به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و «شیء جین پینگ» همتای چینی او پس از دیدار امروز جمعه در پکن، بیانیه مشترکی با عنوان «اعلامیه مشترک درباره ورود به دوران جدید روابط بین الملل و توسعه پایدار» صادر کردند.
دو کشور در این بیانیه تأکید کردند: جهان دستخوش تحولات گستردهای بوده و بشریت در حال ورود به دوران جدید توسعه سریع و تحولات عظیم است که از آن جمله میتوان به چند قطبی شدن مدیریت جهانی، جهانی شدن اقتصاد، ایجاد جامعه اطلاعاتی، تنوع فرهنگی، تغییر و تحول در سیستم حکمرانی جهانی و نظام بین الملل اشاره کرد.
دو طرف در این بیانیه به افزایش سطح ارتباط کشورهای جهان با یکدیگر و تبلور یافتن گرایشی جدید اشاره کردند که توزیع مجدد توازن قوا در سطح جهانی را اقتضا میکند. آنها در عین حال اذعان کردند که وضع امنیت بین المللی و منطقهای هر روز پیچیدهتر میشود به طوری که در پی شیوع ویروس کرونا، چالشها و تهدیدات بین المللی جدید بروز یافته است.
برخی نیروها که در سطح بین المللی اقلیت هستند، به حمایت از رویکردهای یکجانبه گرایانه ادامه میدهند و سیاست استفاده از قدرت نظامی و دخالت در امور داخلی سایر کشورها را اتخاذ میکنند روسیه و چین در بخش دیگری از بیانیه مشترک تأکید کردند: برخی نیروها که در سطح بین المللی اقلیت هستند، به حمایت از رویکردهای یکجانبه گرایانه ادامه میدهند و سیاست استفاده از قدرت نظامی و دخالت در امور داخلی سایر کشورها را اتخاذ میکنند. این اقلیت اندک، باعث تشدید اختلافات و تقابل میشوند و از توسعه و پیشرفت بشریت جلوگیری میکنند که اقتضا میکند جامعه جهانی با آن مخالفت کند.
دو کشور در ادامه از همه کشورهای جهان خواستند به تقویت گفتگو، اعتماد متقابل، تحکیم تفاهمات و دفاع از ارزشهای عمومی انسانی مثل صلح، توسعه، مساوات، عدالت، دمکراسی، آزادی و احترام به حق ملتها برای تعیین راههای ایجاد تحول در کشورهایشان پایبند باشند و به حاکمیت و منافع کشورها در عرصه امنیت و توسعه احترام بگذارند و بر نقش آفرینی سازمان ملل با هدف ایجاد چند جانبه گرایی واقعی و تضمین برقراری صلح، ثبات و توسعه پایدار در جهان تمرکز داشته باشند.
در ادامه بیانیه مسکو و پکن به موارد زیر اشاره شده است:
۱. روسیه و چین توافق دارند که دموکراسی یک ارزش انسانی عمومی است و امتیاز برای برخی کشورها محسوب نمیشود و دفاع از آن، یک مأموریت بین المللی است.
۲. همه ملتها حق دارند بر اساس ویژگیهای کشور خود راههای تحقق دموکراسی را انتخاب کنند و هیچ کسی جز ملت همان کشور حق ارزیابی سطح دموکراسی در آن کشور را ندارد.
۳. تلاش برخی کشورها برای تحمیل معیارهای دموکراسی ویژه خود بر سایر کشورها، اهانت به دموکراسی محسوب میشود و خطر ملموسی برای صلح و ثبات جهانی و منطقهای به شمار میرود و نظام بین المللی را تضعیف میکند.
۴. همکاری بین المللی در زمینه حقوق بشر باید بر اساس گفتگو با تأمین حقوق مساوی در بین همه کشورها اجرا شود.
۵. مسئله سرمنشأ ویروس کرونا منحصراً یک بحث فنی و علمی است و سیاسی کردن آن جایز نیست.
روسیه و چین تعهد میدهند که با هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی کشورهای دارای حاکمیت مستقل به هر بهانهای مقابله کنند ۶. سرنوشت کشورها به هم وابسته است و جایز نیست هیچ کشوری امنیت خود را با ضربه زدن به آمنیت دیگران تأمین کند.
۷. چین و روسیه بر حمایت از یکدیگر در عرصه منافع مشترک، حاکمیت و تمامیت ارضی تأکید میکنند و با مداخله نیروهای خارجی در امور داخلی یکدیگر مخالف هستند.
۸. روسیه به اصل چین واحد پایبند است و تایوان را بخش لاینفک این کشور میداند.
۹. روسیه و چین تعهد میدهند که با هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی کشورهای دارای حاکمیت مستقل به هر بهانهای مقابله کنند. دو طرف بر مخالفت خود با انقلابهای رنگین تأکید میکنند و همکاریهای خود را در این خصوص توسعه خواهند داد.
۱۰. مسکو و پکن تمام اشکال تروریسم را محکوم میکنند و پیشنهاد تشکیل جبهه جهانی متحد علیه تروریسم با نظارت سازمان ملل را مطرح میکنند.
روسیه و چین با تداوم گسترش ناتو به سمت شرق مخالفند و ناتو را تشویق میکنند از رویکرد ایدئولوژیک که به دوران جنگ سرد بازمی گردد، صرف نظر کند ۱۱. دو کشور با تداوم گسترش ناتو به سمت شرق مخالفند و ناتو را تشویق میکنند از رویکرد ایدئولوژیک که به دوران جنگ سرد بازمی گردد، صرف نظر کند و به حاکمیت، امنیت و منافع سایر کشورها احترام بگذارد.
۱۲. چین و روسیه قدرتهای هستهای را به کاستن تکیه بر زرادخانه هستهای در سیاستهای امنیتی و برچیدن همه سلاحهای هستهای خود در خارج مرزها فرا میخوانند.
۱۳. مسکو و پکن نگرانی خود را از پیمان دفاعی بین استرالیا، آمریکا و انگلیس اعلام کرده و هشدار میدهند این ائتلاف، نظام منع گسترش سلاحهای شیمیایی را تهدید میکند و به مسابقه تسلیحاتی جدید در آسیا و اقیانوس هند منجر میشود.
۱۴. دو طرف از آمریکا خواستند به طرح ضمانتهای امنیتی روسیه پاسخ مثبت دهد و از استقرار سامانه موشکهای میان برد و کوتاه برد در آسیا و اقیانوس هند و اروپا خودداری کند.
۱۵. دو طرف از سیاسی کردن فعالیت سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی ابراز نگرانی شدید کردند و از آمریکا خواستند به سرعت زرادخانه شیمیایی خود را برچیند.
۱۶. روسیه و چین ایجاد روابط بین الملل مبتنی بر احترام متبادل، همزیستی مسالمت آمیز و همکاریهای مشترک المنافع را خواستار شدند.
۱۷. روسیه و چین بر قصد خود برای تقویت هماهنگیها در عرصه سیاست خارجی و توسعه همکاریهای دوجانبه تأکید کردند.
۱۸. دو کشور فعالیتهای بیولوژیک - نظامی آمریکا و متحدانش را خطری برای امنیت ملی خود میدانند و از آمریکا و متحدانش میخواهند که در این خصوص آشکارا، شفاف و مشخص عمل کنند.