سید احمد عبودتیان در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص نقش آفرینی مردم در اداره کشور، اظهار کرد: ابتدا امام خمینی علما را نسبت به آینده اسلام هشدار دادند و در اوایل دهه ۵۰ نخستین گروههای دینی سازمان دهی شدند.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا ادامه داد: در استانهای مختلفی همچون یزد، شیراز، مشهد و… جلسات حلقههای میانی شکل گرفت که این مسئله در بجنورد به رهبری آیت الله مهمان نواز دیده شد.
وی افزود: حلقات و اندیشههای امام خمینی آرام آرام توسط افرادی همچون شهید مطهری، شهید باهنر، شهید مفتح و… در میان مردم شکل گرفت؛ این افراد جریانهای مردمی و نخبگانی را نسبت به نهضت امام خمینی که هیچ پشتیبانی نداشت، آگاه کردند.
عبودتیان تصریح کرد: اینک محورهای مقاومت با همراهی برخی مجموعهها فعالیت میکنند اما در آن زمان هیچ پشتیبانی، آموزش و الگویی وجود نداشت اما امام مردم را آرام آرام به میدان میآورد و در نهایت بدون هیچ اسلحهای انقلاب به پیروزی رسید.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا بیان داشت: در این خصوص کتاب «تنها گریه کن» را میتوان خواند؛ با خواندن این کتاب نقش محوری یک زن و در واقع گروههای مردمی در انقلاب را میتوانیم متوجه شویم.
پس از انقلاب کار مردم تمام نشد
وی با تاکید بر اینکه پس از انقلاب و رأی گیری عدهای خیال کردند کار مردم تمام شده، افزود: امام خمینی آن زمان را آغاز امامت امت نامیدند و به این ترتیب مردم جلودار شده و باید کار را در دست میگرفتند؛ این تفاوت نگاه امامین انقلاب و سایر فرمانروایان دنیا است.
عبودتیان در ادامه به بیان برخی نمونههای حضور مردم در صحنه پرداخت و اظهار داشت: غالب مردم آن زمان بی سواد بودند لذا امام در یک فرمان گفتند باسوادان در هر مکانی که شده، بی سوادها را باسواد کنند و به این شکل آرام آرام به نقطهای رسیدیم که بدون امکانات، در رفع بی سوادی پیشتاز شدیم.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا عنوان کرد: دیگر مشکل عدم رسیدگی به روستاها و شهرهای دور از تهران بود؛ لذا امام باری دیگر دستور تشکیل جهاد سازندگی را دادند لذا هر کس هر کاری بلد بود را انجام داد و به این صورت مردم پای کار آمدند.
وی افزود: مردم خانه نیز نداشتند لذا بنیاد مسکن آغاز به کار کرد؛ به این ترتیب سعی شد بستری ایجاد شود تا مردم همواره در صحنه باشند.
عبودتیان ادامه داد" امام خمینی بیش از ۱۰ نهاد در ۳ سال اول انقلاب تأسیس کردند در حالی که برخی نمایندگان خود امام، سالها بعد منصوب شدند؛ این یعنی پیش از آن مردم خودشان فعالیتها را برعهده داشتند.
وی افزود: پیشینه روایت به میدان آوردن مردم از گذشته است و رهبر انقلاب حرف جدیدی نزده اند؛ این سیره و مکتب ائمه نیز بوده است.
جنگ نمونه بارز حضور مردم در صحنه است
عبودتیان جنگ را نمونه بارز حضور مردم در صحنه عنوان کرد و گفت: یک موضوع در جنگ فرستادن فرزندان به جبههها بود که بسیاری این مسئله را وظیفه خود میدانستند لذا به این صورت جنگ اداره شد.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا در پاسخ به این سوال که اکنون چطور باید مشکلات جامعه را حل کرد، گفت: باید مشکلات جامعه را به جنگ تشبیه کنیم؛ در جنگ چند کشور علیه ما بودند؟ اگر گذشته را نتوانیم تکرار و بازخوانی کنیم نمیشود مشکلات فعلی را رفع کرد.
وی افزود: انقلاب چطور در بجنورد به پیروزی رسید؟ مگر اطلاعیه و بیانیه برای بجنورد صادر کردند؟ خیر؛ این مردم بودند که پای کار آمدند.
عبودتیان تصریح کرد: در جنگ اگر پس از بمبارانها منتظر امدادرسانی آتش نشانی و اورژانس بودیم که کار جلو نمیرفت.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا خاطرنشان کرد: از اوایل دهه هفتاد مسئولان بر اساس روش غلط لیبرالی مردم را از صحنه خارج کردند و گفتند مردم به ما رأی دادید و حزب ما همه کار را میکند؛ لذا شما رأی بدهید و تمام؛ لذا مسکن، کشاورزی و همه مسائل را دولتی کردیم.
وی افزود: این به معنی نداشتن وظیفه توسط حکومت نیست؛ اما با تسهیلگری ها مردم را کنار زدیم.
عبودتیان اضافه کرد: یکی از فعالیتهای مهم در مردمی کردن، ساده سازی امور است؛ به عنوان مثال اکنون برای مسئله حجاب چندین پایش انجام میدهیم تا علل مختلف را بسنجیم؛ در حالی که باید کار را سادهتر کرد؛ امام خمینی کار را ساده میکرد؛ این مسئله را بنی صدر در زمان جنگ نیز پیش کشید و قصد داشت با کنار گذاشتن مردم و سخت کردن فعالیتها، کار را از دست مردم خارج کند اما موفق نشد.
داشتن امکانات دولتی بدون حضور مردم کفایت نمیکند
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا ادامه داد: کرونا یک مثال دیگر است؛ در برخی جلسات توسط مسئولان شنیدیم که گفتند قیمت ماسک تا ۲۰۰ هزار تومان هم خواهد رسید؛ اما مردم به میدان آمدند و قیمتش ۵۰۰ تومان شد لذا تفکر لیبرالی سعی دارد کار را پیچیده کند و به این ترتیب مردم را کنار بگذارد.
وی افزود: پس از جنگ تفکر وابستهای به وجود آمد تا به مردم القا کنیم که تخصص ندارید و نباید دخالت کنید.
عبودتیان گفت: در ماجرای عظیم اربعین مردم خودشان موکب میزنند و از زائران پذیرایی میکنند؛ حالا اگر این مسئله را برخی مسئولان اداره کنند میگویند این پولها را به یک حساب واریز کنید و ما برنامه ریزی کنیم تا شاید در این اربعین یا اربعین سال آینده کار به نتیجه برسد.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا با اشاره به روی کار آمدن دولت غیر انقلابی در اواسط دهه هفتاد، گفت: در آن دوران دولت مستقیماً به دین حمله میکرد اما برخی علما همچون آیت الله مصباح از خود دانشگاه نیروهای مردمی در قالب طرحهای ولایت را شکل داد.
وی افزود: در دهه ۶۰ و ۷۰ تنها سه شبکه رادیویی شبهه پراکنی میکردند اما در ادامه وارد فضای اجتماعی شدیم و برای مقابله با آن گروهها و مؤسسههای رسانهای و مستندسازی شکل گرفت.
عبودتیان با اشاره به روی کار آمدن دولت نزدیک به تفکر انقلاب در دهه ۸۰، گفت: در آن زمان متوجه شدیم داشتن امکانات دولتی کفایت نمیکند و باید گروههای مردمی در نهایت کار را در دست گرفته و مسائل را اجرا کنند.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا بیان داشت: در اواخر دهه ۸۰ گروههای مردمی در حوزههای مختلف ایجاد و شناسایی شدند؛ در ادامه حضرت آقا جناح مؤمن انقلابی را در سال ۹۳ هویت بخشی کرد و این هویت بخشی باعث افزوده شدن این گروههای مردمی شد.
وی افزود: این گروهها را اکنون در سیل خوزستان و سیستان و بلوچستان مشاهده میکنیم؛ این گروهها فرآوری یک فناوری است که با تجربه به این مرحله رسیدیم.
عبودتیان با اشاره به بیانات رهبر انقلاب مبنی بر تشریح جناح مقابل جبهه فرهنگی و مردمی، گفت: ابتدا خیال کردیم جمع کردن نخبگان در کشور ایجاد جبهه است اما در اتفاقاتی همچون سیلابها و کرونا متوجه شدیم باید مردم به معنای عام وارد میدان شوند.
حکومت باید بسترساز گروههای مردمی باشد
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا ادامه داد: امروز جنگ در همه ابعاد وجود دارد در حالی که در جنگ هشت ساله تنها یک بخشی را در بر میگرفت؛ لذا نمیشود تنها با افراد معدود و در بخشهای خاص جنگید.
وی افزود: تئوری دشمن دور کردن مردم از انقلاب است تا با تنگ کردن عرصههای مختلف و ایجاد نارضایتی اجتماعی مردم به مقابله با نظام برخیزند در حالی که تئوری انقلاب حضور مردم در میدان است.
عبودتیان تصریح کرد: رهبر انقلاب با صراحت گفته اند اگر مردم به میدان نیایند، کار از دست در خواهد رفت و تعبیر حلقههای میانی را استفاده کرده اند و حکومت در این حوزه وظیفه بسترسازی را دارد.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا با اشاره به مشکلات متعدد کشور، گفت: باید کارها را کوچک و بین گروههای مردمی تقسیم کرد.
وی افزود: امروز باید گروههای متعدد و کوچک مردمی تشکیل داد زیرا حکومت امام زمان نیز کاملاً مردمی است.
عبودتیان در انتها گفت: خودسازی و اخلاص تنها راه ایجاد گروههای مردمی است.