به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی، رضا فرید زاده سرپرست این سازمان با اشاره به اهمیت طرح افکار مختلف و تضارب آرا در شکلگیری تعالی فکری گفت: سعی داریم در مسابقات مناظره دانشجویان بگوییم برای اینکه جامعه و دانشگاه، در مسیر تعالی و رشد قرار بگیرد و بتواند آزادانه در مورد مسائل مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و … اظهار نظر کند باید در این مسیر و این راه حرکت کند.
وی با بیان اینکه مسابقات مناظره سالها است که در کشورهای اروپایی و آمریکایی در حال برگزاری است، گفت: این درحالی است که قرنها قبل از اینکه غربیها به فکر برگزاری این مسابقات بیفتند، سابقه درخشان و طولانی از برگزاری مناظرات توسط امامان معصوم (علیهم السلام) و علما و فضلای اسلامی و ایرانی وجود دارد که از آن جمله میتوان به مناظرههای امام رضا (ع) که مناظرههای معروفی هستند، اشاره کرد.
وی با بیان اینکه مناظرههای قانونمند، هدفمند، با ارائه ی استدلالهای منطقی و محکم به همراه رعایت اخلاق و ادب مناظره، ریشه در فرهنگ عمیق و اصیل اسلامی و ایرانی دارد، اذعان داشت: کرسیهای آزاداندیشی همواره مورد تأیید و تأکید رهبر معظم انقلاب بوده و به تعبیر ایشان، رشد اجتماعی، علمی، فکری و فلسفی بدون آزاداندیشی امکان ندارد.
فریدزاده افزود: گاهی در جامعه و بین اقشار مختلف شاهد هستیم که کوچکترین امکان گفتگو درباره یک موضوع حتی ساده فراهم نمیشود و این در حالی است که میتوان از بستر مناظرات و کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه بهره برد و به دانشجو در رسیدن به بلوغ سیاسی و اجتماعی کمک کرد.
وی ضمن بیان اینکه دانشجویان و تیمهای شرکت کننده در این مسابقات قرار نیست فقط از موضوع مورد مناظره دفاع کنند و یا با آن مخالفت کنند، خاطرنشان کرد: در مسابقات مناظره دانشجویی، همه فرصتی برای بیان افکار و ایدههای خود دارند و این ایجاد شرایط برای طرح فکرها و اندیشهها و نقد منصفانه، باعث میشود از تمام طیفها و گروهها در این مسابقات حضور یافته و بر شور برگزاری آن بیفزاید.
وی تصریح کرد: برخلاف تریبون آزاد که فرد فقط نظر خود را بیان میکند، مناظرات دانشجویی فرصتی را فراهم میکند تا دانشجویان هنر خوب شنیدن و حسن استماع را تمرین کنند. در این مناظرات از قبل پیرامون گزاره مورد بحث، تحقیق و مطالعه صورت گرفته و در حین مناظره نظرات مخالف شنیده میشود و در نهایت جمعبندی اتفاق میافتد. در مناظرات دانشجویی که شعار آن «مناظره فرصتی برای یادگیری» است، سعی شده است نحوه برگزاری به گونهای باشد که اگر در یک مسابقه به دلیل استدلالات قویتر تیم مقابل به این نتیجه رسید که نظر او نظر درستی نیست، این را بپذیرد و در پذیرفتن نظر حق یا نزدیک به حق تردید نکند.
برگزاری مرحله کشوری مسابقات از دوم اسفند
در ادامه مهدیه شاه نظری مدیر مرکز ملی گفتوگو، مناظره و آزاداندیشی دانشجویان ایران با اشاره به برگزاری مرحله منطقهای دهمین دوره مسابقات مناظره از ۹ بهمن الی ۲۰ بهمن به صورت برخط گفت: در این دوره از مسابقات ۵۴ مناظره بین ۵۰ تیم برگزیده مرحله استانی / دانشگاهی انجام و هر مناظره توسط سه نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور داوری شد.
وی ادامه داد: مرحله استانی / دانشگاهی این مسابقات در تابستان و پاییز گذشته با حضور بیش از ۴۰۰ تیم دانشجویی در ۳۶ واحد جهاد دانشگاهی سراسر کشور برگزار و با تقسیم بندی واحدهای برگزار کننده مسابقات در چهار منطقه تهران و شمال کشور، جنوب و جنوب غربی کشور، غرب و شرق کشور مسابقات منطقهای آغاز شد.
در منطقه شرق، تیمهای زبان سرخ، شوکران، امید و بهار اندیشه به ترتیب از استانهای سمنان، خراسان رضوی، گلستان و خراسان رضوی به ترتیب موفق به کسب مقام اول تا چهارم شدند.
در منطقه غرب نیز تیمهای ئاشتی از کردستان، خطایی از اردبیل، کوک از زنجان و شهدای گمنام از همدان به ترتیب موفق به کسب مقام اول تا چهارم مرحله منطقهای شدند.
تیمهای نیک آئین از اصفهان، جهاد علمی از دانشگاه صنعتی اصفهان، وفاق ملی از فارس و حق جو از بوشهر موفق شدند از منطقه جنوب به مرحله کشوری مسابقات صعود کنند.
تیمهای مدافعان فرهنگ از قزوین، نبض از دانشگاه امیرکبیر، ایمان از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی و شباویز از دانشگاه علم و صنعت نیز نمایندگان منطقه تهران و شمال کشور در مرحله کشوری مسابقات هستند.
مرحله کشوری مسابقات از دوم اسفند آغاز خواهد شد و تا ۹ اسفند ادامه دارد
گفتنی است تا مرحله یک چهارم مسابقات به صورت آنلاین و در صورت مساعد بودن شرایط کرونایی مرحله نیمه نهایی و فینال مسابقات به صورت جضوری برگزار خواهد شد.
هم اکنون سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی اولین و تنها برگزار کننده این نوع مسابقات درحوزه دانشجویی در سطح کشور است و با برگزاری ۹ دوره موفق مسابقات ملی مناظره دانشجویی در حال برگزاری دهمین دوره مسابقات است.
علاوه بر مسابقات دانشجویی مناظره، این مرکز در سال جاری در راستای اجرای منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی، در خصوص ضرورت راهاندازی کرسیهای مناظره، نقد، نظریهپردازی و آزاداندیشی اقدام به اجرای طرح حکمت در قالب برگزاری ۳۰ کرسی آزاداندیشی با همکاری ۲۰ واحد جهاد دانشگاهی نموده است.