به گزارش خبرنگار مهر، کمیته ملی المپیک برای اعزام کاروان به نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی سیاستهای پنج گانه ای تدوین کرده است که «اعزام کیفی» در راس آنها قرار دارد؛ مسئلهای که در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکیدی که ایشان بر روی کیفی سازی ورزش بین المللی و تکیه بر اعزام در رشتههای مدال آور داشتند، در دستور کار قرار گرفته است.
تصمیماتی که تا به امروز ستاد عالی بازیهای المپیک و آسیایی در رابطه با کاروان بازیهای آسیایی و ترکیب رشتههای آن اتخاذ کرده هم در بر مبنای این راهبرد مشخص و سیاست تبیین شده انجام شده است اینگونه که تا به امروز ۳۱ رشته در فهرست نهایی برای تشکیل کاروان جدید ورزش ایران قرار گرفتهاند.
این در حالی است که برای دوره گذشته بازیهای آسیایی کاروان ایران با تعداد رشتههایی بیشتری عازم اندونزی شد. ۳۷۸ ورزشکاری که در قالب کاروان ایران در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ شرکت داشتند از ۴۲ رشته (۳۰ فدراسیون) انتخاب شده بودند. با این حال این سوال مطرح است که «آیا حذف ۱۱ رشته - تا به امروز- و مصوب کردن ۳۱ رشته برای شکل گیری کاروان بازیهای آسیایی هانگژو بر صحبت مسئولان مبنی بر کیفی گرایی صحه میگذارد؟»
در این زمینه البته انتقاداتی هم مطرح است مبنی بر اینکه اگر ملاک حضور در بازیهای آسیایی کیفی گرایی است چرا این تعداد رشته (۳۱ رشته) برای اعزام مصوب شدهاند در حالی که اصلاً مشخص نیست «متر و معیار تعیین کیفی گرایی برای کاروان ایران چیست؟»
تصمیم گیری برای کاروان اعزامی به بازیهای آسیایی در «ستاد عالی»
کیفی گرایی صرفاً به منزله «مدال آوری» نیست
پرواضح است که برخی از رشتههای فعال در ورزش ایران در آن سطح از پیشرفت و حرفهای گرایی قرار ندارند که ورزشکاران شان بتوانند در هانگژو و در رقابت با رقیبان آسیاییشان روی سکو بروند و مدال به گردن بیندازند اما با این حال با تایید تصمیم گیرندگان ستاد عالی که متشکل از مدیران وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک است در فهرست اعزام به بازیهای آسیایی ۲۰۲۲ قرار گرفتهاند.
همین تصمیمات حکایت از آن دارد که کیفی گرایی و تشکیل و اعزام کاروانی با این شاخصه صرفاً به معنی مدال آوری صرف ورزشکارانش نیست.
پیمان فخری سرپرست منتخب برای کاروان ایران در بازیهای آسیایی ۲۰۲۲ هانگژو با تایید این موضوع در رابطه با معیارهای موردنظر برای انتخاب رشتههای این کاروان توضیح داد. وی گفت: مدال آوری اولویت اصلی در انتخاب رشتهها بوده است اما این موضوع نمیتوانست باعث چشم پوشی از دیگر رشتههایی شود که توسعه و پیشرفتشان نشان میدهد که در مسیر درستی حرکت میکنند.
وی ادامه داد: در برخی رشتهها مانند تکواندو، وزنه برداری، کشتی، والیبال و … مدال آوری و پیشینهای که در بازیهای آسیایی داشتهاند ملاک اصلی در انتخابشان بود اما در برخی رشتهها، وضعیت امروزشان و فاصله زیادی که نسبت به دیروز پیدا کردهاند مبنای ارزیابی و انتخاب بوده است. مثلاً از نظر ستاد عالی اینکه تیم اسکواش دختران صاحب عنوان ششمی آسیا شده است یعنی عملکرد کیفی داشته و همین مسئله در تناسب با سیاست اتخاذ شده برای اعزام کاروان کیفی است.
فخری حتی در این زمینه از برخی ورزشکاران هم نام برد و گفت: اینکه برای نخستین بار ورزشکاری مانند مشکات الزهرا صفی باعث شده نام تنیس ایران در رنکینگ ۱۰۰ بازیکن برتر جهان قرار بگیرد به منزله کیفیت عملکرد نیست؟ یا اینکه ثریا آقایی ورودیه المپیک توکیو را به دست آورد نباید مهر تاییدی برای توسعه بدمینتون باشد؟ طبیعی است که این ورزشکاران و امثال آنها نباید به خاطر عدم مدال آوری از حضور در بازیهای آسیایی محروم شود. وضعیت این رشتهها فرق دارد با رشتههایی که هیچ پیشینه قابل توجهی ندارند که موید ارتقا و حرکت رو به رشد آنها باشد.
سرپرست کاروان ایران در بازیهای آسیایی با بیان اینکه ۵۲ رشته در فهرست این بازیها قرار دارند، تاکید کرد: قرار است اعزام کاروان ایران فقط در ۳۱ رشته انجام شود چراکه از نظر ستاد عالی در ۱۹ رشته اصلاً کیفیت و شرایط موردنظر برای اعزام وجود ندارد. کیفیت مبنای کنار گذاشتن این رشتهها و انتخاب دیگر رشتهها بوده است نه صرفاً مدال آوری.
پیمان فخری، سرپرست کاروان ایران در بازیهای آسیایی ۲۰۲۲ هانگژو
نگاه مثبت به ۲۵ رشته برای مدال آوری
هر ۳۱ رشتهای که مجوز اعزام به بازیهای آسیایی را از ستاد عالی گرفتهاند در موقعیت کسب مدال قرار ندارند اما ارزیابیها و پیش بینیها ورزشکاران ۲۵ رشته را در دایره مدال آوری قطعی یا نزدیک به آن قرار داده است.
فخری در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: پیش بینی دقیق از مدال آوری زود است، ۶ ماه به آغاز بازیها باقی مانده و خیلی از برنامهها و اتفاقات این فاصله زمانی میتواند در تغییر شرایط ورزشکاران و رشتهها تعیین کننده باشد اما طبق ارزیابیهایی که تا به امروز داشتهایم ورزشکاران ۱۶ رشته شانس مسلم و قطعی برای مدال آوری در هانگژو دارند. ۹ رشته هم شانس مدال آوری تشخیص داده شدهاند. یعنی برای ورزشکاران ۶ رشته کمتر احتمالی جهت مدال آوری در نظر گرفته شده است اما اینها همان رشتههایی هستند که حرکت رو به بالایی را دنبال میکنند و شایسته اعزام تشخیص داده شدهاند.
سرپرست کاروان ایران در بازیهای آسیایی همچنین به یک نکته اشاره کرد که تصمیم گیری برای آن در راستای کیفی گرایی انجام شده است. به گفته وی، ستاد عالی اینگونه مصوب کرده که در مورد رشتههای رکوردی فقط مجوز اعزام به ورزشکارانی داده شود که جزو ۴ نفر برتر بازیهای آسیایی قرار بگیرند. البته این مصوبه در بخش بانوان با نگاه حمایتی بوده است؛ به طوری که قرار گرفتن در جمع ۸ ورزشکار برتر بازیها ملاک اعزام خواهد بود.
وی تاکید کرد: در واقع اگر هم ورزشکاری برای سفر به هانگژو وضعیتی نزدیک به مدال ندارد باید عملکردش قابل دفاع باشد. این تصمیم هم بر مبنای کیفی گرایی در کاروان اتخاذ شده است.
جمعیت کاروان اعزامی به هانگژو بیشتر از اندونزی میشود؟
کاروان ورزش ایران که در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا شرکت داشت متشکل از ۳۷۸ ورزشکار شامل ۲۸۰ ورزشکار مرد و ۹۸ نفر در بخش بانوان بود. تا به امروز البته رشتههای اعزامی به هانگژو کمتر از دوره پیشین بازیها هستند این یعنی کوچکتر شدن کاروان جدید ایران.
فخری در این زمینه گفت: البته هنوز در مورد تعداد ورزشکاران هر رشته مصوبه و خروجی نداشتهایم. آنچه مسلم است در بخش بانوان تعداد ورزشکاران بیشتری خواهیم داشت. به خصوص که یکی از سیاستهای پنج گانه تدوین شده برای بازیها هم توجه ویژه به بخش بانوان و نگاه حمایتی از آنها است.
بازدید از اردوی تیمهای اعزامی به بازیهای آسیایی
حمایت ویژه از مدال آوران
نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی طی روزهای ۱۹ شهریورماه تا ۳ مهرماه سال آینده به میزبانی هانگژو چین برگزار میشود.
دوومیدانی، بسکتبال، بوکس، شمشیربازی، والیبال، تیراندازی، قایقرانی، وزنهبرداری، کشتی، تکواندو، کاراته، کوراش، ووشو، ورزشهای صعودی، کبدی، اسکیت، تیروکمان، فوتبال، هندبال، شنا شیرجه واترپلو، ژیمناستیک، دوچرخه سواری، شطرنج، بازیهای الکترونیک، سپک تاک را، تنیس روی میز، اسکواش (بانوان)، بدمینتون، تنیس (بانوان)، سه گانه و سوارکاری ۳۱ رشتهای هستند که اعزامشان به بازیهای آسیایی تصویب شده است.
فخری میگوید خردادماه زمان اعلام شده برای اعلام فهرست نهایی رشتهها و ورزشکاران است. اینکه تا آن زمان رشته جدیدی به فهرست ۳۱ رشتهای مصوب اضافه شود بعید نیست البته فقط به شرطی که وضعیت آن رشته با سیاست کیفی گرایی همخوانی پیدا کرده باشد.
سرپرست کاروان اعزامی به بازیهای آسیایی همچنین از برنامه مصوب برای حمایت از مدال آوران این بازیها خبر داد. فخری گفت: کمیته ملی المپیک همیشه به ورزشکارانی که مدال آور قطعی یا شانس مدال در رویدادهای المپیک و آسیایی هستند نگاه ویژه دارد. برای این دوره بازیهای آسیایی هم با این نگاه حمایت از ورزشکاران مدال آور را دنبال میکنیم.