رشت- مسافران نوروزی می توانند با سفر به لاهیجان که به عروس شهرهای گیلان معروف است از مشاهده تاریخ و طبیعت در کنار هم لذت ببرند.

خبرگزاری مهر، گروه استان گیلان: گوشه و کنار استان گیلان با توجه به جغرافیا و شرایط آب و هوای این منطقه از زیبایی‌ها طبیعی و خدادادی بسیاری برخوردار است. لاهیجان که به عروس شهرهای گیلان مشهور است از این قاعده مستثنا نیست و مسافران با سفر به این شهر در کنار زیبایی طبیعی از آثار تاریخی آن نیز دیدن می‌کنند.

تا قبل از شیوع ویروس کرونا و تعطیلی سفرها، لاهیجان یکی از مقاصد گردشگران داخلی و خارجی در ایام مختلف سال به ویژه مسافران نوروزی و تابستانی به گیلان بود، پل خشتی، مسجد اکبریه، حمام گلشن تنها تعداد اندکی از تاریخ لاهیجان است که قطعاً دیدن آنها در کنار زیبایی بکر و طبیعی این شهر برای مسافران خالی از لطف نیست.

امسال بعد از گذشت دو سال از شیوع کرونا با توجه به واکسیناسیون تعداد زیادی از هموطنان سفرهای نوروزی آغاز و در مرحله اول تعطیلات استان گیلان یکی از مقاصد مسافران بوده که در این میان لاهیجان نیز از حضور مسافران و گردشگران بی نصیب نمانده است.

در این گزارش تلاش شده تا بخشی از جاذبه‌های گردشگری و تاریخی این شهر بازخوانی شود.

تماشای زیبایی‌های لاهیجان از قله شیطان کوه

یکی از مهم‌ترین مناطقی که مسافران با حضور در لاهیجان برای دیدن از آن علاقه زیادی دارند «شیطان کوه» است که در قطب و مرکز این شهر با نمایی زیبا و چشم نواز قرار دارد. امکان ندارد کسی به لاهیجان سفر بکند اما از این کوه که از هر نقطه شهر قابل مشاهده است دیدن نکند. درباره چرایی و چگونگی نام این کوه داستان‌هایی زیادی از زبان مردم محلی و منطقه بیان شده که شاید در این گزارش مجالی برای بازگویی آن نباشید.

مسافران برای رفتن به این بام زیبا می‌توانند از دو مسیر پیاده و یا خودرویی استفاده کند. کسی که اهل ورزش و پیاده روی است می‌تواند با طی کردن حدود ۷۰۰ پله خود را به بام این کوه رسانده و از منظره زیبا و چشم نواز اطراف آن به ویژه غروب خورشید لذت ببرد اما اگر اهل پیاده روی نیستید ولی می‌خواهید خود را به بام این کوه برساند و از مناظر اطراف لذت ببرید می‌توانید از مسیر خودرویی آن استفاده کرده و با پارک ماشین در پارکینگ تعبیه شده به سر منزل مقصود برسید.

با رسیدن به بام و قله «شیطان کوه» همه شهر لاهیجان زیر پاهای شما قرار می‌گیرد و از آن بالا می‌توانید استخری که منعکس کننده تمام این زیبایی‌ها است را ببینید. این استخر در گذشته محلی برای انبار آبی بود که برای آبیاری مزارع برنج و یا چای که لاهیجان مهد تولید چای ایران نیز نام دارد، بود. این استخر با عرض ۲۰۰ متر، طول ۷۰ متر و عمق چهار متر، ۱۷ هکتار وسعت دارد.

در وسط این استخر جزیره‌ای زیبا خودنمایی می‌کند که تا همین چند وقت پیش که با دستور دادستان لاهیجان مسیر آن برای بازدید مردم و استفاده شهروندان آزاد شد، مسدود بود و مردم از دیدن زیبایی آن محروم بودند.

وجود آبشار مصنوعی، تله کابین، شهر بازی، کافه‌ها و رستوران‌های سنتی و مدرن از دیگر جلوه‌های اطراف شیطان کوه است که مسافران با حضور در این محل می‌توانند از آن لذت ببرند.

تنها موزه چای ایران در لاهیجان

و اما بازدید از تنها موزه چای ایران در لاهیجان نیز خالی از لطف نیست. چای یکی از اصلی ترین نوشیدنی‌هایی است که ایرانیان آن را به میزان زیادی مصرف می‌کنند با آن نام چای اولین جایی که به ذهن مردم خطور می‌کند. پیش از چای، مصرف قهوه در ایران رواج داشت اما با کاشت نخستین بوته‌های چای توسط کاشف السلطنه و ورود این نوشیدنی لذتبخش، سرو آن در قهوه خانه رواج یافت.

«آقا محمد خان قاجار قرانلو» ملقب به کاشف السلطنه نوه دختری «عباس میرزا» نایب السلطنه فتحعلی شاه قاجار بود و به خاطر ترویج کشت چای در گیلان شهرت «چایکار» را برای خود انتخاب کرد. موزه چای لاهیجان تنها موزه چای در کشور است که ابتدا تنها مدفن کاشف السلطنه، پدر چایکاری ایران بود و با تکمیل و توسعه ساختمان از سال ۱۳۷۵ به عنوان موزه تاریخ چای ایران مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

آرامگاه کاشف السلطنه یا همان موزه چای ایران از یک سالن اصلی دو طبقه، یک برج و دو فضای اداری شمالی و جنوبی تشکیل شده و طبقه همکف از سالن اصلی بنا، به اسناد و مدارک مرحوم کاشف السلطنه و وسایل مربوط به چای و نوشیدن آن اختصاص دارد و طبقه دوم بنا را ویترین‌ها و اقلام مردم‌شناسی تشکیل می‌دهند. این اثر در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۷۵ با شماره ۱۷۶۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مسافرانی که برای دیدن زیبایی‌ها لاهیجان به این شهر سفر می‌کنند با حضور در میدان دکتر حشمت لاهیجان، بین خیابان شهید هاشمی نژاد و کاشف شرقی ساختمانی بلند را مشاهده خواهند کرد که هم آرامگاه کاشف السلطنه است، هم موزه تاریخ چای ایران.

مقبره شیخ زاهد گیلانی

مقبره شیخ زاهد گیلانی یکی دیگر از مناطق زیبا و تاریخی لاهیجان محسوب می‌شود که با توجه به زیبایی بصری و تاریخی می‌تواند محل خوبی برای حضور گردشگران باشد. معماری بسیار زیبای این مقبره، گنبد هرمی شکل و فیروزه‌ای توجه هر کسی را به خود جلب می‌کند. گنبد مقبره شیخ زاهد با کاشی‌های رنگارنگ فیروزه‌ای و نقش و نگارهای سنتی بسیاری چشم نواز است.

این مقبره محل دفن «تاج‌الدین ابراهیم بن روشن» معروف به شیخ زاهد گیلانی، یکی از عارفان قرن هفتم و استاد شیخ صفی‌الدین اردبیلی بنیانگذار سلسله صفویان است. این مقبره که در روستای شیخان لاهیجان قرار دارد توسط نوه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، «سلطان حیدر صفوی» در سال ۸۹۲ هجری ساخته و روایت شده که وی با دیدن خوابی که در آن شیخ زاهد به این منطقه آمده است دستور ساخت این بنا را می‌دهد.

کمی پایین‌تر از محوطه مقبره شیخ زاهد، قبرستانی پلکانی قرار دارد که بیژن نجدی نویسنده و شاعر پرآوازه لاهیجان در آنجا به خاک سپرده شده است. در مسیر مقبره شیخ زاهد، کافه‌های سنتی زیادی وجود دارد که مسافران می‌توانند برای نوشیدن یک چای دلچسب لاهیجان در آن‌ها توقف کنند. این بنای تاریخی در پنج کیلومتری شیطان کوه قرار دارد و با ماشین برای رسیدن به آن کمتر از ۱۵ دقیقه زمان سپری خواهید کرد.

دیدن از تالاب سوستان و امیرکلایه

و اما از دیگر مناطق دیدنی لاهیجان می‌توان به وجود تالاب‌های سوستان و امیر کلایه اشاره کرد که هر کدام زیبایی‌های خاص خود را دارند.

تالاب سوستان یکی از جاذبه‌های بکر و دیدنی این شهر محسوب می‌شود که در فاصله نسبتاً کمی از شهر داشته و در در روستای سوستان قرار دارد. روستای سوستان، روستایی کوهستانی و یکی از روستاهای دهستان لیل در بخش مرکزی شهرستان لاهیجان است. اطراف این تالاب با جنگل‌هایی انبوه با درختانی بلند و زیبا محصور شده است. تالاب سوستان همچون باقی تالاب‌ها زیستگاه پرندگان و آبزیان مختلف است. در فصل پاییز این تالاب میزبان پرندگان مهاجری همچون میزبان همچون چنگر و خوتکا است.

اواخر خرداد تا شهریور ماه که فصل رویش نیلوفرهای آبی است بهترین زمان برای سفر به این تالاب است و این تالاب در پنج کیلومتری شیطان کوه قرار گرفته و مسافران می‌توانند از طریق میدان دانشگاه، خیابان تربیت معلم به سمت روستای سوستان لاهیجان حرکت و به تالاب سوستان برسند.

تالاب بین‌المللی امیر کلایه یکی دیگر از دیدنی‌های زیبای لاهیجان است که در روستایی به همین نام با وسعت ۱۲۳۰ هکتار و عمق متوسط ۱٫۸۵ متر واقع شده است. این تالاب در سال ۱۳۵۴ به واسطه ویژگی‌های مهم زیست محیطی در لیست تالاب‌های بین المللی و تخت نظارت سازمان محیط زیست قرار گرفت. یکی از منحصربه‌فردترین ویژگی‌های تالاب امیر کلایه داشتن آب شیرین با وجود نزدیکی به دریا است. این تالاب زیستگاه ۱۱ گونه از انواع ماهیان و محل عبور هزاران پرنده مهاجر است.

در این تالاب ۱۳۳ گونه پرنده شناسایی و به ثبت رسیده است. یکی از زیبایی‌های تالاب امیر کلایه رویش نیلوفرهای آبی سفید است. در این تالاب نیز می‌توان از میانه فصل بهار تا پایان مرداد به تماشای لاله‌های تالابی نشست. تالاب بین‌المللی امیر کلایه در ۴۱ کیلومتری شیطان کوه لاهیجان قرار دارد و مسافران برای رسیدن به این منطقه در حدود یک ساعت زمان در پیش رو دارند و می‌توانند از طریق میدان گیل، خیابان رسالت، جاده رودبنه، روستای امیر کلایه به این تالاب دسترسی پیدا کنند.

زیبایی‌های طبیعی و تاریخی لاهیجان بیشتر از این چند موردی است که به صورت نمونه بیان شد و مسافران با حضور در این شهر می‌توانند از این زیبایی‌ها لذت ببرند.