خبرگزاری مهر - گروه استانها- مهسا حشمتی: استان کرمانشاه به سبب داشتن مرز با کشور عراق در دورههای متفاوت زمانی میزبان اتباع خارجی و پناهندگانی از کشور عراق به داخل خود بوده است، اتباعی که به دلیل ظلم رژیم بعث عراق به ایران و استان کرمانشاه مهاجرت کردند، در دهه هفتاد نیز به دلیل ناامنی و منازعات داخلی عراق و حوزه اقلیمی آن تعداد زیادی از اتباع عراقی به ایران پناهنده شدند.
رسالت اصلی اداره امور اتباع و مهاجرین در کرمانشاه، رسیدگی و خدمات دهی به اتباع است که با قانون برنامه سوم و چهارم توسعه، به عهده دفتر امور اتباع خارجی نهاده شده که آن دسته از افرادی که آواره یا مهاجر هستند و بر اثر مشکلات داخلی کشور خود به کشور ایران پناهنده شدند در حوزه اسکان، ساماندهی، خدمات رسانی، ازدواج و سایر خدمات که حدوداً ۱۸ وظیفه در حوزه اتباع است و مورد خدمترسانی قرار میگیرند.
فرهاد همتی مدیر کل امور اتباع و مهاجرین کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تعداد ۱۵۰۰ نفر از اتباع خارجی به صورت مجاز با داشتن کارت هویتی، گذرنامه و پناهندگی در استان کرمانشاه زندگی میکنند و بر اساس مراوداتی که به دلیل قرابت فرهنگی و فامیلی از کشور عراق به شهرستانهای مرزی استان کرمانشاه وارد میشوند و با احتساب افرادی که در طرحهای آمایشی اتباع شرکت نکردند، حدود ۳ الی ۴ هزار اتباع عراقی در کرمانشاه وجود دارد.
همتی بیان کرد: خدمات پناهجویان و اتباع خارجی در استان کرمانشاه در طی سنوات گذشته به صورت هفت اردوگاه مهمانشهر که دارای تمام امکانات مورد نیاز شهروندی از قبیل بهداشت و درمان، آموزش و رفاه است با مشارکت کمیسیون عالی پناهندگی و مدیریت دفتر اتباع و مهاجرین کرمانشاه ارائه میشود.
فعالیت اردوگاه هجرت سه در استان کرمانشاه
وی افزود: در حال حاضر در استان کرمانشاه، فقط یک اردوگاه مهمانشهر در شهرستان سنقر وجود دارد که به عنوان هجرت سه به آن اطلاق میشود و خدمات بهداشت و درمان، آموزش مقاطع مختلف تحصیلی و آموزش عالی مانند سایر شهروندان برای اتباع انجام میشود.
همتی خاطرنشان کرد: با اجرای قانون تابعیت که در آن اتباع خارجی بلاتکلیف و بیهویت ساماندهی و دارای کارت هویتی شدهاند، سند افتخاری برای جمهوری اسلامی ایران است که به همت وزارت کشور و قانونگذاران انجام شده است.
مدیر کل امور اتباع و مهاجرین کرمانشاه گفت: ۵۰۰ نفر مشمول طرح اجرای قانون تابعیت شناسایی شدهاند که ۴۱۳ نفر تشکیل پرونده مقدماتی شده و مصاحبه و استعلامات لازم صورت گرفته و ۳۳۴ نفر از افرادی که تشکیل پرونده انجام دادند، استعلامات امنیتی سیاسی و اجتماعیشان انجام شده است.
شناسایی ۸۵ درصدی افراد بلاتکلیف و بیهویت در کرمانشاه
وی افزود: استان کرمانشاه در شناسایی مشمولین جایگاه خوبی در کشور دارد و ۸۵ درصد افراد بلاتکلیف و بیهویت شناسایی شده و ۵۵ درصد آنان در فرایند زمانبندی شده، شناسنامه ایرانی دریافت کردند.
وی در خصوص ازدواج اتباع خارجی افزود: در مقطعی پروانه زناشویی داده میشود و مقطعی مجوز زناشویی که هر کدام دستورالعملهای خاصی دارد، برای ثبت ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی ۴۶۵ فقره مجوز زناشویی صادر شده است و ۳۶۴ نفر زن خارجی نیز با مردان ایرانی ازدواج کردند.
همتی با اشاره به دانشجویان و دانشآموزان اتباع خارجی افزود: تعداد ۶۵۲ نفر از دانشجویان دارای گذرنامه، پناهندگی و کارت هویت هستند و تعداد ۲۲۳ نفر دانشآموز در مقاطع ابتدایی راهنمایی و راهنمایی متوسطه از همه مزایای دانشآموزی برخوردارند که ۱۱۳ نفر آنها پسر و ۱۱۰ نفر دختر هستند.
مدیر کل امور اتباع و مهاجرین کرمانشاه در خصوص خدمات بهداشت و درمان اتباع خارجی در استان کرمانشاه افزود: ۳۰۰ نفر از افرادی که هویت آنها مشخص است کارت بیمه دارند، ۴۳ نفر از افراد نیازمند اتباع خارجه به صورت رایگان خدماترسانی میشود، به صورت مرحلهای نیز کمکهایی در قالب بنکارت و کارت هدیه به افراد اتباع نیازمند پرداخت میشود، این اقدامات با همکاری کمیساری عالی و خیریهها انجام میشود.
وی در خصوص مدت زمانی که میتوانند در استان کرمانشاه و کشور ایران بمانند افزود: افرادی که آواره یا مهاجر هستند و بر اساس شرایط سیاسی، اجتماعی و بحران کشور مقابل، ناچار به مهاجرت به ایران شدند در قالب اردوگاه و مهمانشهر سازماندهی میشوند و تا زمانی که احساس خطر باشد در خاک ایران تحت حمایت بوده و الزامی برای بازگشت آنان وجود ندارد.
همتی بیان کرد: اتباعی که برای تحصیل در دانشگاه به ایران و استان کرمانشاه میآیند، مدت زمان معین شده در گذرنامه مشخص شده است و در صورت ازدواج با زن ایرانی که بر اساس قانون مصوب ۱۳۰۹ الزامات و محدودیت خاص برای اتباع خارجی، تابعیت از خاک و خون است که در صورت ازدواج با زن ایرانی با داشتن گذرنامه میتوانند اقامت داشته باشند و فرزندان حاصل از ازدواج مرد خارجی با زن ایرانی میتوانند بدون محدودیت زمانی و با فرآیند رسیدگی استانی در پروسه کوتاه مدت ۶ ماهه تابعیت ایرانی دریافت کنند.