خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه: ترجمه، ویرایش و انتشار گفتارها و مقالات امام موسی صدر یکی از اهداف مهم مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر است که در طول سالهای تأسیس و فعالیت مؤسسه به تحقق رسیده است. انتشارات مؤسسه امام موسی صدر با چاپ کتابهای متعدد در تلاش بوده تا علاقهمندان به امام موسی صدر را با فعالیتها، اندیشه و عمل او آشنا سازد.
با این کتاب که در دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران عرضه شده است، در ادامه آشنا شوید:
آشنایی با اندیشه
انتشار مجموعه کامل «گام به گام با امام موسی صدر» در ۱۲ جلد، مهمترین اقدامی بود که پس از ۱۰ سال کار مستمر و با دقت در زمستان سال ۱۳۹۶ به سرانجام رسید. این مجموعه مرجع، میتواند محل رجوع محققان، مدیران، علمای ادیان، پژوهشگران تاریخ و رجال سیاسی باشد. همچنین مجموعه کاملی برای مصلحان و اندیشمندان و روحانیون، تا به منظومه فکری و مبانی نظری فعالیتهای او پی ببرند.
کتابهای مجموعه «در قلمرو اندیشه امام موسی صدر» نیز با انتخاب موضوعی گفتارها و نوشتههای امام صدر از مجموعه مرجع «گام به گام با امام موسی صدر» منتشر شده است. این کتابها در جلد رقعی و در ۱۲ جلد مجزا از هم با موضوعات متنوعی همچون: دین، جامعه، تفسیر قرآن، عاشورا و امام حسین و حضرت زینب، اقتصاد، زنان، ولایت و امیرمومنان، دعا و عبادات، تشریع در اسلام و جنبش امل تدوین و به چاپ رسیدهاند.
تاریخ شفاهی
انتشار کتابهایی از مجموعه خاطرات درباره امام موسی صدر نیز یکی دیگر از کارهای مهم و مستمر انتشارات مؤسسه بوده است. مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر طرح «تاریخ شفاهی» را با هدف ثبت و ضبط خاطرات نزدیکان و دوستان و همکاران و مرتبطان با امام صدر از اردیبهشت ۱۳۸۹ آغاز کرده که بخشی از این خاطرات و اسناد جمعآوری شده در قالب ۶ مجلد مجزا منتشر و عرضه شده است.
کتابهای مجموعه تاریخ شفاهی، روایتی ساده از زبان راویان خاطرات برای آشنایی بیشتر مخاطبان با شخصیت امام موسی صدر است. در این مجموعه تاکنون عناوین زیر به چاپ رسیدهاند:
من و آقا موسی (خاطرات آیت الله عبدالجلیل جلیلی کرمانشاهی)
حدیث روزگار (خاطرات استاد سید هادی خسروشاهی)
یاران موافق (خاطرات آیت الله سید مرتضی مستجابی)
دیدار در پاریس (خاطرات دکتر حسن حبیبی و شفیقه رهیده)
ایام غربت (خاطرات فرشته اعرابی و فاطمه طباطبایی)
به رنگ صبر (خاطرات فاطمه صدر)
نشر آثار بنتالهدی صدر
انتشارات مؤسسه امام موسی صدر، ناشر اصلی آثار بنتالهدی صدر، خواهر شهید آیت الله سیدمحمدباقر صدر و دخترعموی امام موسی صدر است. این آثار از زبان عربی به فارسی برگردانده شده و با ویرایش در دو جلد مجزا از هم برای مخاطبان عرضه شده است:
بر بلندیهای مکه: مجموعهای از نوشتهها، سفرنامه و مقالات بنتالهدی صدر است که نام کتاب نیز برگرفته از بخش اول آن است. سفرنامه مکه و مقالات متنوعی از او درباره زنان و حقوق و مسائل آنها در این کتاب منتشر شده است.
تولد دوباره: مجموعه داستانهای بنتالهدی صدر است که به بیان مسائل تربیتی و اجتماعی در قالب داستان پرداخته است. او تلاش کرده است تا موضوعات روز از نگاه دختران را در قالب داستانی بیان کند. آثار داستانی او مضامینی انسانی و اعتقادی دارد و بهطور عمده دربارۀ مفاهیم متنوع زندگی و بهویژه رسالت زن در جامعۀ اسلامی و مقام و منزلت اوست و اینکه چگونه باید از این جایگاه حراست کرد.
کتابی برای کودکان
عید گنجشکها اولین کتاب انتشارات مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برای گروه سنی کودکان است که در فروردین ۱۴۰۰ وارد بازار نشر شد. کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر این کتاب است که داستانی درباره روزه ماه رمضان و صدقه عید فطر دارد و بر اساس جملهای از امام موسی صدر ایدهپردازی و نوشته شده است.
کتابهای زندگینامه
تاکنون کتابهای متنوعی برای آشنایی مخاطبان با زندگی و فعالیتهای امام صدر در سالهای زندگی در لبنان منتشر شده است. عناوین این کتابها به شرح زیر است:
عصایت را به میلههای زندان بزن موسی: زندگینامهای مختصر که در شانزده فصل با زبانی ساده به شرح فعالیت و ابعاد مختلف زندگی امام صدر میپردازد.
کتاب ۷ روایت خصوصی: مجموعه گفتوگویی با نزدیکان امام موسی صدر (همسر، فرزندان، خواهران، برادر، دوست نزدیک) است که به قلم حبیبه جعفریان با قلمی داستانی و شیرین روایت شده است.
کتاب آدم ربایی در لیبی: گزارشِ مختصری است از قضیه ربودن امام موسی صدر. طراحی کتاب تایپوگرافی است و محتوای آن بر پایه وقایعنگاری تدوین شده. اقدامات مربوط به پرونده پیگیری بر اساس ترتیب زمانی در طول این چهل سال ذکر شده است.
کتاب آنچه خود گفت: روایت امام موسی صدر از زندگی و اندیشههایش، که یک سال پیش از ربوده شدن در مصاحبهای آنها را بازگو کرده است.
کتاب سیره و سرگذشت امام موسی صدر: این کتاب در دو جلد به مواضع و فعالیتهای امام صدر در سالهای حضورش در لبنان و نیز مسائل و مشکلات جامعه شیعه و مواضع مخالفان امام میپردازد. شرح فعالیتها تا زمان ربوده شدن امام صدر آمده است.
علمای خاندان صدر
در حوزه آثار مرتبط با علمای خاندان صدر، مؤسسه امام موسی صدر به صورت مستقل یا با همکاری ناشران دیگر چند اثر به شرح زیر منتشر کرده است:
کتاب صدرنامه: این کتاب در دو جلد به سرگذشت آیتالله سید صدرالدین صدر و فرزندش آیتالله سید رضا صدر میپردازد. بخشی از خاطرات شفاهی، تألیفات، اجازات و نامههای آنها نیز در این مجموعه منتشر شده است. این کتاب با همکاری مؤسسه شیعهشناسی به چاپ رسیده است.
کتاب انیس المقلدین: رسالهای شامل سوالات شرعی و استفتائات آیت الله سید اسماعیل صدر و آیت الله سید صدرالدین صدر.
کتاب طبقات الإجازات بالروایات: اجازهنامه آیتالله سید حسن صدر به آیتالله سید صدرالدین صدر.
کتابهای دیگر
از جمله آثار دیگر انتشارات مؤسسه امام موسی صدر میتوان به عناوین زیر اشاره کرد:
کتاب لبنان به روایت امام موسی صدر و شهید مصطفی چمران: این کتاب مخاطبان را با وضعیت و شرایط خاص لبنان و خطرات جنگ داخلی در این کشور آشنا میکند.
کتاب فقه زندگی: برگرفته از آرای فقهی امام موسی صدر در گفتارهای و نوشتههای ایشان است.
پیشوایی فراتر از زمان به قلم دکتر محمود سریعالقلم و درباره نظریهپردازی در آرا و اندیشه امام موسی صدر است. در این کتاب تلاش شده نظام کنش، واکنش و رفتار امام موسی صدر در بسترها و موقعیتهایی که وی در آنها واقع شده بود، تجزیه و تحلیل شود.
چشمی به آسمان نگاهی بر زمین به قلم دکتر عبدالله نصری دربردارنده چند سخنرانی و یادداشتهایی کوتاه در باب اندیشه و سلوک فردی و اجتماعی امام موسی صدر است.
کتاب کوچک گفتوگو: این کتاب با نثری ساده و روان و نگارش متفاوت، به توضیح و تبیین مبانی گفتوگو با هدف توسعه فرهنگ گفتوگو در جامعه میپردازد. این کتاب در راستای فعالیتهای کانون گفتوگوی مؤسسه امام موسی صدر منتشر شده است.