به گزارش خبرنگار مهر عصر امروز در همایش "دین و مدرنیته: آسیبشناسی روشنفکری دینی" که به همت موسسه گفتگوی ادیان در حسینیه ارشاد برگزار شد استاد مصطفی ملکیان اندیشمند مطرح با نقد رفتارهای اخلاقی روشنفکران دینی گفت: روشنفکران دینی مخدوم نیستند بلکه خادم ایشان قلمداد میشوند.
ملکیان در ابتدا با اشاره به تناقضآمیز بودن مفهوم روشنفکری دینی گفت: به اعتقاد من این مفهوم پارادوکسیکال است و البته روشنفکر میتواند مسلمان و متدین به هر دین و مذهبی باشد اما چیزی به نام روشنفکر دینی تحقق ندارد.
او افزود: وقتی درباره آسیبشناسی روشنفکری دینی سخن میگوییم مراد ما آسیبشناسی روشنفکرانی است که در کشور ما نامشان روشنفکر دینی است.
وی سپس به سه نکته اولیه اشاره کرد. اول اینکه برخی نقدهایی که به روشنفکری دینی واردند به روشنفکری غیردینی نیز وارد میشوند. ثانیاً وجوه نقد روشنفکری دینی فراوانند و هر کس سخنی گفته البته مهمترینها را گفته ولی به تمام مسائل اشاره نکرده است. ثالثا روشنفکری دینی برکات و آثار فراوانی برای جامعه ما داشته است جریان روشنفکری در ایران بسیار قدرتمند است البته در قیاس با کشورهای دیگر اسلامی مثل کشورهای ترکزبان و عربیزبان. روشنفکران ما فلسفیتر میاندیشند و بنده معتقدم این به عمق مطلب یاری میرساند.
وی در ادامه انتقادهای خود را به روشنفکری دینی در سه بند خلاصه کرد. نخست اینکه روشنفکران دینی 7 پیش فرض خود را روشن نکرده اند که عبارتند از: اول اینکه مشکل ما جمع دین و مدرنیته است. دوم ایشان باید نشان بدهند که مفهوم روشنفکری دینی امکان پذیر است. سوم اینکه مطلوبیت این روشنفکری را نشان دهند. چهارم حجیت معرفتشناختی وحی را ثابت کنند. پنجم نشان دهند آنچه در اختیار ماست وحی است. ششم اینکه نظریهای را که به واسطه آن تفسیر میکنند روشن سازند. هفتم اینکه نشان دهند که چرا باید اسلام را از میان دیگر ادیان انتخاب کرد.
وی در پایان به ضعف اخلاقی روشنفکران دینی اشاره و گفت: ایشان اولا در رفتار متقابل خود شیوه اخلاقی اختیار کنند ثانیا باید با پرهیز از افراط در آکادمیک بودن در دسترس مردم باشند و ثالثا با دیگر روشنفکران غیردینی تعامل داشته باشند.