خبرگزاری مهر – گروه استانها- مریم یاوری: سازههای پلهای تاریخی بستر زاینده رود به دلیل خشکی این رودخانه سالهاست که سست شده و هر روز فرو میرود، فرونشست نیز نمکی بر زخم جنگ خشکسالی با پلهای تاریخی اصفهان است که هر روز ترکی جدید بر پیکر این پلها نمایان میکند. هر چند مسئولان میراث فرهنگی اصفهان ترکهای ایجاد شده بر روی پلهای تاریخی را جدید نمیدانند و اعتقاد دارند این ترکها قدیمی است اما هر رهگذری که از روی پلهای تاریخی اصفهان عبور میکند متوجه حال ناخوش این پلها میشود.
اگر از بلایای طبیعی فرونشست و خشکسالی بگذریم به قصه پر غصه نامهربانی شهروندان با این پلهای تاریخی میرسیم، ناملایمتهایی که یک روز با شکستن در پشت بام سی و سه پل خودنمایی میکند و روز دیگر با آتش روشن کردن در دالانها توسط کارتن خوابها، یادگاری نویسی مهمانان و شهروندان این شهر که دیگر جای خود دارد.
اما این روزها به اعتقاد برخی از دوستداران میراث فرهنگی و بناهای تاریخی در اصفهان پلهای تاریخی این شهر و به ویژه پل خواجو دچار زخمهای جدیدی شده که هنوز علت آن مشخص نیست.
شهروندان اصفهانی نیز بر این موضوع صحه گذاشته و بر این باورند زخمهای جدید بر روی بدنه پلهای تاریخی اصفهان و به ویژه پل خواجو سرباز کرده است.
این زخمها در گذشته وجود نداشت
علی یگانه نسب در این باره میگوید: اخیراً حین عبور از پل تاریخی خواجو شاهد برخی آسیبهایی میشوم که در گذشته وجود نداشت. نمیدانم این زخمها چگونه ایجاد شده، شاید ناشی از تجمعات آبی در بستر زایندهرود باشد و شاید برخی افرادی که علم کافی در زمینه تاریخ ندارند عامل ایجاد این شرایط شده باشند.
پل خواجو آسیب جدی جدیدی ندیده است
همچنین علیمحمد فصیحی نائینی، مسئول پایش پلهای تاریخی اصفهان در خصوص آخرین وضعیت پلهای تاریخی اصفهان و به ویژه پل خواجو به خبرنگار مهر گفت: بدنه پل خواجو آسیب جدی جدیدی ندیده و به نظر میرسد این آسیبها تخریب بوده است.
وی افزود: اما شرایط فعلی پلهای تاریخی اصفهان نیازمند مرمت است و باید این امر هر چه زودتر انجام شود.
شهرداری نسبت به حفاظت از پلهای تاریخی توجه داشته باشد
مسئول پایش پلهای تاریخی اصفهان ادامه داد: پلهای تاریخی نیازمند حفاظت بیشتری هستند اما به دلیل اینکه این پلها معبر عمومی هستند نمیتوانیم آنها را ببندیم و شهرداری باید در این زمینه تمهیدات ویژهتری بیندیشد.
وی افزود: یگان حفاظت ما به صورت مرتب و دائم وضعیت پلها پایش میکند و تخریب جدیدی اتفاق نیفتاده است از سویی به دلیل کمبود نیرو و اعتبار قادر به تأمین نیروی مورد نیاز برای حفاظت پلهای تاریخی نیستیم.
این روزها بناهای تاریخی که پیشینه تمدن هزاران ساله ایرانیان را در آجر به آجر خود دارند دستخوش نامهربانیها و ناملایمت هایی شدهاند که جبران آن عمری به درازای نوح میخواهد و صبری به صبوری ایوب، ما برای ماندگاری در تاریخ نیاز داریم که میراث نیاکانمان را بیش از گذشته اجر نهیم و کمتر توپ بی مسئولیتی مان در قبال این بناها در زمین دیگری پاسکاری کنیم.