه دولت مشتمل بر سقفگذاری نرخ خوراک و نرخ سوخت میشود. این نرخ طی مدت اخیر به دلیل اینکه مناسبات بینالمللی موجب شده بود تا قیمت هابهای جهانی تغییر پیدا کند، این نرخ برای پتروشیمیها و پالایشگاهیهای در کشور نیز افزایشی بسیار فراتر از حد متعارف داشت.
او ادامه داد: دولت برای اینکه نشان دهد مسئله سودآوری صنایع و پیشبینیپذیری اقتصاد و سیاستهای اقتصادی از اهمیت والایی برخوردار است، سقف ۵ هزار تومانی را برای نرخ خوراک و سقف ۲ هزار تومان را برای نرخ سوخت مصوب کرد که با حفظ فرمول سابق، در هیچ زمانی قیمتها از سقف ۵ هزار تومان برای خوراک و ۲ هزار تومان برای سوخت فراتر نخواهد رفت.
خاندوزی با اشاره به نسبت قیمتهای حدود ۷-۸ هزار تومانی که طی هفتههای اخیر برای صنایع محاسبه میشود، تصریح کرد: نرخگذاری دولت در مصوبه یادشده، کاهش بسیار شدیدی داشته و پیامدهای خوبی را برای سودآوری این صنایع در بازار سرمایه و در بخشهای مختلف اقتصادی در پی خواهد داشت. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
از جمله دیگر اتفاقات مهم هفته جاری، اعلام افزایش ۳۸ درصدی صادرات ایران در ۱۰ ماهه نخست سال جاری بود به طوری که در این باره علیرضا مقدسی، رئیس کل گمرک ایران گفت:
در بحث صادرات در ۱۰ ماهه نخست سال ۵۴۰ اظهار نامه به وزن ۱۰۰ میلیون تن صادر شده که افزایش ۳۸ درصدی را نسبت به سال قبل نشان میدهد.
وی افزود: ارزش کالاهای صادراتی ۳۸ میلیارد و ۷۸۳ میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته افزایش ۳۸ درصدی را نشان میدهد.
مقدسی خاطر نشان کرد: کشورهای چین، عراق، ترکیه و افغانستان مهمترین مقاصد صادراتی کالاهای ایرانی در ۱۰ ماهه سال جاری بودهاند.
وی اظهار نمود: امارات، چین، ترکیه، آلمان و سوئیس به ترتیب مهمترین مقاصد وارداتی کالاها به مقصد کشورمان بودهاند.(جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
همچنین در هفته جاری فاصله تورمی دهکها در دی ماه به ۳.۶ درصد رسید،
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، تورم دهکهای مختلف هزینهای، فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۳.۶ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (٣.٤ واحد درصد) ٠.٢ واحد درصد افزایش داشته است.
نرخ تورم کل کشور در دی ماه ١٤٠٠ برابر ۴۲.۴ درصد است که در دهکهای مختلف هزینهای در بازه ٤١.٦ درصد برای دهک نهم تا ٤٥.٢ درصد برای دهکهای اول و دوم نوسان دارد.
محدوده تغییرات تورم ۱۲ ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بین٥٥.٧ درصد برای دهک دهم تا ٥٦.٥ درصد برای دهک دوم است. هم چنین اطلاع مذکور در مورد گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» بین٣٣.٧ درصد برای دهک اول تا ٣٨.٤ درصد برای دهک دهم است.(جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
کوتاهی گمرک در رجیستری تلفنهای همراه مسافری از جمله دیگر اخبار مهم اقتصاد کلان در هفته جاری بود که به نظر میرسد این سازمان علی رغم دستورات وزیر اقتصاد وقعی به آنها نمی نهد به همین دلیل این امر صدای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را درآورد، به طوری که این ستاد برای حل مشکل نامهای به خاندوزی نوشت.
در بخشی از نامهای که علی مویدی خرم آبادی، رئیس ستاد قاچاق کالا و ارز به وزیر اقتصاد نوشته آمده است: «ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز جلسات زیادی در این خصوص برگزار کرده و تصمیمات مقتضی اطلاع رسانی شده لکن متأسفانه این مهم از سوی گمرک اجرایی نشده و در بازیدهای منتهی به ۱۹ دی از فرودگاه امام خمینی (ره) به عنوان فرودگاه شاخص کشور، تغییری در رویه مشاهده نشده است.
به منظور کاهش ایستایی و رفع مشکلات ایجاد شده در سامانههای مستقر در گمرک پیشنهادات اجرایی مؤثری که مورد تأیید نمایندگان گمرک میز قرار گرفت احصا گردیدند از جمله موارد ذیل که متأسفانه اجرا نشدن آنها منجر به ایجاد مشکلاتی برای مسافران ورودی متقاضی ثبت تلفن همراه شده است. نکته قابل تأمل ماهیت ثبت غیرسیستمی اطلاعات مسافران و نوشتن دستی آنها در فایل اکسل است که زمینه سو استفاده از دادههای مسافری را افزایش میدهد.(جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
تأمین ۸ هزار میلیارد تومان برای تثبیت بازار سرمایه یکی دیگر از مهمترین خبرهای بود که از در ابتدای هفته جاری توسط غضنفری، رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی بیان شد.
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی گفت: تاکنون ۳ هزار میلیارد تومان به بازار سرمایه اختصاص یافته است، همچنین ۵ هزار میلیارد تومان از سازمان امروز مالیاتی طلب داشتیم که با موافقت وزیر اقتصاد به صندوق تثبیت بازار سرمایه پرداخت میشود.(جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)