رسانه‌ها و محافل دیپلماتیک در چند روز اخیر، به گمانه‌زنی‌هایی نادرست درباره اینکه تقاضای روسیه برای تضمین‌ها از آمریکا چگونه بر روند مذاکرات وین تأثیر می‌گذارد، پرداخته اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه تهران تایمز در سر مقاله امروز خود به بررسی درخواست تضمین روسیه از آمریکا همزمان با رسیدن مذاکرات وین به مرحله نهایی و حصول احتمالی توافق پرداخت.

تهران تایمز در ادامه نوشت که «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه اعلام کرده است که تحریم‌های اعمال شده از سوی آمریکا بر مسکو به بهانه درگیری‌ها در اوکراین در قبال توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام مشکل ایجاد خواهد کرد و از واشنگتن خواستار تضمین‌های کتبی شده است مبنی بر اینکه این تحریم‌ها مانع همکاری روسیه و ایران در صورت احیای برجام نخواهد شد.

لاوروف در این باره گفته است: ما پاسخ می‌خواهیم - پاسخی کاملاً روشن - به تضمینی نیاز داریم که این تحریم‌ها به هیچ وجه روابط تجاری-اقتصادی و سرمایه‌گذاری را که در برنامه جامع اقدام مشترک تعیین شده است، تحت تأثیر قرار ندهد.

وی افزود: ما درخواست ضمانت نامه کتبی کرده‌ایم مبنی بر اینکه روند کنونی آغاز شده توسط آمریکا به هیچ وجه به حق ما برای همکاری آزاد و کامل تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری و همکاری‌های نظامی-فنی با جمهوری اسلامی لطمه‌ای وارد نمی‌کند.

روسیه حق دارد نگران تحریم‌هایی باشد که همکاری اقتصادی اش با ایران را مختل می‌کند. اما پیامدهای احتمالی ناشی از تحریم‌های غرب برضد روسیه از نظر تقویت روابط اقتصادی ایران و روسیه قابل کنترل است در همین رابطه، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت که ایران به سرعت دلایل روسیه برای درخواست تضمین‌ها را درک کرده است، زیرا خود ایران برای چنین تضمین‌هایی تحت فشار بوده است و اقدام مسکو برای تأمین منافع روسیه بوده و در نتیجه قابل درک است.

روسیه قرار است ماهیت دقیق ضمانت‌هایی را که اکنون می‌خواهد، توضیح دهد، اما مقامات روسی گفتند که می‌خواهند اطمینان حاصل کنند که همکاری اقتصادی آنها با ایران با توجه به تحریم‌های اعمال شده توسط غرب بر سر اوکراین مختل نخواهد شد.

وزرای امور خارجه ایران و روسیه روز دوشنبه در تماس تلفنی درباره این موضوع با یکدیگر گفتگو کردند. سفارت روسیه در تهران در صفحه توئیتر خود در این باره نوشت: در این گفت‌وگوی تلفنی تاکید شد که احیای برجام باید تضمین کند که همه شرکت‌کنندگان در آن از حقوق برابر در زمینه توسعه بدون مانع همکاری‌ها در همه زمینه‌ها برخوردار هستند.

روسیه حق دارد نگران تحریم‌هایی باشد که همکاری اقتصادی اش با ایران را مختل می‌کند. اما پیامدهای احتمالی ناشی از تحریم‌های غرب برضد روسیه از نظر تقویت روابط اقتصادی ایران و روسیه قابل کنترل است. ایران و روسیه می‌توانند همکاری اقتصادی خود را حتی در صورت ادامه تحریم‌های غرب بر ضد مسکو افزایش دهند. آنها دارای مرز مشترک دریایی در دریای خزر هستند که یکی از نادرترین نقاط جهان است که تحت سلطه غرب نیست.

تهران و مسکو می‌توانند از مسیرهای دریایی استفاده کنند و تجارت خود را از طریق ابداع مکانیسم‌های مالی نوآورانه‌ای که به دلار آمریکا یا سایر ارزهای غربی متکی نیستند، تقویت کنند.

خواسته‌های روسیه تبدیل به مانع نشده است و زمان زیادی برای بحث و حل آنها وجود دارد. در واقع، در حال حاضر، نتیجه‌گیری مذاکرات وین تنها به تصمیم‌گیری سیاسی آمریکا در مورد برخی مسائل باقی‌مانده که بخشی از خطوط قرمز ایران است، بستگی دارد و بعید است ایران از خطوط قرمز خود عبور کند. ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران روز سه‌شنبه اعلام کرد که تهران از خطوط قرمز خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.

برچسب‌ها