به گزارش خبرگزاری مهر، مینا کاویانی، با اشاره به نقش مهم کلیهها در تصفیه مواد زائد بدن، افزود: کلیهها وظیفه بسیار مهم تصفیه خون و دفع مواد زائد از طریق ادرار را برعهده دارد و آسیب آنها خطر جدی و تهدید کننده سلامت به همراه دارد.
به گفته وی، از هر ۱۰ نفر جمعیت بزرگسال جهان یک نفر به بیماریهای مزمن کلیوی مبتلا میشود که در صورت عدم درمان، میتواند منجر به مرگ شود.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه تاکید کرد: تشخیص زودهنگام و مدیریت مناسب این بیماریها در پیشگیری از عوارض و کاهش مرگ و میر مبتلایان بسیار مؤثر است و موجب بهبود اثربخشی هزینه و بقای بیمار میشود.
کاویانی با اشاره به افزایش مرگ و میر سالانه ناشی از بیماریهای کلیوی، گفت: تا سال ۲۰۴۰ پیشبینی میشود بیماریهای مزمن کلیوی پنجمین علت مرگ و میر در جهان باشد.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه با اشاره به وجود یک شکاف آگاهی در خصوص بیماریهای مزمن کلیه و تشخیص و مدیریت آنها خاطرنشان کرد که این شکاف آگاهی در تمام سطوح مراقبتهای بهداشتی (جامع، مراقبان بهداشتی، سیاستگزاران) قابل مشاهده است.
کاویانی، موانع موجود برای درک بهتر اهمیت سلامت کلیهها در سطح جامعه را شامل پیچیدگی اطلاعات، سطح پایین آگاهی پایه افراد، سواد بهداشتی محدود، دسترسی ناکافی به اطلاعات درباره بیماریهای مزمن کلیه و عدم آمادگی برای یادگیری عنوان کرد.
به گفته وی، موانع موجود در سطح کارکنان مراقبتهای بهداشتی نیز شامل عدم اطمینان از ارتقای سطح آگاهی و آموزش مستمر و متمرکز پزشکان است.
کاویانی در خصوص موانع موجود در سطح سیاستگزاران بهداشت و سلامت عمومی گفت: با وجود اینکه بیماریهای مزمن کلیوی یک تهدید جهانی برای بهداشت و سلامت عمومی به شمار میروند، اما معمولاً به اندازه سایر بیماریهای غیر واگیر مورد توجه قرار نمیگیرد. زیرا در برنامههای بهداشت و سلامت تمرکز دولتها بیشتر بر چهار بیماری قلبی عروقی، سرطان، دیابت و بیماریهای مزمن تنفسی تاکید شده است.
وی با بیان این مطلب که شکاف آگاهی باعث خنثی شدن تلاشها برای مقابله با بیماریهای کلیوی و در نتیجه افزایش مرگ و میر ناشی از آنها میشود تاکید کرد: ارتقای سطح آگاهی از طریق آموزش در همه سطوح راهکار مؤثری در راستای رفع این مشکل خواهد بود.
کاویانی با اشاره به شعار امسال روز جهانی کلیه مبنی بر "سلامت کلیه برای همه برای مراقبت بهتر از کلیهها، شکاف آگاهی را پُر کنید"، یادآور شد: این شعار دارد همه مردم جهان آگاهی کافی در خصوص بیماریهای کلیوی و اقدامات بهداشتی لازم برای بررسی وضعیت سلامت کلیهها را کسب کنند.
به گفته وی، این امر همه افراد را به نوعی در سراسر جهان دخیل میکند که شامل پزشکان، دانشمندان، پرستاران و سایر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی، بیماران، مدیران، کارشناسان بهداشت و درمان، دولتمردان، سازمانهای مرتبط و بنیادهای حمایتی میشود.
مسئول آموزش انستیتو تغذیه آگاهی نسبت به روشهایی که میتواند موجب توجه بیشتر به امر بهداشت و سلامت کلیهها و پیشگیری و درمان مناسب بیماریهای کلیوی شود را ضروری دانست تا بتوانیم از نتایج آنها در تصمیم گیری های دولتمردان در راستای تأمین امکانات برای بیماران و تخصیص بودجه برای مراقبتهای بهداشتی، بهرهمند شویم.
کاویانی تشویق مردم به داشتن رژیم غذایی و شیوه زندگی سالم، تأمین امکانات لازم، دسترسی به آب سالم بهداشتی، ورزش، مواد غذایی سالم و کنترل مصرف دخانیات، حفظ عملکرد طولانیتر کلیهها در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیوی و افزایش آگاهی عمومی را از جمله این روشها عنوان کرد.
وی گسترش آموزش بیماران کلیوی، ارائه توصیههای لازم در مورد رژیم غذایی و سبک زندگی سالم، توانمندسازی بیماران، تأمین ساز و کارهای حمایتی از بیماران برای دستیابی به اهداف مهم زندگی و بازگشت آنها به اجتماع را از دیگر روشها برشمرد.
کاویانی به رسمیت شناختن حقوق بیماران و مراقبان آنها در مورد ارزیابی، در اولویت قرار دادن ادغام بیماریهای مزمن کلیوی و برنامه پیشگیری از نارسایی کلیوی در برنامههای ملی را برخی از روشهای مذکور عنوان کرد.
به گفته وی، ادغام بیماریهای مزمن کلیوی و برنامه پیشگیری از نارسایی کلیوی در برنامههای ملی بیماریهای غیر واگیر و توجه به ضرورت آن برای ارائه خدمات جامع و یکپارچه برای تشخیص به هنگام و پیگیری مراقبتهای کلیوی در سطح کشور یکی دیگر از این روشها است.
کاویانی، اطلاع رسانی صحیح به دولتمردان در مورد تأثیر بیماری کلیوی بر سلامت افراد و بار هزینههای سنگین آن بر سیستم مراقبتهای بهداشتی، تشویق آنان به اتخاذ تصمیمهای صحیح، تخصیص منابع در جهت کاهش بار جهانی بیماری کلیوی و اطمینان از داشتن زندگی خوب با وجود بیماری کلیوی را از دیگر روشهای مذکور برشمرد.