به گزارش خبرگزاری مهر، ولید دنده بر، درباره نقش بیمارستانهای خیریه در ارتقای نظام سلامت کشور بیان کرد: تعداد بیمارستانها و مراکز درمانی خیریه موقوفه کشور بسیار زیاد است و میتوان گفت حدود ۴۷ بیمارستان خیریه و حدود ۷۰۰ مرکز درمانی خیریه فعال هستند. این تعداد بیمارستان و مرکز درمانی حدود ۳۰ درصد خدمات سلامت کشور را تأمین میکند.
رئیس بیمارستان خیریه صدیقه زهرا (س) تهران گفت: مراکز درمانی خیریه و موقوفه عملاً حدود ۳۰ درصد خدمات سلامت کشور را در کنار دولت ارائه میکنند. در حوزه عدالت اجتماعی خیلی از مردم ما جزو دهک درآمدزا یا افراد با وضعیت مالی بالا نیستند و اگر بخواهند برای دریافت خدمات سلامت سطح یک به بخش خصوصی مراجعه کنند قطعاً هزینههای مالی زیادی را باید پرداخت کنند. لذا مراکز درمانی خیریه توفیقی است که از جانب خیرین ساخته میشود و در اختیار مردم قرار میگیرد. در این صورت مردم اختیار دارند که از مراکز دولتی یا مراکز خیریه برای دریافت خدمات سلامت استفاده و اینگونه هزینههای خود را مدیریت کنند.
وی اظهار داشت: علاوه بر مراکز درمانی بیمارستانی و درمانگاهی ما مراکز درمانی خیریه دیالیز داریم که پاسخگوی مشکلات بسیاری از مردم در حوزه همودیالیز یا دیالیز کلیوی بوده و باری را از روی دوش دانشگاهها و دولت برداشته است. مردم با مراجعه به این مراکز درمانی بر اساس قوانین نظام سلامت هیچ پرداختی ندارند.
دنده بر عنوان کرد: در حوزه مراکز درمانی بیمارستانی و درمانگاهی خیریه، با توجه به تعرفهای که نظام سلامت تعیین کرده، تعرفه این مراکز از بخش خصوصی کمتر است؛ لذا مراکز درمانی خیریه موقوفه با آن پراکندگی و توزیع جغرافیایی به ویژه در مناطق محروم و مستضعف نشین بار بسیار بزرگی را از حوزه نظام سلامت برداشته است. در این بیمارستان به کمک خیرین تجهیزات و امکانات را فراهم میکنیم و امیدواریم با جشنواره خیرین و توسعه آن بتوانیم تعداد بیشتری خیرین سلامت دوست به ویژه در شرایطی که مردم در اقتصاد سختی به سر میبرند را داشته باشیم.
رئیس بیمارستان خیریه صدیقه زهرا (س) تهران بیان کرد: در شرایط اقتصاد مقاومتی یکی از کارها بهره مندی از خیرین سلامت دوست برای کمک به مردم برای ارائه خدمات است. به این شکل میتوانیم در یکسری از شهرها و مراکزی که بعضی خدمات سلامت اصلاً از سمت سیستمهای دولتی و خصوصی ارائه نمیشود به کمک خیرین سلامت دوست در آنجا فراهم کنیم.
وی با اشاره به موانع موجود در جلب مشارکتهای اجتماعی در حوزه سلامت اظهار داشت: اداره کل خیرین سلامت و مؤسسات خیریه سلامت وزارت بهداشت و غیره تلاش دارند که خیرین سلامت دوست را جذب و دعوت کنند و درباره ضعف، کمبود، به روز رسانی، بازسازی مراکز درمانی در نقاط مختلف کشور از آنها کمک بگیرند. تثبیت تعرفههای مراکز درمانی خیریه طی سالهای اخیر باعث شد که این دسته از مراکز به سختی کار خود را ادامه دهند. یکی از موانع حال حاضر بحث واقعی سازی یا مناسب سازی تعرفهها است از طرف دیگر بیمارستانها و مراکز خیریه برای به روز رسانی و بازسازی به حمایت و پشتیبانی نیاز دارند و متأسفانه بیمارستانهای خیریه از کمک دولت محروم هستند و وقتی خیر می بیند که برای تهیه یک دستگاه باید ۵ برابر هزینه را مصرف کند (در حالی که با کمک دولت شاید میتوانست همان دستگاه را با ارز دولتی و هزینه بسیار کمتری تهیه کند)، این انگیزه اندکی سست میشود.
دنده بر ادامه داد: مانع بعدی این است که سختی در ارائه مجوزهای بیمارستان و مراکز درمانی است که البته اداره کل مؤسسات خیریه روی این موضوع در حال کار است.
رئیس بیمارستان خیریه صدیقه زهرا (س) تهران درباره نقش تشکلهای مردم نهاد و گروههای داوطلب در بهبود جایگاه نظام سلامت گفت: یکی از کارهای مهمی که گروههای داوطلب میتوانند انجام دهند این است که با توجه به بحث بازسازی و تجهیزات میتوانند هزینههای خدمات سلامت را کمتر کنند. این گروهها همچنین میتوانند بین گروههای آسیب پذیر و مراکز درمانی خیریه ارتباط برقرار کنند درواقع با توجه به آنکه ممکن است برخی مردم از فعالیتها و خدمات مراکز درمانی خیریه اطلاعات کافی نداشته باشند این گروهها میتوانند با اعتمادسازی شرایط ارائه خدمت را برایشان فراهم کنند.
وی در پاسخ به این سوال که مراکز درمانی خیریه تا چه اندازه در کاهش هزینههای دولت تأثیرگذار هستند، تصریح کرد: تصور کنید اگر قرار باشد یک بودجه چند میلیارد تومانی برای حوزه سلامت ارائه شود چون ۳۰ درصد خدمات سلامت کشور توسط مراکز درمانی خیریه و موقوفه ارائه میشود، عملاً یعنی یک سوم آن را مراکز درمانی خیریه بدون استفاده از تنها یک ریال بودجه دولتی تقبل کرده اند. البته بودجه حوزه سلامت از سوی دولت را اطلاع ندارم و این آمار کاملاً حدودی است.
دنده بر بر ضرورت ترویج و فرهنگ سازی امر خیر تاکید و عنوان کرد: این امر آنقدر مهم است که در چندسال اخیر به دلیل یکسری از سیاستهای کلان نادرست در حوزه تعرفه گذاری و شکل خدمات در مراکز ما بسیاری از خیرین سلامت دوست را از دست دادیم. با فرهنگ سازی و دعوت از خیرین سلامت در برنامههای نکوداشت آنها مجدداً بسیاری از آنها را به این مسیر هدایت کرد. تاکنون هر آنچه کار شده در داخل کشور بوده و هنوز نتوانستیم ارتباط خوبی با ایرانیان خیر سلامت دوست خارج از کشور برقرار کنیم.