به گزارش خبرگزاری مهر، یک منبع آگاه در گفتگو با خبرگزاری ریانووستی روسیه اعلام کرد که درگیریهای اخیر در ساختمانهای اداری در نیروگاه هستهای «زاپروژیا» میتواند به این واقعیت مربوط شود که اسناد مربوط به کار در مورد ایجاد سلاح هستهای توسط کی یف در آنجا ذخیره شده است.
منبع مذکور در این باره گفت: اسناد معینی نیز در نیروگاه هستهای موجود بود. درگیری با گروههای خرابکار و شناسایی اوکراینی در اماکن اداری مجاور این نیروگاه ظاهراً به این موضوع مرتبط بود.
وی همچنین با اشاره به اظهارات رئیس جمهور اوکراین، افزود که کی یف این امکان را داشت تا در آیندهای نزدیک به یک کشور هستهای تبدیل شود.
منبع یاد شده در این باره توضیح داد: اظهارات زلنسکی در کنفرانس امنیتی مونیخ در ماه فوریه در مورد امکان دستیابی به وضعیت هستهای برای اوکراین تصادفی نبود. اوکراین بلافاصله پس از پیوستن به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای به عنوان یک کشور غیر هستهای در سال ۱۹۹۴، تحقیق و توسعه را آغاز کرد تا زمینه فناوری جهت ایجاد احتمالی سلاحهای هستهای خود ایجاد کند.
وی ادامه داد: به منظور تسریع در کار تحقیق و توسعه، پلوتونیوم با کیفیت مورد نیاز در مرحله اولیه از خارج به دست آمد. بر اساس اطلاعات موجود، ایالات متحده قبلاً این مواد را به شرکای خود منتقل کرده است. دلایلی وجود دارد که باور کنیم در پرونده اوکراین نیز مشارکت واشنگتن قابل مشاهده است.
منبع مذکور همچنین با اشاره به اینکه باید از «چرنوبیل» به عنوان محل انجام کار تحقیق و توسعه، ادامه داد: بر اساس اطلاعات موجود، اوکراین در چرنوبیل کار بر روی ساخت یک بمب و هم جداسازی پلوتونیوم را انجام داده است. افزایش تشعشعات که در منطقه چرنوبیل طبیعی محسوب میشود، پوششی برای انجام این فعالیتها بوده است.
وی در پایان گفت که همزمان با افزایش تنشها در روابط با روسیه، رهبری اوکراین تصمیم گرفت تمام اسناد ارزشمند ذخیره شده در مراکز علمی در کی یف و خارکیف را از بین ببرد یا آنها را به دانشگاه ملی پلی تکنیک لویو منتقل کند.
منبع یاد شده افزود: این اقدام به منظور اجتناب از اتهامات برضد رژیم کی یف در مورد وجود یک جزء تسلیحاتی در برنامه صلح آمیز هستهای اوکراین انجام شد.
پیشتر اعلام شده بود که نیروهای روسیه نیروگاه هستهای زاپروژیا در اوکراین را به تسلط خود درآوردهاند.
گفتنی است، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور حدود ۱۱ روز پیش دستور آغاز عملیات نظامی ویژه در اوکراین را صادر کرد. این اتفاق پس از آن رخ داد که آمریکا و کشورهای غربی حاضر به ارائه تضمینهای امنیتی به مسکو نشدند.