خبرگزاری مهر - گروه استانها- سمیه نوری: آب ارزندهترین هدیه است که خداوند نثار بشر کرده و از نیازهای اساسی برای حیات تمام موجودات کره زمین است به طور کلی روزانه کودکان زیادی در دنیا به دلیل ابتلاء به اسهال میمیرند که یکی از دلایل آن آب آشامیدنی آلوده است و همچنین ۸۰ درصد کل بیماریها و بیش از یک سوم مرگ و میرها در کشورهای در حال توسعه مصرف آب آلوده است.
ثَلاث باباجانی (در زبان کُردی: سهلاسی باوهجانی) یکی از شهرستانهای استان کرمانشاه و یکی از چهار شهرستان منطقه هورامان در استان کرمانشاه با جمعیتی بیش از ۳۶ هزار نفر بوده و از شمال به شهرستان پاوه، از مشرق به شهرستان جوانرود، از جنوب به شهرستانهای اسلام آبادغرب و سرپل ذهاب و از مغرب به خاک عراق محدود میشود و دارای سه بخش مرکزی، ازگله و زمکان با ۲۰۹ روستا که ۱۶۷ روستای آن دارای سکنه است.
این شهرستان دارای حدود ۲۳ هزار هکتار زمین کشاورزی است که حدود ۲۰ هزار هکتار آن آبی است و در حال حاضر از ۱۰۰ هکتار آن به شیوه آبیاری بارانی بهرهبرداری صورت میگیرد و همچنین حدود یک هزار هکتار باغ میوه که عمدتاً سیب، گردو و انگور است، در این شهرستان حدوداً ۱۵۰ هزار رأس دام سبک و ۱۴ هزار رأس دام سنگین وجود دارد و باغات سیب، هلو مزارع، گوجه، خیار و تخمه آفتابگردان ثمره زراعت مردم زحمت کش این منطقه است.
طی چند سال گذشته به دلیل کم آبیهای شایع در این شهرستان مردم ثلاث باباجانی برای تهیه آب آشامیدنی خود با بحران جدی رو به رو شدهاند.
عدم کیفیت مناسب آب شرب ثلاث باباجانی / مسئولان به وعدههای خود عمل نکردند
کیومرث عبداللهی یکی از شهروندان ثلاث باباجانی در خصوص آب شرب این شهرستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: از روزی که ما به خاطر داریم تاکنون منبع تأمین آب ثلاث باباجانی از چشمه میرو واقع در ۱۵ کیلومتری این شهرستان بوده که از طریق لولهکشی به داخل شهر آبرسانی میشود.
وی افزود: حدود ۲ سال است که آب لولهکشی منازل دچار کدورت و آلودگی شده و حتی گاهی میتوان شن و ماسههای موجود در آب را مشاهده کرد و در اکثر مواقع نیز با قطعی آب در ساعات طولانی از روز مواجه هستیم که به ناچار از همسایههایی که در منزل چاه دارند آب میگیریم.
این شهروند ثلاثی در خصوص تبعات و مشکلاتی که به واسطه آب آلوده ایجاد شده است، گفت: طی این ۲ سال که آب شرب منطقه ثلاث باباجانی آلوده شده و به جرأت میتوان گفت که ۹۰ درصد کودکانی که در این منطقه مریض میشوند به دلیل مصرف آب آلوده بوده که با علائم مربوط به آن بروز پیدا میکند.
وی افزود: مشکل آب ثلاث باباجانی بارها و بارها به مسئولین شهرستان و ادارات مربوطه گوشزد شده و حتی به نماینده مردم در مجلس و وزارت کشور نیز ارجاع داده شده و تنها در حد چند گمانهزنی و دلایل مختلف علت آلودگی آب را شکستگی و فرسودگی لولهها عنوان کردهاند.
عبدالهی ادامه داد: مسئولین در ابتدا علت آلودگی آب را فرسودگی لولههای خط انتقال دانسته که هنگام قطعی آب و پس از وصل شدن مجدد آن گل و ته ماندههای لولههای انتقال آب همراه با جریان آب وارد منابع شهری میشود اما مدتی نیز علت آلودگی را انفجارهای مربوط به تونل در حال احداث گردنه ثلاث باباجانی و وجود باتلاقی که در کنار چشمه میر هومر قرار دارد، عنوان کردند.
این شهروند ثلاث باباجانی با بیان اینکه مشکل آلودگی آب مردم شهرستان این شهرستان را به ستوه آورده است، خاطر نشان کرد: در این مدت مردم ساکت نماندند و اعتراضات گستردهای از طریق فضای مجازی، شورای شهر و فعالان مدنی در جلسات پیاپی با فرمانداری و اداره آب مشکل را مطرح کردند و حتی در سفر استاندار سابق به ثلاث باباجانی این موضوع به طور جدی عنوان شد که خواستار رفع این مشکل بودیم.
وی تاکید کرد: در سفر استاندار سابق استان کرمانشاه وعدههایی داده شد مبنی بر حل مشکل آلودگی و قطعی بیش از حد آب شهرستان ثلاث باباجانی و چند روز بعد اعلام شد که به منظور رفع آلودگی آب دستگاه تصفیه برای منبع ذخیره آب وصل میکنند که آب تصفیه شده در اختیار مردم قرار گیرد اما بعد از چند روز نه تنها آب تصفیه نشد بلکه شاهد آلودگی بیشتر آب بودیم.
مشکل تأمین آب شرب ثلاث باباجانی در تابستان بیشتر میشود
عبدالهی با اشاره به قطعی ۶ الی ۱۰ ساعته آب در طول روز، بیان کرد: با قطعیهای طولانی مدت آب در شهرستان ثلاث در اکثر مواقع از آبهای ذخیره سده در تانکرهای خانگی و یا چاههای آبی که در بعضی خانه وجود دارد، استفاده میکنیم اما این امر در فصل تابستان با توجه به نیازمندی بیشتر به آب میزان آب ذخیره شده در تانکرهای خانگی اصلاً پاسخگو نیست.
این شهروند ثلاث باباجانی مطرح کرد: بیشتر از ۲ سال است که شهرستان ثلاث باباجانی با مشکل آلودگی و قطعی آب مواجه است و مسئولین این شهرستان و اداره آب و فاضلاب استان با وجود یافتن علت اصلی آلودگی آب اما هیچ اقدامی برای رفع این مشکل انجام ندادهاند و هرچه مطرح کردهاند در حد قول و وعدههای محقق نشده بوده است حتی در مواقعی که آب شفاف میشود بو و طعم نامطلوبی دارد که اصلاً قابل استفاده برای مصرف روزانه نبوده و به عنوان یک شهروند و نماینده مردم این شهرستان از مسئولین تقاضا دارم که به طور جدی نه در حد وعده و برای حل این مشکل اقدامات جدی داشته باشند.
گلایه شهروندان ثلاث باباجانی از آلودگی و کدورت آب شرب ثلاث باباجانی موجب شد تا خبرنگار مهر علت این مسئله را از مسئولین مربوطه پیگیری کند.
مشکل کیفیت آب شرب ثلاث باباجانی بر طرف میشود
یدالله شکری فرماندار شهرستان ثلاث باباجانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: آب شهرستان ثلاث باباجانی از یک چشمه به نام چشمه میر هومر در پایین دست تونل سیاه طاهر تأمین میشود و در زمانی که خط انتقال آب از این چشمه برای شهرستان ثلاث صورت گرفت برای جمعیت بسیار اندک آن زمان بوده است اما امروزه که جمعیت این شهرستان به ۲۰ هزار نفر رسیده است پاسخگویی نیاز این جمعیت نیست.
وی افزود: از مشکلات موجود در شهر ثلاث باباجانی تأمین آب شرب در بلندمدت برای این شهرستان بود که طی ۶ ماهه گذشته مشکل کدورت آب نیز به مشکلات دیگر این شهرستان اضافه شد و در پی فعل و انفعالاتی که انجام شد ۲ راهکار پیشنهادی برای رفع این مشکل ارائه شد.
فرماندار شهرستان ثلاث باباجانی تصریح کرد: یکی از راهکارها برای رفع کم آبی شهرستان ثلاث باباجانی استفاده از آب سد آزادی تا دشت حر است باید میزان ۸۰ لیتر در ثانیه آب شهر را در بلند مدت تأمین کند که به همین منظور منبع ۲ هزار متر مکعبی آن احداث شده و ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی را در کار مشاهده میشود.
شکری با اشاره به اینکه با همکاری اداره آب منطقهای و استاندارد در پی رفع شکستگیهای موجود در لولههای انتقال آب هستند، بیان کرد: با همکاری مسئولین مربوطه در تلاش هستیم تا علاوه بر تأمین آب بلند مدت مردم ثلاث برای رفع کدورت پیش آمده در آب نیز طی یک یا ۲ ماه گذشته یک دستگاه هوا زن و چند دستگاه تصفیه آب نصب شده که در حال حاضر در حال فعالیت و تصفیه آب هستند.
نیاز آب شرب ثلاث باباجانی به اعتبار ۴۰ میلیارد تومانی
وی خاطر نشان کرد: بر اساس اقدامات انجام شده به دلیل وجود منیزیم و منگنز موجود در آب هنگام کلر زنی باعث کدورت شده و در حال حاضر وعدههای داده شده با صرف ۲۵ میلیارد تومان تا حدی بسیار زیادی عملیاتی شده و مبلغ ۴۰ میلیارد تومان دیگر نیز برای تأمین آب مردم ثلاث باباجانی در دراز مدت پیشبینی شده است.
فرماندار شهرستان ثلاث باباجانی تاکید کرد: مشکل قطعی آب این شهرستان در یک مقطع زمانی فصل تابستان بیشتر به چشم میآمد اما با تعمیر شیر فلکهها و نصب دستگاههای هوشمند برای آبرسانی بهتر نزدیک به ۲ ماه است که گزارشی مبنی بر قطعی آب در هیچیک از محلات ثلاث باباجانی داده نشده است.
شکری با اشاره به اینکه مدیرعامل شرکت آبفای استان کرمانشاه در جلسات مختلف اعلام کرده که وظیفه دارند آب سالم برای مردم تأمین کنند، ادامه داد: طی چند روز گذشته شرکت آبفا استان کرمانشاه به همراه بهداشت محیط مجدد آب منطقه ثلاث باباجانی را برای آزمایش فرستادهاند که تا چند روز دیگر جواب نهایی اعلام خواهد شد هرچند در حال حاضر نیز آب از لحاظ قابل شرب بودن مشکلی ندارد.
پس از گذشت چند روز از موعد مقرر برای اعلام جواب آزمایش آب ثلاث باباجانی خبرنگار مهر برای پیگیری بیشتر از چگونگی آب آزمایش شده از مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه جویای امر شد.
بارندگی و انجام پروژه عمرانی علت کدورت آب شرب ثلاث باباجانی
امیر کرمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: به دلیل بارندگیهایی که در این فصل سال صورت میگیرد با جاری شدن آبهای سطحی در چشمهای که آب منطقه ثلاث باباجانی تأمین میکند و همچنین فعالیتهایی که در تونل احداث شده نزدیک چشمه انجام گرفته تا حدودی سبب تغییرات رنگ آب ثلاث شده است.
وی با اشاره به یکی دیگر از دلایل کدورت آب شهرستان ثلاث باباجانی، افزود: بر اساس آزمایشاتی که پیشتر بر روی آب ثلاث باباجانی انجام شده بود علت اصلی آن وجود املاح زیاد در آب این چشمه موجود است که طبق یافتههای آزمایشگاهی وجود این میزان املاح طبیعی در آب برای انسان تهدید کننده نیست.
مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه تصریح کرد: طبق آخرین آزمایش بر روی آب ثلاث باباجانی میزان کدورت آب بسیار کم شده و مشکلی برای مصرف ندارد و میزان کلر باقی مانده در آب در حد استاندارد است که علت اصلی کدورت آب طی چند روز گذشته و بارندگی و جاری شدن آبهای سطحی در منبع اصل آب بوده است.
کرمی برای رفع کدورتهای گاه به گاه آب شرب مردم شهرستان ثلاث باباجانی، تاکید کرد: دغدغه و مطالبهای که ما در زمینه رفع کدورت و آلودگی آبی که پس از هر بارندگی در منبع اصلی تأمین آب مصرفی مردم شهرستان ثلاث باباجانی ایجاد میشود به مسئولین مربوطه ابلاغ شده است که باید از طریق امکان سنجی و تعیین منبع جایگزین به جای چشمه میر هومر توسط شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه اقدامات لازم انجام شود.
پروژههای تأمین آب شرب ثلاث باباجانی نیمه تمام است
پس از پیگیریهای پیاپی به منظور آگاهی از تصمیمات و اقدامات شرکت آبفا استان کرمانشاه برای رفع مشکل بی آبی و کدورت آب شهرستان ثلاث باباجانی علی رحمانی سرپرست امور آبفای این شهرستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تأمین آب شرب شهر تازه آباد به وسیله یک دهنه چشمه با آبدهی حدود ۶۵ لیتر در ثانیه و ۲ حلقه چاه نیمه عمیق با آبدهی ۶ لیتر بر ثانیه صورت میگیرد.
وی افزود: آلودگی آب شهرستان ثلاث باباجانی نه به دلیل عوامل میکروبی بلکه به علت افزایش آهن در آب خام چشمه میر هومر که باعث کدورت در شبکه توزیع میشود اما شرکت آبفای استان کرمانشاه به منظور ایجاد لخته و جداسازی تا حدود ۵۰ درصد حذف آهن در آذر ماه نهایی و به مرحله اجرا رسید.
آب شرب ثلاث باباجانی استاندارد است / انتقال آب از سد آزادی مشکل را حل میکند
سرپرست امور آبفای شهرستان ثلاث باباجانی تصریح کرد: طی اقدامات انجام شده سیستم تصفیه در محل مخزن آب شهر تازه آباد صورت گرفت و با توجه به آزمایشات جدید از آب شرب این شهرستان در حال حاضر میزان آهن آب در حد استاندارد است اما باید گفت که کدورت یا آلودگی آب هیچگونه ارتباطی با بارندگیها ندارد.
رحمانی بیان کرد: بسیاری از پروژهها در خصوص آب شرب شهرستان ثلاث باباجانی نیمه کاره رها شده و برخلاف مطالعات جامع آبیابی که در اکثر استانها ۲۰ سال پیش صورت گرفته اما هیچ اقدامی در این راستا در شهرستان ثلاث انجام نشده است.
وی با اشاره به اینکه چشمه میر هومر از آبدهی خوبی برخوردار است، خاطر نشان کرد: چشمه میر هومر در سال ۸۲ به بهرهبرداری رسیده اما خط انتقال آب آن پاسخگو نبود که با تعویض پمپها حدود ۱۰ الی ۱۲ لیتر ظرفیت آن افزایش یافت و برای قطعیها و کمبودهای آبی که امسال در شهر بود نیز با در نظر گرفتن اعتبارات لازم احداث خط انتقال دوم در جوار خط انتقال آب موجود در دستور کار قرار گرفته است.
سرپرست امور آبفای شهرستان ثلاث باباجانی ادامه داد: شرکت آبفا استان کرمانشاه برای رفع مشکل آب شهرهای تازه آباد و میر آباد حفر ۲ حلقه چاه را در دستور کار قرار داده که مرحله مطالعات ژئوفیزیک حفر چاه انجام شده که با بررسیهای انجام شده در شهر تازه آباد احداث چاه در تازه آباد با ۴۰ درصد موفقیت و در میرآباد با احتمال ۶۰ درصد موفقیت به دست آمد و در صورتی که چاه میرآباد به نتیجه برسد برای حفر چاه در تازه آباد نیز اقدام خواهد شد.
رحمانی تاکید کرد: روش دیگر برای حل مشکل کم آبی شهرستان ثلاث باباجانی انتقال آب از سد آزادی است که هم از لحاظ مالی کم هزینهتر بوده و هم برای تأمین آب در بلند مدت و پایدار این شهرستان جوابگو است.