به گزارش خبرنگار مهر، علی اصغر شالبافیان معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی در نشست خبری ستاد مرکزی سفرهای نوروزی که پیش از ظهر روز بیست و پنجم اسفند در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی برگزار شد گفت: از آبانماه ۱۴۰۰ که موضوع صدور روادید گردشگران خارجی آغاز شد بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار گردشگر خارجی از آبانماه تا ۲۹ اسفند به ایران آمدهاند.
وی گفت: اکنون میزان شیوع بیماری کرونا کاهش پیدا کرده به خصوص بعد از مصوبه ستاد ملی کرونا مبنی بر صدور روادید گردشگری، طبیعی بود که میبایست تمهیداتی انجام شود. از آنجا که بیماری کرونا قابل پیش ببینی نبود باید اقدامات در راستای این انجام میشد که تلقی سفر نشود.
وی گفت: غیر از سطوح استانی سطوح شهرستانی نیز میبایست کار فعال کردن ستادهای نوروزی را انجام میدادند همچنین استانداران شخصاً فعالیت ستادهای نوروزی را دنبال کردند. یکی از رویکردهایی که داشتیم فعال کردن دهیاری هاست. رویکرد دوم بحث مرکزیت دادن به تصمیمات استانی است که همسو با تصمیمات ستاد ملی کرونا بود.
شالبافیان افزود: دو دستورالعمل از آبانماه به تأسیسات گردشگری درباره چگونگی رعایت پروتکلهای بهداشتی و سلامت کارکنان ابلاغ شد که در آن چگونگی تزریق واکسن و نظایر آن را اعلام کردیم. همچنین بیان شد که تأسیسات گردشگری ملزم هستند اطلاعات خود را مبنی بر اطمینان بخشی و سلامت کارکنان در سامانه جانا و ایران من تبیین کنند.
شالبافیان گفت: از آبان ماه با توجه به اینکه روادید گردشگری صادر شد اما هنوز وضعیت بیماری کاملاً مشخص نبود بنابراین به گونهای برنامهریزی کردیم که علاوه بر آمادگی برای ارائه خدمات سفر نباید برای سفر ترغیب میکردیم.
وی افزود: در همین ارتباط ستادهای استانی اجرایی خدمات سفر از آبان ماه امسال آغاز به کار کرد و در برخی از استانها استانداران مأموریتهای ستاد را پیگیری کردند و این موضوع با دستور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و وزیر کشور تقویت شد و اکنون در سطح شهرستان و حتی دهیاریها شاهد فعالیت بسیار خوب ستادهای اجرایی خدمات سفر هستیم.
شالبافیان ادامه داد: یکی از موضوعاتی که در ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر به صورت جدی آن را دنبال میکنیم اطمینانبخشی سفر است که در همین راستا کارکنان تأسیسات گردشگری ملزم شدند تا حتماً دو دز واکسن را تزریق کنند. ضمن اینکه تمام تأسیسات گردشگری ملزم به دریافت تاییدیه ایمنی و نصب آن در محل تأسیسات گردشگری شدند. از طرفی میبایست تمام تأسیسات گردشگری این اطلاعات را در سامانه جانا و ایران من ثبت کنند.
شالبافیان اضافه کرد: تصویب تخصیص سوخت یارانهای به کشتیها و شناورهای دریایی، حمایت از فعالان گردشگری و صنایعدستی در قالب تبصره ۱۸، تلاش برای معرفی ظرفیتهای گردشگری ایران در سطح دنیا و حمایت از تأسیسات گردشگری از جمله در حوزه حاملهای انرژی و در اولویت بودن گردشگری در تخصیص بودجههای استانی از مهمترین اقدامات در ماههای اخیر بوده است.
۳۰ هزار میلیارد تومان خسارت کرونا به حوزه اقامتی
شالبافیان در ادامه و در پاسخ به سوالی درباره خسارتهای کرونا به صنعت گردشگری گفت: در حوزه اقامتی متأسفانه شاهد این هستیم که کرونا ۳۰ هزار میلیارد تومان به این صنعت آسیب وارد کرده است.
وی افزود: احیای مسیرهای جدید در حوزه گردشگری خارجی یکی دیگر از برنامههای ما است، ضمن اینکه معرفی شایسته ایران یکی دیگر از اولویتهای ماست که با پیگیریهای این وزارتخانه و همکاری مجلس، هزینهکرد افراد حقیقی برای تولید محتوا به زباهای خارجی بهعنوان هزینه کرد مالیاتی قابل قبول است منتها به شرط تأیید وزارت میراث فرهنگی. چون در این زمینه آسیب شناسی شده که محتوا به زبان خارجی وجود ندارد و واقعیتهای کشور منعکس نمیشود.
معاون گردشگری کشور در پاسخی درباره تسهیلات حمایتی از صنعت گردشگری گفت: در حوزه زیرساختهای گردشگری یک فعالیت مناسبی را شروع کردیم که در همین ارتباط یک هزار و ۲۷۵ میلیارد تومان به تأمین زیرساختها اختصاص یافته است. مقرر شده دو هزار میلیارد تومان از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی و چهار هزار میلیارد تومان از منابع بانکی برای توسعه زیرساختهای گردشگری در قالب تسهیلات در نظر گرفته شود که البته تجهیز و بازسازی نیز برای اولین بار مشمول آن شده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اقدامات این وزارتخانه در حوزه اقامت با توجه به حجم زیاد سفرهای نوروزی گفت: اگرچه بر اساس توصیه ستاد ملی مقابله با کرونا، اولویت با اقامتگاههای رسمی است اما در صورت تشخیص شرایط خاص این اجازه به استانداران داده شده تا از سایر اقامتگاهها مانند اقامتگاههای آموزش و پرورش و خوابگاههای دانشجویی نیز استفاده شود. همچنین از ظرفیت هفتاد هزار نفری نیروهایی از جمله هلال احمر، و… در جادهها و مشتقات آن بهره می بریم. همچنین نیروهای جهادی داوطلب اعم از جمعیت هلال احمر و نیروهای بسیج نیز استفاده خواهد شد.
شالبافیان در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره نگرانیها از آسیبها به محیط زیست در طول سفر گفت: یکی از موضوعاتی که به همه استانها ابلاغ کردیم و همه موظف به رعایت آن هستند این است که سفر هموطنان برای محیط زیست باید حداقل نگرانی را به وجود آورد، صیانت از محیط زیست امری لازم است و همه باید به آن توجه داشته باشند.
مردم شکایت خود را ثبت کنند
وی افزود: ما این امکان را برای مردم ایجاد کرده ایم که اگر شکایتی از تأسیسات گردشگری دارند نیز بتوانند در سامانه ۰۹۶۹۰ ثبت کرده تا همکاران ما به آن رسیدگی کنند. اگر کسی تخلف کند و ما مطلع بشویم و برخورد نکنیم طبیعی است که به اصلیترین وظیفه خود عمل نکردیم. ما اینجا هستیم که از حقوق مردم صیانت کنیم. اجازه نخواهیم داد اندک افرادی سیمای فعالان گردشگری را خدشهدار کنند. نظارتهای ما تقویت شدند و تیمهای نظارتی وزارتخانه افزایش یافتهاند. از سوی دیگر در سامانه ایران من نیز پرسنل باید بتوانند QR کد خود را ثبت کنند از طرفی این کدها باید در مبادی ورودی هتلها نیز الصاق شود تا مردم از وضعیت آن هتل در حوزه رعایت پروتکلهای بهداشتی باخبر شوند. از طرفی پذیرش مسافر نیز مستلزم ارائه گواهی تزریق واکسن است.
وی گفت: ما اطلاع دقیقی از ظرفیت اقامتی کشور نداریم آن چه که وزارت میراث فرهنگی مجوز داده را میدانیم اما بسیاری از مراکز اقامتی نیز به صورت غیررسمی فعالیت میکنند. یا اینکه این ظرفیت در اختیار نهادها و دستگاههای دیگر است. اگر قرار باشد ورود جدی به این موضوع کنیم یکی از ملزومات آن مدیریت داشته هاست.
تهران به اندازه کافی معرفی نشده است
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره اینکه چرا هنوز در حوزه نوروز ۱۴۰۱ و قرن جدید هیچ اقدام تبلیغاتی مشاهده نمیکنیم گفت: اعتقاد ما هم همین است که یکی از ظرفیتهای گردشگری و سفر تهران است و اینکه تهران به اندازه کافی معرفی نشده کاملاً درست است، با توجه به این امر مهم، ادارهکل میراثفرهنگی استان تهران کتاب مسیرهای گردشگری تهران را سه هفته پیش منتشر و رونمایی کرده است، همچنین با همکاری شهرداری تهران اماکن بسیار خوبی برای میزبانی از گردشگران تهرانی تدارک دیده شده و بازارچههای صنایعدستی نیز در نقاط مختلف تهران در نوروز ۱۴۰۱ راهانداری خواهد شد.
اولویت تخصیص اعتبار تکلیف شورای برنامهریزی و توسعه
او همچنین به اهمیت توجه به حوزه گردشگری در دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: یکی از اتفاقات بسیار خوبی که افتاده این است که شورای برنامهریزی و توسعه استانها مکلف شدند تا توسعه حوزه گردشگری را در اولویت تخصیص اعتبار قرار دهند.
وی گفت: ۱,۲۵۰ میلیارد تومان از محل تبصره ۱۸ اعتبار داشتیم که دو هزار پروژه برای آن ثبت نام شد. در حوزه گردشگری پیش بینی میشود با منابعی که از صندوق توسعه ملی اختصاص پیدا کرده است بالغ بر ۱۵ هزار شغل در گردشگری بتوان ایجاد کرد.
معاون گردشگری کشور در پاسخ به سوال دیگری درباره استفاده از کلاسهای درس برای اقامت نیز گفت: مصوبه ستاد ملی کرونا این است که اقامت فقط در اقامتگاههای رسمی مجاز است اما در شرایط اضطراری تشخیص این موضوع که آیا از کلاسها هم استفاده شود یا خیر با استانداران است.
سفرها ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند
وی گفت: ارزانسازی سفر نیازمند همکاری سایر دستگاهها است. پیشبینی ما این است که سفرهای نوروزی امسال نسبت به نوروز ۱۳۹۸ که نوروز قبل از شیوع کرونا بود، ۳۰ درصد افزایش پیدا خواهد کرد.