خبرگزاری مهر - گروه استانها: فرهنگ یکی از موضوعات و گزارههای پویا است که همه روزه و هر لحظه در حال رشد و اضافه شدن وزنههای متعدد در راستای بالندگی است. قطعاً متولیان فرهنگی اگر خواستار رسیدن و هم گام شدن با این سرعت رشد هستند باید آوردههایی با خود داشته باشند که به مفهوم ارزش افزوده باشد و به تعریف دیگر اگر باری بر نمیدارند سربار هم محسوب نشوند.
تغییر دولتها و تحول رویکردها یکی از نقاط حساسی است که میتواند ریلگذاریها را به سمتوسوی پیشرفت تسریع کند، فارغ از هر نوع نگاه جناحی ورود فرد جدید به یک سازمان به معنای ورود اندیشه و خلاقیت جدید بهحساب میآید.
قطار تحولات قزوین امروز به ایستگاه اداره کل فرهنگ و ارشاد رسیده و این در حالی است که اهالی فرهنگ، هنر و رسانه از متولی جدید ارشاد استان انتظارات مختلفی دارند.
خبرگزاری مهر در ادامه سلسله گزارشهای خود، این بار به مطالبات جامعه هنری از مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین پرداخته است.
همه سلیقهها در دایره تعامل مدیر جدید ارشاد قرار بگیرند
حسن لطفی در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان این موضوع که حفظ دستاورد مدیران گذشته باید مورد توجه مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد اذعان کرد: اسماعیلی یکی از مدیران خوب و متعهدی بود که در بحران اقتصادی و در شرایط همهگیری ویروس کرونا عملکرد مثبتی داشت.
این نویسنده و پیشکسوت عرصه سینما ادامه داد: برگزاری جشنواره کشوری یادگار در قزوین، ادامه برپایی دوسالانه خوشنویسی و برپایی جشنواره ترانه عارف برای اولین بار جز اقدامات ارزشمندی است که در این دوران انجام شده و انتظار داریم که مدیرکل جدید نیز برگزاری برنامههایی ازایندست را در دستور کار خود قرار دهد.
لطفی اذعان کرد: مدیرکل ارشاد باید اهل تعامل با همه سلیقهها باشد همانطور که مدیران پیشین این کار را انجام میدادند، البته که همواره افراد مخالفینی هم دارند ولی این موضوع نباید به همت مدیران آسیب برساند و یا در برنامهها تبعیض رقم بخورد.
بخش خصوصی فرهنگ نیازمند حمایت
وی ابراز کرد: این نگرانی وجود دارد که هر مدیری دایره تعاملات خود را با همفکرانش تنظیم کند درحالیکه ما در کشور همفکر و غیر همفکر نداریم بلکه همه هموطن هستیم و شرایط برای همه باید به سمتوسوی مثبت پیش برود تا به نتایج خوبی برسیم.
این نویسنده قزوینی تصریح کرد: دولت نمیتواند همه هزینهها را در جامعه به عهده بگیرد و به همین دلیل هم در حوزه فرهنگ آموزشگاههای خصوصی به کمک بخش دولتی آمدند و انتظار میرود قدمها در راستای حمایت از این مجموعهها برداشته شود.
لطیفی در خاتمه گفت: در دوره پیشین دو اکسپو آثار هنری در قزوین برگزار شد و یکقدم خیلی خوب در موضوع اقتصاد هنر بود و باید این روند ادامه داشته باشد.
توجه به آزادی بیان رسانهها رکن مغفول مانده دموکراسی
رکسانا رضایی در گفتوگو با خبرنگار مهر ابراز کرد: با یک نگاه منطقی و دقیق به شرایط کنونی جامعه فرهنگی در کشور و استان و تأثیرات نامطلوبی که پاندمی کرونا در دو سال گذشته بر این حوزه داشت به حتم میطلبد مدیران ارشد استان و همچنین مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی با عزمی راسخ و جدی و همچنین با مشورت گرفتن از نخبگان فکری و فرهنگی که از ظرفیتهای گوناگون بومی و ملی برخوردارند، بازنگری در نقشه راه فرهنگی، هنری و رسانهای استان را جهت تحقق عملیاتی منویات و تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی در این سه بخش را در دستور کار خود قرار دهند.
فعال رسانهای استان قزوین ادامه داد: لزوم همکاری فرهنگی مستمر و ایجاد تعامل مناسب با استاندار محترم، رئیس شورای فرهنگ عمومی و سایر ارگانهای دولتی و نهادهای انقلابی استان و تلاش برای همافزایی مؤثر با ایشان از دیگر اقداماتی است که میتواند موجب تبلور و اعتلای فرهنگ و هنر شود.
وی گفت: از نگاهی دیگر تقویت و حمایت مبانی فرهنگی انقلاب اسلامی و حلقههای میانی، انجمنها و مؤسسات و تشکلهای مردمی و انقلابی فعال در عرصه فرهنگ، هنر و رسانه میتواند سرفصل تازهای را در این عرصهها رقم بزند.
در استان قزوین به ازای هر ۷۵۰۰ نفر یک صندلی تئاتر وجود دارد و یکی از مطالبات اصلی خانواده تئاتر استان تخصیص سختافزاری به این هنر است
این کارشناس رسانه بیان کرد: گسترش اقدامات فرهنگی اثربخش و استعدادپروری و تقویت عناصر فرهنگی، هنری و رسانهای در مناطق و شهرستانهای کمتر برخوردار استان، تقویت جایگاه و وظیفه نظارتی اداره کل استان در صدور مجوزهای مختلف با رویکرد اعتلای فرهنگ ایرانی اسلامی و توجه به اقتضائات فرهنگی بومی استان نیز از نکات حائز اهمیتی است که مدیرکل جدید میبایست مدنظر داشته باشد.
وی اضافه کرد: توجه ویژه به مطبوعات و رسانهها بهعنوان رکن چهارم دموکراسی، مهم دیگری است که اهالی خرد و رسانه از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار دارند؛ چراکه بهعنوان عضو کوچکی از خانواده بزرگ رسانه معتقدم حقوق مطبوعات در جامعه به این معنا است که رسانهها بتوانند هر مطلبی را در چارچوب قانون و هنجارها چاپ و هر صحبتی را برای افزایش آگاهی در جامعه مطرح کنند.
رضایی خاطرنشان کرد: رسانهها بهویژه مطبوعات در شرایط اقتصادی حاکم بهسختی روزگار میگذرانند بهطوریکه این شرایط سخت موجب تعطیلی بسیاری از نشریات گشته و از بیش از ۵۰ مجوز صادر شده شاید به جرأت بتوان گفت کمتر از تعداد انگشتان دست نشریه چاپ میشود که تأسفآور است.
پرهیز از اقدامات جزیرهای در حوزه فرهنگ و هنر
محمد اسدی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: جامعه هنری استان قزوین توقعات متعددی از مدیرکل ارشاد قزوین دارد ولی اگر بخواهیم بهصورت اجمالی به این موضوع نگاه کنیم قطعاً باید توجه ویژه به فرهنگ با استفاده از ظرفیت جامعه هنری در دستور کار قرار بگیرد.
این فعال فرهنگی و هنری در زمینه هنرهای تجسمی تبیین کرد: پروژه تالار شهر قزوین یک پروژه ملی است که ۱۵ سال به طول انجامیده و هر چه سریعتر باید احیا و تعیین تکلیف شود، این فضا میتواند در زمینه سختافزاری به جامعه هنری قزوین امکانات خوبی ارائه دهد.
وی افزود: مدیران باید بکوشند که از انجام کارهای جزیرهای در موضوع فرهنگ و هنر دوری کنند
اسدی به جایگاه مهم شورای فرهنگ عمومی اشاره کرد و گفت: ریاست شورای فرهنگ عمومی استان به عهده امامجمعه و دبیری آن با مدیرکل ارشاد است، این شورا نقش پررنگی در سطح فرهنگی جامعه دارد و انتظار داریم بهصورت منظم و مداوم با خروجیهای قوی و کارآمد در استان برپا شود.
وی اذعان کرد: احیا هنرستان هنرهای زیبای دختران و پسران در قزوین نیز از نیازها و اولویتهای دیگری است که باید موردتوجه ویژه مسئولین امر قرار بگیرد.
این هنرمند قزوینی با تأکید بر اقتصاد هنر اذعان کرد: طبق قانون نیم درصد از بودجه فرهنگی همه دستگاهها و ادارات باید به خرید آثار هنری اختصاص داشته باشد، کار و قانونی که مغفول مانده و باید احیا شود، توجه به معیشت هنرمندان بهخصوص پیشکسوتان عرصههای هنری، داشتن برنامههای مدون اجرایی در موضوع اقتصاد هنر و احداث بازارچه دائمی فروش آثار هنری از موضوعات مهمی است که جامعه هنری استان انتظار دارد موردتوجه اداره کل فرهنگ و ارشاد استان قزوین در دوره جدید باشد.
مدیرکل ارشاد با هنرمندان تعامل دائمی داشته باشد
لیلا روغنگیر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در دوره آقای اسماعیلی در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین به روی هنرمندان باز بود و تعامل خوبی هم با هنرمندان استان در جریان بود و این تعامل دوطرفه به اعتلا هنر در استان کمک میکند و لازم است شاهد ادامه این روند از سوی ارشاد باشیم.
این نمایشنامهنویس قزوینی تبیین کرد: اقتصاد هنر دغدغه اصلی و بزرگ هنرمندان است، این موضوع باید به نحو خوبی رفع شود تا هنرمندان بتوانند به دور از دغدغههای مالی کار تولید کنند.
عدم وجود پشتوانههای مالی از مهمترین مشکلات هنرمندان عرصه تئاتر است و تلاشهایی که آقای اسماعیلی در این زمینه داشتند در دوره جدید نیز باید ادامه داشته باشد.
وی گفت: باید کارت هنر هنرمندان اعتبار بگیرد، یعنی برای بهره از آثار هنری بتوانیم از این کارت استفاده کنیم، قطعاً این موضوع میتواند روی کیفیت آثار تولیدی هم اثر بگذارد.
روغنگیر اظهار کرد: قزوین جز شهرهای نزدیک به تهران است و ازاینرو میتواند از امکانات همسایه خود بهره ببرد، برای مثال بسیاری از هنرمندان قزوینی برای بهره از کلاسها و آموزشها به تهران مراجعه میکنند و در ورکشاپ ها حضور به هم میرسانند درحالیکه میشود با پشتیبانی ارشاد هنرمندان تهران در قزوین حضور به هم رسانند و هنرمندان بیشتری از حضورشان بهره ببرند، قطعاً تقویت آموزش قوی روی تولید باکیفیت استانی اثر میگذارد.
اقتصاد هنر باید دغدغه اصلی متولی فرهنگی استان باشد
کیوان حبیبی در گفتوگو با خبرنگار مهر با گلایه از وضعیت معیشتی هنرمندان اذعان کرد: عدم وجود پشتوانههای مالی از مهمترین مشکلات هنرمندان عرصه تئاتر است و تلاشهایی که آقای اسماعیلی در این زمینه داشتند در دوره جدید نیز باید ادامه داشته باشد.
هنرمند زمینه تئاتر در قزوین مطرح کرد: انجمنهای هنری مهمترین تکیهگاه و منابعی هستند که مدیرکل ارشاد میتواند به آنها تکیه کند و برای پیشبرد اهداف خود از آنها مشورت دریافت کند، قطعاً مشاوران متخصص و دلسوز میتوانند مستمر ثمر باشند.
حبیبی عنوان کرد: در استان قزوین به ازای هر ۷۵۰۰ نفر یک صندلی تئاتر وجود دارد و یکی از مطالبات اصلی خانواده تئاتر استان تخصیص سختافزاری به این هنر است.
این فعال هنری در خاتمه گفت: همانطور که در قانون تعریف شده اداره ارشاد و فرهنگ اسلامی متوالی اصلی فرهنگ در جامعه است درحالیکه امروز هرکسی در هر جایگاهی این ادعا را دارد و خیلی از ادارهها در یک اقدام موازی در فعالیتهای این سازمان ورود میکنند، لازم است که مدیرکل جدید به احیا و بازتعریف این جایگاه بپردازد.
هنرمندی که دغدغه معیشت دارد، هنرمندی که بارها طعم عملکرد جناحی را چشیده و خبرنگاری که با ترس از قضاوت شدن بارها حرف حق خود را کظم کرده امروز منتظر است تا طعم عدالت و پیشرفت را بچشد.
کشوری قدم در راه توسعه و شکوفایی میگذارد که پیش از هر چیزی زیرساختهای فرهنگی خود را اعتلا بخشیده است و جامعه سیراب آر یک فرهنگ غنی این آمادگی را دارد که با قدت چرخهای توسعه را به حرکت درآورد چرا که ذهنهای فقیر جامعه راکد را به عمل میآورند و همه این نکات در کنار هم نشانگر سنگ بزرگ پیش روی مدیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین هستند که در صورت توان مدیریت حرکت این توده نور بر جامعه خواهد تابید.