مسجد جامع ایاصوفیه پس از ۸۸ سال آماده برگزاری مراسم خاص رمضان از جمله اعتکاف، قرائت قرآن و برگزاری نماز تراویح به شیوه خاص دوران عثمانی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، مسجد جامع ایاصوفیه پس از دو سال تأخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا، برای اولین بار پس از ۸۸ سال برای برگزاری مراسم خاص ماه رمضان آماده می‌شود.

برگزاری این مراسم به مدت دو سال به عنوان بخشی از اقدامات مقابله با شیوع کرونا ممنوع بود و با بازگشت شرایط به وضعیت عادی و برگزاری نماز جماعت در این مسجد، ماه رمضان امسال نیز شاهد برگزاری مراسم ویژه ماه رمضان نیز خواهد بود.

در طول ماه مبارک رمضان فعالیت‌های مختلفی در ایاصوفیه و بقیه مساجد استانبول برگزار می‌شود که از جمله آن می‌توان به قرائت و ختم قرآن، خواندن ادعیه و مناجات ویژه این ماه و برقراری موعظه و دروس مذهبی در مساجد اشاره کرد.

نماز تراویح نیز در روزهای جمعه، شنبه و یکشنبه به شیوه اندرون که در دوره عثمانی و در دربار آن رایج بوده، برگزار می‌شود.

ختم قرآن و اعتکاف در مساحد استانبول

در چارچوب برنامه «رمضان و حقیقت» که از سوی دارالافتای استانبول و به مناسبت ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود، ۱۵۸ مسجد در سراسر این استان برای عبادت شبانه‌روزی و در تمام روزهای هفته باز خواهد بود.

در ۹۳ مسجد از این میان مراسم ختم قرآن و نماز تراویح برگزار می‌شود، از سویی ۶۳ مسجد نیز شاهد برگزاری جلسات قرائت و تفسیر قرآن خواهند بود.

۲۰۹ مسجد در استانبول نیز پذیرای روزه‌دارانی خواهند بود که مایل به اعتکاف هستند. این مراسم در دوران کرونا ممنوع بود در حال حاضر نیز مراسم اعتکاف با رعایت تمام جوانب احتیاطی برگزار می‌شود و در هر مسجد حداکثر ۵ نفر می‌توانند معتکف شوند.

دارالافتای استانبول همچنین مساجد شرکت‌کننده در این برنامه و رویدادهایی را که در هر مسجد برگزار می‌شود در وب‌سایت خود اعلام خواهد کرد. نماز تراویح به روش اندرون در ۳۴ مسجد علاوه بر ایاصوفیه برگزار می‌شود.

نماز تراویح به روش اندرون شیوه‌ای است که نخستین‌بار در دربار عثمانی برگزار شد و پس از آن در دیگر مساجد نیز برگزار شد، این سنت تا به امروز ادامه داشته است.

در این روش سوره‌هایی از قرآن در ۳ رکعت اول نماز تراویح در مقام اصفهان قرائت می‌شود و امام جماعت رکعت چهارم را در مقام صبا قرائت خواهد کرد، مقامی که مؤذن‌ها، صلوات ویژه و سرودهای خاص در مدح پیامبر را در این مقام می‌خوانند.

امام جماعت در رکعت‌های مختلف نماز تراویح در بین مقام‌های مختلف موسیقی جابجا و پس از خواندن نماز وتر وارد مرحله ذکر و تسبیح می‌شود.

از معروف‌ترین مقام‌های مورد استفاده در نماز تراویح به روش اندرون می‌توان به: حجاز، سه‌گاه، اصفهان، عشاق و عجم شیران اشاره کرد. خواندن دعای وتر اغلب در مقام سه‌گاه انجام می‌شود.

اولین باری که نماز تراویح به روش اندرون در ماه رمضان سال ۱۸۳۱ در زمان سلطان محمود دوم عثمانی اقامه شد، مؤذن اصلی آن زمان حمامی‌زاده اسماعیل دادا افندی و امام جماعت آن زین‌العابدین افندی، امام اعظم در دربار عثمانی بود.