سمنان- همزمان با روزهای پایانی سال، تب و تاب خرید مردم استان سمنان به هیچ وجه با سال‌های قبل قابل مقایسه نیست و یکی از علل اصلی آن هم کاهش شدید قدرت خرید مردم و گرانی است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: بیش از یک هفته به آغاز سال و قرن جدید باقی مانده اما خیابان‌ها هنوز حال و هوای نوروزی را به خود نگرفته‌اند سال‌های قبل مانند این روزها، معمولاً خیابان‌ها جای سوزن انداختن نبود اما امسال هرچه خیابان‌ها از لحاظ تردد خودروها شلوغ است، مراکز خرید، بازاری کساد و سرد دارند. گویا مردم فقط می‌روند و می‌آیند و کمتر کسی است که در دستانش خریدی باشد.

به وضوح قدرت خرید مردم نسبت به سال قبل کاهش چشم‌گیری یافته است و این سبب شده گروه نظاره‌گر به مغازه‌ها از گروه خریداران بیشتر شوند. به واسطه بافت کارگری استان سمنان چه در غرب صنعتی و چه در شرق کشاورزی، عمده مردم برخلاف تصور عامی که وجود دارد، از قدرت خرید خوبی برخوردار نیستند و این امر سبب شده تا بازارهای شب عید با کسادی روبرو شود.

خرید برای مردم دشوار شده است قیمت‌ها بالا رفته‌اند و فروشندگان اعتقاد دارند که آخرین حلقه چرخه بازار محسوب می‌شوند و گرانی به آنها ربطی ندارد بلکه آنان نیز جنس را گران می‌خرند که مجبور هستند گران هم بفروشند. تب و تاب بازار اما مانند سال‌های قبل نیست بیشتر رکود و سرما در بازار شب عید امسال استان سمنان دیده می‌شود حتی یک هفته به عید هنوز گاری‌هایی که بر رویشان سبزه و ماهی گلی می‌فروختند نیز امسال هنوز پیدایشان نشده است.

حقوق‌ها کفایت خرید را نمی‌کند

یکی از شهروندان استان سمنان با بیان اینکه واقعاً قیمت‌ها به گونه‌ای است که نمی‌توانیم چیزی بخریم به خبرنگار مهر، می‌گوید: کارگر شرکت پیمانکاری شهرداری شاهرود هستم هنوز عیدی به ما نداده‌اند اضافه کارها هم که وضعیت نابسامانی دارد آنقدر خرد خرد بعضی‌هایش را دادند و بعضی‌هایشان را هم اصلاً ندادند که نفهمیدیم چطور خرج شد حقوق هم که آنقدر کافی نیست که بتوانیم خرید کنیم در نتیجه باید چه کنیم؟

ابوالفضل با بیان اینکه شرایط کاری به اندازه کافی سخت است اگر صحبتی هم کنیم تهدید به عدم تمدید قرارداد می‌شویم از سوی دیگر اگر صحبتی نکنیم، خانواده مدام نیاز به پول دارند لباس می‌خواهند و میوه می‌خواهند، بیان کرد: آنقدر گرانی است که امروز من با یک فرزند کوچک، دیگر نمی‌دانم باید چه کنم سال قبل فقط برای بچه خرید کردیم و امسال هم به نظر می‌رسد باید همین کار را کنیم.

وی افزود: شاید اگر من و همسرم بودیم می‌گفتیم میوه را نمی‌خوریم، برنج را کمتر می‌خوریم، به جای گوشت سویا می‌خوریم، مرغ نمی‌خریم ولی مگر می‌توانی برای بچه نخرید؟ مجبور هستی از هر جایی پولی در بیاوری تا برای بچه خرید کنی خودت شاید نخوری اما دیگر بچه که نمی‌تواند نخورد. این شرایط امروز در اوج گرانی و تورم و کاهش قدرت خرید است که شاهدش هستیم.

گرانی بیش از حد

دیگر شهروند نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه قدرت خرید مردم به یک طرف، اقلام برای چه تا این حد گران شده‌اند؟ بیان کرد: در سال‌های قبل گرانی وجود داشت اما معمولاً گریبان اقلام خوراکی را نمی‌گرفت اما امسال به خصوص در این سه ماه اخیر شاهد هستیم که اقلام خوراکی نیز به طرز وحشتناکی گران شده‌اند که نمونه آن برنج و میوه است.

فاطمه سادات مرتضایی با بیان اینکه یک کیسه برنج ساده امروز ۷۰۰ هزار تومان قیمت دارد در صورتی که حقوق اقشار متوسط جامعه بیشتر از سه میلیون تومان نیست یعنی با حقوق یک ماه فقط می‌توان یک کیسه برنج و چند روغن و کمی گوشت و مرغ خرید و این نشان دهنده شرایط نابسامان گرانی‌ها است.

وی با بیان اینکه آجیل که امسال واقعاً شرایط بدی را می‌گذراند و فکر نمی‌کنم اصلاً کسی بتواند قدرت خرید آن را با قیمت‌های ۴۰۰ و ۵۰۰ هزار تومانی داشته باشد، بیان کرد: سابقاً می‌توانستیم با سفر رفتن کمی از مخارج عید بکاهیم و در ضمن کمی هم کنار خانواده خوش باشیم اما امسال واقعاً هزینه سفر هم سرسام‌آور شده است.

مسئولان استان سمنان اما خبر از تشدید نظارت بازار و همچنین توزیع میوه و اقلام ضروری مردم به قیمت دولتی مانند شکر، مرغ و تخم مرغ و… می‌دهند تا کمی شرایط برای خرید مردم بهبود پیدا کند اما این اقلام قرار است تازه از بیست و دوم اسفندماه توزیع شوند که به نظر برخی مردم این تاریخ کمی دیر است چرا که پول دست مردم به سرعت تمام شده و چیزی دیگر برای خرید اقلام اساسی نمانده است دیگر ابهامی که اینجا مطرح می‌شود این است که اصلاً چقدر تفاوت بین اقلام دولتی و بازار است؟ آیا تفاوتی هم بین این دو جریان توزیع وجود دارد؟

سهمیه ۹۰۰ تنی استان سمنان

مدیرکل تعاون روستایی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه برای استان در دو قلم میوه سیب و پرتغال ۹۰۰ تن سهمیه در نظر گرفته شده است، گفت: در سال جاری اقدام ویژه ای که صورت گرفته این است که میوه تنظیم بازار فقط در شهرها توزیع نمی‌شود بلکه در بخش‌ها و روستاها نیز امکان توزیع آن پدید آمده تا مردم در اقصی نقاط استان بتوانند از میوه با قیمت مناسب‌تر استفاده کنند.

احسان عباس پور بدون اشاره به قیمت مصوب میوه‌های توزیعی ویژه شب عید، اعلام کرد: برای رفاه مردم و بنا به شیوع ویروس کرونا، امکان فروش اقلام اساسی مورد نیاز مردم در شب عید به صورت اینترنتی هم وجود دارد و شهروندان استان می‌توانند از این امکان بهره مند شوند.

وی با بیان اینکه ۲۵۰ تن سیب و ۶۵۰ تن پرتغال در استان سمنان ویژه بازار شب عید توزیع خواهد شد، گفت: خوشبختانه بخش قابل توجه این میوه‌ها خریداری و در انبارها قرار دارد تا به موقع نسبت به توزیع آن اقدام شود.

جانمایی غرفه‌ها

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه نظارت بر بازار شب عید تشدید شده است، گفت: تأمین میوه شب عید با توجه به فاکتورهایی مانند نقاط پرجمعیت انجام و در این هفته نیز توزیع میوه‌های مورد نیاز مردم با قیمت مصوب دولتی آغاز می‌شود.

محمد حمیدی با بیان اینکه جانمایی غرفه‌های توزیع نیز باید به صورت مطلوبی صورت گیرد تا با کمترین مشکل، مردم بتوانند اقلام مورد نیازشان را خریداری کنند، بیان کرد: یکی از مهمترین خواسته‌های ما از سازمان جهاد کشاورزی و همچنین تعاون روستایی این است که مردم دغدغه‌ای در تأمین میوه شب عید نداشته باشند.

وی با بیان اینکه در نشست ستاد تنظیم بازار نیز تاکید کردیم که باید از ظرفیت کسبه و توزیع کنندگان خوشنام در بحث توزیع میوه استفاده شود، افزود: نظارت بر عرضه انواع کالاهای مورد نیاز شب عید مردم در استان در دستور کار قرار گرفته است.

میوه‌ها ذخیره شده است

در آخرین ستاد تنظیم بازار استان سمنان از سوی رئیس وقت جهاد کشاورزی استان که دو روز قبل جای خود را به مدیر جدید دارد اعلام شد: بر اساس مصوبات ستاد تنظیم بازار استان برای تأمین میوه شب عید استان مقرر شد توسط سازمان تعاونی روستایی و اتحادیه تعاون روستایی استان ۹۰۰ تن میوه شامل سیب و پرتقال خریداری و ذخیره شود

در بازدید از سردخانه‌های استان سمنان ۱۰۰ درصد سیب مورد نیاز که ۲۵۰ تن است ذخیره شده و ۵۰ درصد پرتقال هم حمل شده و تا ابتدای هفته مابقی پرتقال به استان انتقال داده می‌شود که با انتقال آن ۱۰۰ درصد میوه پیش‌بینی در ستاد تنظیم بازار به استان حمل و ذخیره‌سازی می‌شود.

همچنین سازمان جهاد کشاورزی اعلام کرده که خوشبختانه سیب و پرتقال ذخیره شده برای شب عید استان با نظارت انجام شده از سوی مدیریت تعاونی روستایی و اتحادیه تعاون روستایی استان دارای کیفیت بسیار مطلوب بوده و هم پرتقال نیز انتقال داده شد و هم استانی‌های عزیز نگرانی برای تأمین میوه شب عید نداشته باشند همچنین زمان توزیع میوه و همچنین قیمت نیز بر اساس تصمیمی که در سطح ملی گرفته می‌شود متعاقباً اعلام می‌شود

تشدید نظارت‌ها

استاندار سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ضرورت تشدید نظارت بر بازار شب عید در سراسر استان، گفت: طرح کنترل و ثبات قیمت‌ها همچنین ایجاد کارگروه اقدام مشترک مانند ستاد تنظیم بازار در حوزه کنترل قیمت‌ها از جمله اقداماتی است که انتظار داریم دستگاه‌های اجرایی با آن همراهی و همکاری خوبی داشته باشند تا بتوانیم شرایط را برای خرید مردم مهیا سازیم.

سید محمد رضا هاشمی با بیان اینکه از تولیدکنندگان و عرضه کنندگان نیز می‌خواهیم که مثل سابق همکاری خوبی داشته باشند تا این ایام عید و ماه مبارک رمضان را بتوانیم با دغدغه کمتری پشت سر بگذاریم، ابراز کرد: خوشبختانه همراهی اصناف و مردم در استان خوب است و این موضوع نیز سبب شده تا در مقوله تورم از میانگین کشوری وضعیت بهتری داشته باشیم همچنین نظارت بر بازار نیز به خوبی در استان صورت می‌گیرد اما می‌بایست در شب عید تشدید نیز شود.

وی با بیان اینکه در برخی اقلام که توزیع دولتی دارند مانند میوه اعلام کرده‌ایم که باید اقدامات لازم توسط متصدیان انجام شود که هم قیمت‌ها مورد کنترل قرار گیرد و هم چرخه توزیع در کل استان بدون نقص باشد تا مردم بتوانند اقلام مورد نیاز خود را تأمین کنند، افزود: از فرمانداری‌ها و اعضای ستاد تنظیم بازار خواسته‌ایم که علاوه بر برگزاری جلسات منظم و مستمر ستاد، نسبت به بازدیدهای میدانی هم مبادرت ورزند تا کنترل بهتری روی بازار داشته باشیم.

نظارت کم فایده است

یک فعال صنفی در حوزه خواروبار و عضو سابق اصناف در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه تشدید نظارت حالا در این ایام شب عید کم فایده است چرا که اصلاً کسبه خرده پا علت اصلی گرانی نیستند که حالا نظارت‌ها بر روی آنها صورت بگیرد، گفت: استاندار سمنان بگوید میوه فروشی که پرتغال را ۱۴ هزار تومان خریده باید چند بفروشد که انگ گران فروشی به او زده نشود در نتیجه مسئولان همه موارد بالا دستی را رها کرده به کسبه خرده پا در سمنان و شاهرود چسبیده‌اند و مدام و مغازه‌ها بازدید می‌کنند.

مرتضی غریب با بیان اینکه برای مقابله با گرانی باید از بالا به پایین آمد نه از پایین به بالا، ابراز کرد: دولت حتی خودش هم به موضوعاتی می‌گوید عمل نمی‌کند فردا میوه توزیعی دولتی در استان سمنان آغاز می‌شود و مردم قیمت‌ها را خواهند دید و ۱۰۰ درصد شک نکنید که با قیمت بیرون تفاوتی ندارد وقتی دولت خودش میوه را بدون واسطه خریده و با قیمتی عرضه می‌کند که با بازار تفاوتی ندارد پس یعنی خودش هم واسطه‌گری کرده تا سود کند پس از دیگران چه انتظاری دارد؟

وی افزود: تنظیم بازار وقتی است که همه جا پرتغال ۱۴ هزار تومان باشد و دولت با یارانه‌ای که می‌دهد و با نقش حمایتی که دارد و از سوی دیگر با حذف واسطه‌ها، میوه را ۹ هزار تومان بفروشد زیرا به نظر نمی‌رسد بیشتر از همین قیمت نیز خریداری شده باشد اما اگر قرار باشد میوه ۱۲ تا ۱۴ هزار تومانی در بازار، به قیمت ۱۲ هزار تومان در بخش توزیع دولتی عرضه شود پس این دیگر چه تنظیم بازار و میوه دولتی است؟! تا زمانی که ما به یاد داریم اقلام کوپنی و آزاد ۶۰ درصد تفاوت قیمت داشتند اما امروز تقریباً قیمت‌ها برابر است در نتیجه توزیع دولتی چه معنایی دارد؟

به هر صورت نظر کسبه هم درست است چرا که می‌گویند ما اجناس را انقدر با واسطه می خریم که در واقع قیمت تمام شده برای خودمان هم بالا می‌رود و لذا باید نظارت را از بالا به پایین داشت نه از پایین به بالا؛ روی دیگر سکه حرف مردم هم درست است، تورم و کاهش قدرت خرید سبب کوچک شدن سفره‌هایشان شده است و در نتیجه باید دولت سیزدهم ساختارهای اقتصادی کنونی خود را به زودی تغییر دهد چرا که در این نیم سال گذشته از عمر دولت، مشخصاً سیاست‌های کنترلی بازار جواب نداده‌اند.