خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: شب گذشته یکی از وقایع ماندگار در تاریخ اسکار رخ داد. مراسم نود و چهارمین دوره اهدای جوایز اسکار یکشنبه شب ۲۷ مارس (۷ فروردین) در شهر لس آنجلس آمریکا برگزار شد که در این مراسم درام خانوادگی ناشنوایان «کودا» (Coda) برنده جایزه بهترین فیلم شد. کودا که نقشهای اصلی آن را بازیگران ناشنوا بازی کردهاند، محصول یک پلتفرم پخش آنلاین است. این اولین باری است که یک پلتفرم پخش آنلاین موفق به بردن جایزه اسکار میشود. فیلم کودا جایزه بهترین فیلمنامه اقتباسی و همچنین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای تروی کوتسور را نیز دریافت کرد.
جالب آنکه که مراسم اسکار امسال حتی خالی از سیاست هم نبود و با یک دقیقه سکوت برای قربانیان جنگ در اوکراین آغاز شد. تعدادی از شرکت کنندگان نیز نوارهایی به رنگ پرچم اوکراین با مضمون با پناهندگان به لباسهایشان سنجاق کرده بودند.
اسکار ۲۰۲۲ چگونه رقم خورد؟
اما مراسم اسکار ۲۰۲۲ به همینجا ختم نشد و با صحنهای جنجالی همراه شد. شوخی «کریس راک» مجری برنامه با موهای تراشیده «جیندا پانکیت اسمیت» همسر «ویل اسمیت» با واکنش شدید اسمیت همراه شد. خانم پینکت سال گذشته به طور علنی اعلام کرده بود که مبتلا به بیماری آلوپسی است؛ یک اختلال خود ایمنی که منجر به ریزش مو میشود. مجری مراسم با اشاره به ظاهر او گفته بود «باید منتظر قسمت دوم فیلم 'جی. آی. جین' باشیم.» در فیلم مورد اشاره بازیگر نقش اول با موهایی از ته تراشیده ظاهر میشود. ویل اسمیت با یک سیلی به استقبال «کریس راک» رفت و بعد از نشستن با فریاد به مجری گفت: «اسم زن من را به زبان کثیفت نیاور».
واکنشی که در ابتدا شبیه یک شوخی بود اما جنبه کاملاً جدی داشت. در حالیکه بسیاری از تماشاگران در خانه گیج شده بودند و نمیدانستند آیا سیلی زدن هم جزئی از شوخیها و صحنهسازیهای مرسوم مراسم اسکار به شمار میرفته یا نه، به نظر میرسید که عصبانیت ویل اسمیت واقعی است چرا که علیرغم قطع شدن صدای مراسم، چهره وی در حال فریاد زدن به هنگام بازگشت به صندلی خود دیده میشد.
ویل اسمیت یکی از هنرپیشههای سیاه پوست مطرح هالیوود میباشد. نه تنها در عرصه سینما بلکه در صحنه خوانندگی نیز حضوری پررنگ دارد. او یکی از هنرپیشههایی است که با تبعیض نژادی در آمریکا مبارزه میکند و تاکنون چندین بار دست به فعالیتهای بشر دوستانه به ویژه برای سیاه پوستان زده است. او سال ۱۹۹۷ با جادا کورن پینکت (بازیگر) ازدواج کرد.
در ادامه مراسم، ویل اسمیت برای بازی در فیلم «پادشاه ریچارد» برنده اسکار بهترین بازیگر مرد شد و پس از دریافت جایزه از همه نامزدها و دیگر افراد حاضر در سالن برگزاری مراسم بابت واکنش خود عذرخواهی کرد و گفت: «عشق موجب میشود کارهای دیوانهواری انجام دهیم.» اسمیت خودش را مثل نقشش در فیلم «شاه ریچارد» مدافع خانوادهاش معرفی کرد. در ادامه صحبتهایش گفت: «دنزل واشنگتن چند دقیقه پیش به من گفت: شیطان دقیقاً وقتی در اوج هستی سراغت میآید». «دنزل واشنگتن» در میان پخش آگهیهای تبلیغاتی به همراه یکی از تهیهکنندگان مراسم نزد «ویل اسمیت» رفت تا او را آرام کند.
ویل اسمیت جایزه گرفت
رفتار و صحبتهای ویل اسمیت بعد از دریافت اسکار، پیامی بهجز عزت یافتن جایگاه «خانواده» در نگاه بشر نداشت. او گفت: «من در بازی در فیلم «شاه ریچارد» باید از همسر و فرزندانم محافظت میکردم» و در حالی که بغضش را میخورد و اشکهای جاری روی صورتش را پاک میکرد. اسمیت گفت: «ریچارد ویلیامز (شخصیتی که بهخاطر بازیش این جایزه را گرفت) مدافع سرسخت خانواده بود. در این زمان از زندگی من و در این لحظه، من سرشار هستم از آنچه خداوند هدفم قرار داده است و هستی برایم میخواهد. این جایزه من به این معنی است که من توانستم از همسرم و فرزندانم (در فیلم) به خوبی محافظت کنم. رسالت من در زندگی این است که به مردم عشق بورزم و از آنها محافظت کنم. هنر واقعی تقلیدی از زندگی است. الان من شبیه یک پدر دیوانه شدهام. درست شبیه همان نقشی که بازی کردم. اما عشق باعث میشود که شما کارهای دیوانهواری بکنید.»
فوربز در سال ۲۰۱۳ اسمیت را پولسازترین ستارهٔ جهان معرفی کرد. در آوریل ۲۰۰۷ نیوزویک او را «قدرتمندترین بازیگر هالیوود» نامید. فیلمهای او تا سال ۲۰۱۹ بیش از ۹.۳ میلیارد دلار در گیشهٔ جهانی فروش داشتهاند.
خانواده
جالب اینکه در اسکار امسال نقش محوری را «خانواده» داشت. چرا که نه تنها فیلم برتر «کودا» بلکه فیلمهای دیگر که نمایندگان آنها برگزیده شدهاند مانند همین «شاه ریچارد» موضوعی خانوادگی دارد و به زعم کارشناسان خارجی و داخلی، فیلمهایی هستند که میتوان بهصورت خانوادگی به تماشای آنها نشست.
اما در کنار وقایعی که در اسکار ۲۰۲۲ رخ داد، نکته حائز اهمیت و قابل توجهی هم در همه سالهای برگزاری این مراسم وجود داشته و آنهم اینکه در چنین مراسمی، مدعوین همیشه در کنار خانواده حضور داشتهاند و این موضوع شامل برنامههای هر سال و تمام مراسمهای رسمی دیگر هم میشود. جالبتر آنکه برگزیدگان اسکار همیشه بعد از دریافت جایزه که پشت میکروفن میروند، صحبتهایی با محوریت «خانواده» ارائه میدهند.
اهمیت پیدا کردن موضوع «خانواده» در جوامع رسمی غربی موضوعی قابل تأمل است که با ساختن فیلمها و برگزیده شدن آنها در جشنوارههایی مثل اسکار موضوع را پررنگتر میکند. این امر با در نظر گرفتن بعد سیاسی این آکادمی و مراسمهایی که تا کنون برگزار کرده است، مسئلهای قابل توجه است که به عمد یا خیر، موضوع مورد توجه قرار گیرد و پیام آن این است که باید به «نهاد خانواده» در عصر حاضر بیشتر پرداخته شود.