یزد- کویری‌ترین شهر ایران لقب شایسته‌ای برای یزدی است که در محاصره کویرهای بزرگ ایران قرار دارد اما همین شهر کویری، قهرمان ورزش‌های ساحلی در عرصه‌های ملی و بین‌المللی است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: موفقیت‌های مکرر تیم یزد در رشته فوتبال ساحلی نشان داد که کویر یزد اگرچه دریا ندارد اما ظرفیت قابل توجهی برای برگزاری ورزش‌ها و مسابقات ورزشی ساحلی دارد.

بسیاری از یزدی‌ها خاطره بازی در رمل‌های کویر را در ذهن دارند و این روزها نیز این خاطره در قالب ایجاد کمپ‌های کویرنوردی رنگ و بوی جدیدی به خود گرفته است.

کمپ‌های کویرنوردی در شمال و جنوب استان یزد موقعیت مناسبی برای برگزاری رشته‌های ورزشی ساحلی است زیرا رمل‌های نرم کویر، آسیب‌های ورزش‌های ساحلی را به مراتب کمتر از ساحل دریا می‌کند.

«کویر ساحلی به وسعت دریا»، عنوانی است که رئیس کمیته ورزش کلانشهرهای کشور به آن اعتقاد دارد و از تشکیل انجمنی در این راستا در سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری یزد خبر می‌دهد که البته به دلیل کرونا، فعالیت‌های آن کمرنگ شده است.

در ادامه گفت‌وگوی انجام شده با فاضل یوسفی، رئیس کمیته ورزش کلانشهرهای کشور درباره ظرفیت‌های ورزش‌های ساحلی در یزد را بخوانید.

از معرفی انجمن ورزش‌های ساحلی شروع کنید. این انجمن چه اقداماتی انجام داده است؟

انجمن ورزش‌های ساحلی با حمایت سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری یزد با عضویت پنج نفر شکل گرفت اما در زمان شیوع کرونا فعالیت‌های این انجمن به شدت محدود شد اما ادامه‌دار خواهد بود.

در این انجمن به ظرفیت‌های کویر یزد در حوزه ورزش‌های ساحلی پرداخته شد و با توجه به عضویت احمد عشقان ملک، مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی مقاومت گلساپوش یزد که یکی از تیم‌های مطرح در رشته فوتبال ساحلی در سطح ملی و بین المللی است، تقویت ورزش‌های ساحلی در کویر یزد مورد بررسی و ظرفیت سنجی قرار گرفت.

درباره دستاوردهای این انجمن توضیح دهید؟

انجمن در ادامه به این نتیجه رسید که طرحی را با محوریت ورزش‌های ساحلی به میزبانی یزد تهیه کند از این رو طرح «یزد؛ پایتخت ورزش‌های ساحلی کشور» تدوین شد اما هنوز در سطح استانی مطرح است.

باشگاه مقاومت گلساپوش سابقه میزبانی مسابقات فوتبال ساحلی را در کارنامه خود داشت و قرار شد از این تجربه برای تدوین این طرح استفاده شود. کرونا پیگیری طرح را با محدودیت‌هایی مواجه کرد زیرا اعتقاد داریم یزد، کویری به وسعت دریا دارد که بکر و منحصر به فرد است و ظرفیت انجام ورزش‌های ساحلی در آن وجود دارد.

این ظرفیت طبیعی بدون هزینه آماده بهره برداری است و می‌تواند هم فضایی برای تفریح و سرگرمی و هم فضایی برای ورزش یزد ایجاد کند چرا که سرانه‌های ورزشی در یزد پایین است و بخشی از این نیاز می‌تواند در رشته‌های ساحلی با اتکا به ظرفیت‌های کویر، تأمین شود.

شانس میزبانی یزدی‌ها از مسابقات ساحلی ملی و بین المللی را چقدر می‌بینید؟

ورزش‌های ساحلی المپیک دارد و رشته‌های زیادی زیر مجموعه آن است، هر چند یزد دریا ندارد اما به عنوان کویری به وسعت دریا ظرفیت ورزش‌های ساحلی به صورت ساحلی و بیابانی را دارد.

این اتفاق جدیدی است از این‌رو یک اساسنامه ایجاد فدراسیون ورزش‌های ساحلی به وزارت ورزش ارسال شده و منتظر تصمیم‌گیری هستیم تا فدراسیون ورزش‌های ساحلی و بیابانی در کشور با محوریت یزد راه‌اندازی شود.

ورزشهای ساحلی ۱۶ رشته اصلی با ۱۰۰ زیر مجموعه دارد که یزد ظرفیت برگزاری همه آنها را دارد.

قطعاً هر منطقه از کویر برای ایجاد محل مناسب برای ورزش‌های ساحلی مناسب نیست، آیا محدوده خاصی مدنظر است؟

درخواست ایجاد کمپ کویری ورزش‌های ساحلی به اداره کل میراث فرهنگی استان ارسال شده که امیدواریم مورد موافقت قرار گیرد تا بتوانیم حتی میزبانی مسابقات بین المللی ورزش‌های ساحلی را به دست آوریم.

رشته‌ها ی ساحلی در کویر یزد هزینه‌های زیادی ندارد ولی شاید برای اجرای آن در شهرهای ساحلی باید هزینه زیادی خرج کرد. به این ترتیب برند شدن استان یزد در رشته ورزش‌های ساحلی می‌تواند هم از نظر گردشگری و هم ورزشی یزد را در کشور و دنیا شاخص کند و ظرفیت‌های اقتصادی بسیاری را برای استان فراهم کند.

هیچکس منکر کویر زیبا، بکر و منحصر به فرد یزد نیست و ایجاد کمپ‌های کویرنوردی و استقبال بی نظیر یزدی‌ها از این فضای تفریحی و گردشگری نشان می‌دهد که یزدی‌های کویرنشین هم از کویر خوششان می‌آید.

غلط زدن در رمل‌های کویر، یکی از جذابیت‌های کویرنوردی به ویژه برای کودکان است. کویر یزد پاک و عاری از آلودگی‌های محیطی است. این ظرفیت از شمال تا جنوب استان گسترده شده و امکان بهره برداری از آن به عنوان یک ظرفیت گردشگری وجود دارد.

اینکه یزد چقدر شانس تبدیل شدن به قطب ورزش‌های ساحلی کشور را دارد؟ آیا فدراسیون ورزش‌های ساحلی در کشور ایجاد خواهد شد یا خیر؟ مشخص نیست اما اینکه ظرفیت کویر حتی برای خود کویرنشینان به عنوان فضایی ورزشی مورد بهره برداری قرار گیرد هم فرصت و تفکر جذابی است.

روزهای تعطیل کویرهای استان به ویژه ورودی شهر یزد، شلوغ و پرتردد است و بیشتر آنها یزدی‌هایی هستند که برای گذراندن یک روز آفتابی در دل طبیعت به کویر می‌روند. پس استقبال از ورزش‌های کویری در بین یزدی‌ها هم زیاد است.

اما قطعاً میزبانی مسابقات ساحلی در سطح ملی و بین المللی زیرساخت‌هایی را لازم دارد. برای مثال باید کمپی در محدوده مشخصی از کویر دایر شود و امکانات و خدمات مورد نیاز نیز در این محل ارائه شود تا بتوان از این منطقه برای انجام ورزش‌های ساحلی نه تنها برای ورزشکاران ملی و بین المللی بلکه برای یزدی‌های علاقمند هم استفاده کرد.

کویر یزد به طور قطع ساحلی به وسعت دریاست و این ظرفیت چندان مورد بهره برداری قرار نگرفته و غفلت از آن همواره مورد انتقاد بوده و خواهد بود از این‌رو این تفکر جدید می‌تواند تلنگری برای بهره گیری از ظرفیت کویر برای رونق گردشگری آن هم از نوع ورزشی آن باشد.