به گزارش خبرنگار مهر، «سپیده دمان همهچیز: تاریخی تازه از بشریت» (The Dawn of Everything: A New History of Humanity ) آخرین اثر دیوید گریبر به زودی توسط نشر افکار منتشر میشود.
دیوید رالف گریبر (۱۹۶۱-۲۰۲۰) انسانشناس آمریکایی، آنارشیست برجسته و عضو هیئت علمی مدرسه اقتصاد لندن بود. «سقوط همهچیز» که با همکاری دیوید ونگرو در ۷۰۴ صفحه تدوین شده، یک سال پس از مرگ گریبر، در نوامبر ۲۰۲۱ در نشر «فارار اشتراوس اند ژیروکس» منتشر شده است. گریبر دوم سپتامبر ۲۰۲۰ در بیمارستانی در ونیز درگذشت.
گریبر که از خانوادهای مبارز برخاسته بود، از چهرههای اصلی جنبش اشغال والاستریت که از سپتامبر ۲۰۱۱ در نیویورک آغاز شد، به شمار میرفت. خواسته اشغالکنندگان وال استریت عمدتاً رفع نابرابریهای اقتصادی، مبارزه با فرهنگ اقتصادی سرمایهداری و از بین بردن دسترسی و نفوذ دلالان شرکتی و غولهای پولی در دولت آمریکا بود. پدر گریبر نیز در جنگ داخلی اسپانیا همراه با مبارزان آنارشیست جنگیده بود. مادرش نیز عضو اتحادیه بینالمللی «کارگران بخش تولید لباس» بود که یکی از بزرگترین اتحادیههای کارگری در آمریکا به شمار میرفت. «کارگران بخش تولید لباس» از نخستین اتحادیههایی در این کشور بود که اعضای دائمی و تراز اول آن از میان زنان بودند.
ترجمه کتاب «سپیده دمان همه چیز» با سرپرستی هومن کاسبی است که پیشتر در ترجمه «پارههای آنارشیستی» گریبر در نشر خرد سرخ همکاری داشته و کتاب «مشاغل مزخرف» از او را نیز در دست ترجمه دارد. کاسبی همچنین مترجم آثار پیتر کروپتکین است. بجز کتاب «تسخیر نان» باقی ترجمههای موجود از آثار کروپتکین در بازار اندیشه ایران به قلم کاسبی است.
از گریبر همچنین «تاریخ پنجهزار ساله بدهی» با ترجمه مصطفی آقایی در نشر دهکده هوسم منتشر شده است. گریبر در این کتاب به بررسی خشونت نهفته در پس روابط اجتماعی مبتنی بر پول پرداخته و خواستار از میان رفتن بدهی دولتی و مصرف کنندگان شده است. به باور گریبر در این کتاب گرایش به سرمایهداری دیرینه است و البته به مسائلی دامن زده که باقی جهان را به نابودی همزمان تهدید میکند. او پرسشی را مطرح میکند که از مهمترین دغدغههای آنارشیستها از پیتر کروپتکین تاکنون است: چگونه به سمت جامعهای پیش برویم که مردم کمتر کار کرده و بیشتر زندگی کنند.