تاریخ انتشار: ۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۸

در این مقاله با ما همراه باشید تا با طرز عملکرد دستگاه ‌های دیزل ژنراتور آشنا شوید.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، آیا تا به حال به فکر خرید دستگاه دیزل ژنراتور برای برق اضطراری افتاده‌اید؟ دستگاه‌های دیزل ژنراتور جریان برق مستمر ساختمان‌ها را در هرمکان جغرافیایی و در هر زمانی تأمین می‌کنند. ژنراتورهای دیزلی کاربردهای مختلفی دارند که یکی از آن‌ها استفاده برای مصارف شخصی است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با طرز عملکرد دستگاه‌های دیزل ژنراتور آشنا شوید.

دیزل ژنراتور با عملکرد اضطراری چیست؟

دستگاه دیزل ژنراتور اضطراری که به آن در اصطلاح Genset هم می‌گویند، دستگاهی است که یک موتور دیزل و یک ژنراتور دارد. فرآیند عملکرد این دو در کنارهم، انرژی سوخت گازوئیل را به انرژی برق تبدیل می‌کند. درنتیجه دستگاه به عنوان برق پشتیبان جای برق شبکه را می‌گیرد و تمام دستگاه‌هایی که به برق نیاز دارند می‌توانند از انرژی برق تولیدی دستگاه استفاده کنند، حتی اگر برق شبکه اصلی وجود نداشته باشد.

اکثر دستگاه‌های دیزل ژنراتور با سوخت گازوئیل با عملکرد اضطراری در موقع قطع برق، یک منبع مورد اطمینان تأمین انرژی به‌صورت مکمل هستند و کاربردشان تأمین برق مورد نیاز در مواقع قطع برق ناشی از حوادثی از قبیل طوفان، سیل و یا ساعات اوج مصرف است.

دستگاه دیزل ژنراتور اضطراری چطور کار می‌کند؟

منبع سوخت اصلی ژنراتورهای اضطراری، گازوئیل است. گازوئیل به نسبت سایر منابع سوختی در دمای بسیار بالاتری می‌سوزد و همین مسئله آن را به سوختی کارآمدتر و قدرتمندتر تبدیل کرده‌است.

دیزل، سوخت گازوئیل را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند و همین انرژی است که باعث چرخیدن روتور ژنراتور می‌شود و انرژی مکانیکی در آن زمان تبدیل به برق می‌شود. ژنراتور علاوه بر روتور، استاتور و میدان مغناطیسی بین این دو را دارد. میدان مغناطیسی باعث چرخیدن روتور شده تا از طریق القای الکترومغناطیسی دراستاتور ولتاژ ایجاد کند. پس از اتصال به بار، ولتاژ استاتور به صورت جریان الکتریکی جریان پیدا می‌کند و امکان تولید برق به ژنراتور را می‌دهد و برق تولیدی از طریق کلید حفاظت اتصال کوتاه نصب شده بر روی دیزل ژنراتور قابل استفاده است.

طرز کار ژنراتورهای دیزلی

هوا داخل دیزل دمیده شده تا فشرده شود و سپس گازوئیل مطابق با حجم استارت اولیه به آن اسپری می‌شود.

ترکیب هوای فشرده و متراکم و گازوئیل باعث احتراق هوا شده و دیزل استارت می‌خورد.

گرمای حاصل از دیزل به انرژی مکانیکی تبدیل می‌شود، حال نوبت به ژنراتور می‌رسد که به کار بیفتد و انرژی مکانیکی را به برق تبدیل کند.

با نگهداری مناسب و تأمین سوخت کافی می‌توان ساعت‌ها، روزها، و حتی هفته‌ها از ژنراتورهای دیزلی استفاده کرد، درنظر داشته باشید شرایط محیطی از قبیل ارتفاع از سطح دریا، دما و رطوبت هوا و مدت زمان کارکرد در میزان توان خروجی یک دیزل ژنراتور تأثیرگذار است.

اجزا و قطعات دیزل ژنراتورهای اضطراری

یک دستگاه دیزل ژنراتور از قطعات مهمی تشکیل شده است که عملکرد کلیه این قطعات به واسطه مصرف سوخت برق مورد نیاز را تأمین می‌کند، در بخش دیزل تجهیزاتی از قبیل رادیاتور، استارت، دینام، سیلندرها، توربوشارژر عناصر اصلی بشمار می‌آید. همچنین در بخش ژنراتور مواردی از قبیل سیم پیچی مسی، روتور، استاتور و … عناصر کلیدی است.

یکی دیگر از قطعات مهم دستگاه دیزل ژنراتور عبارت است از تابلو کنترل دستگاه که شامل کلید انتقال اتوماتیک اضطراری و کنترل پنل می‌باشد. تابلو ژنراتور یک عدد باکس نصب شده در انتهای یک دستگاه دیزل ژنراتور (درکنار ژنراتور) می‌باشد، تا عملکرد و یکپارچگی ژنراتور را هم حفظ کند. کنترل پنل دستگاه دیزل ژنراتور منطق عملکرد دستگاه را کنترل می‌کند و کلید انتقال قدرت، مسئولیت حفاظت ژنراتور را به عهده دارد.

از کمپانی‌های معتبر تولید کنترل پنل، می‌توان به کنترل پنل Deep Sea، Comap ، Datakom و PCC اشاره داشت. همچنین کمپانی‌های معتبر تولید تجهیزات ابزار دقیق می‌توان به Schneider Electric ، Merlin Gerin ، Hyundai ، ABB اشاره کرد.

گازوئیل درون مخزن سوخت تعبیه شده در داخل شاسی، زیر دیزل ژنراتور نگهداری می‌شود. مخزن سوخت بسته به نوع و مصرف ژنراتور می‌تواند ظرفیت‌های متفاوتی داشته باشد.

ژنراتور خانگی (سیار) در مقایسه با ژنراتورهای صنعتی

ژنراتورها بسته به کاربردی که دارند در اندازه‌ها و قدرت‌های مختلفی تولید می‌شوند. دستگاه‌های دیزل ژنراتور با عملکرد اضطراری که برای تأمین برق یک بیمارستان، بانک و … در مواقع اضطراری به‌کار می‌روند بسیار بزرگ‌تر از ژنراتورهای سیار هستند که برای ماشین‌های کاروان استفاده می‌شوند.

دستگاه‌های ژنراتور تولید برق می‌توانند به صورت سیار و قابل حمل نیز باشند. ژنراتورهای قابل حمل می‌توانند از لحاظ وزنی در حدی باشند که یک نفر بتواند آن را به راحتی جابجا کند، به طور معمول این گونه ژنراتورها مصارف مسکونی و یا خانگی دارند. از نظر راحتی، سهولت و هزینه‌های جاری، ژنراتورهای سیار هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. ژنراتورهای سیار معمولاً کم هزینه هستند، انرژی کمتری تولید می‌کنند و نسبت به ژنراتورهای اضطراری دیزلی سر و صدای کمتری دارند. منبع اصلی سوخت بیشتر این ژنراتورها بنزین است، اما برخی مدل‌ها هم هستند که با گازوئیل، پروپان مایع یا گاز طبیعی کار می‌کنند.

از مزایای ژنراتورهای سیار، قابلیت جابجایی نسبتاً ساده و راحت آنها می‌باشد. مواقعی هم که از آنها استفاده نمی‌کنید می‌توانید آنها را در جای امن و دور از چشم نگهداری کنید. و هر وقت که لازم شد آن‌ها را به صورت دستی به خانه یا کاروان وصل کنید یا کلید قطع و وصل را بزنید. اگر در شرایط آب و هوایی نامساعد مجبور به استفاده از ژنراتورهای سیار شدید حتماً روی ژنراتور را بپوشانید. بارزترین تفاوت بین ژنراتورهای سیار و ژنراتورهای صنعتی همین ثابت و بی‌حرکت بودن ژنراتورهای اضطراری صنعتی است. به همین خاطر است که متخصصان برای نصب این مدل ژنراتورها در فضای اتاق دیزل یا بیرون از ساختمان یا محیط‌کار از محفظه‌های مقاوم در برابر آب‌وهوا (کاناپی) استفاده می‌کنند.

مزیت اصلی ژنراتورهای صنعتی اضطراری این است که به محض قطع جریان برق شبکه بلافاصله روشن می‌شوند و مطابق با توان خروجی، برق مورد نیاز برای روشن کردن تمام وسایل برقی خانگی یا محیط کار را تأمین می‌کند.

ژنراتورهای دیزلی اضطراری بخاطر نوع سوخت مصرفی‌شان (گازوئیل) مقرون به‌صرفه‌تر و بهینه‌تر هستند چرا که مدت زمان بیشتری کار می‌کنند. ماجرا زمانی جالب‌تر می‌شود که سوخت مصرفی ژنراتور، گاز طبیعی و پروپان باشد، آنوقت است که ژنرانور ساعات بسیار طولانی‌تری کار می‌کند.

میزان توان خروجی یک دستگاه دیزل ژنراتور در کنار کمپانی سازنده آن، ارتباط مستقیم با قیمت دیزل ژنراتوردارد. در ازای هزینه بالاتری که می‌پردازید، ضریب اطمینان بالاتر، عملکرد مورد اطمینان و بهتری خواهید داشت.

سایر مزایای یک دیزل ژنراتور عبارتند از:

مصرف سوخت بهینه

ضریب اطمینان بالا

عملکرد در شرایط بحران

عملکرد در شرایط آب و ‌هوایی غیرنرمال

طراحی حجم فیزیکی دستگاه در مقایسه با توان تولیدی آن

قابلیت استفاده در محیط‌های محلی و دورافتاده

کنترل بارگیری به صورت اتوماتیک

ساختار محکم

میزان آلایندگی پایین

کاربرد ژنراتورهای اضطراری

برق تولیدی و پایایی ژنراتورهای دیزلی اضطراری باعث شده که از این ژنراتورها در هرشرایط جغرافیایی برای کاربردهای مختلف استفاده کرد که برخی از کاربردهای ژنراتورها عبارتند از:

تأمین برق اضطراری ساختمان‌های مسکونی

تأمین برق اضطراری مراکزداده

تأمین برق اضطراری مراکز درمانی و بیمارستان‌ها

تأمین برق اضطراری ساختمان و ادارات دولتی

کاربرد در حوزه کشاورزی، دامپروری و شیلات

تأمین برق در پروژه‌هایی که هیچ برق شبکه‌ای ندارد مثل خطوط انتقال گاز، معادن و...

تأمین برق اضطراری در سدها و پروژه‌های عمرانی

تأمین برق اضطراری در مگامال‌ها

تأمین برق اضطراری نمایشگاه‌ها و کارناوال‌ها

تأمین برق اضطراری در فرودگاه‌ها

تأمین برق اضطراری در کشتیرانی و یا معادن

ژنراتورهای دیزلی برای هرشرایط و موقعیتی که برق پشتیبان لازم داشته باشند مناسب هستند اما پیشنهاد می‌کنیم برای مشاوره بیشتر در خصوص تهیه انواع دیزل ژنراتورها، با توجه به حساسیت انتخاب اصولی و صحیح دیزل ژنراتور، با متخصصین این حوزه در تماس داشته باشید و از آنها مشاوره بگیرید.

شرکت صنایع کوپله رعد با بهره مندی از تیم متخصص و دانش روز می‌تواند مشاوره‌های لازم در جهت انتخاب یک دستگاه دیزل ژنراتور ایده آل، مطابق با مصرف در ساختمان و یا پروژه خود را به شما ارائه دهد.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.