شیراز- بارش‌های سال ۱۴۰۰ هم نتوانست دریاچه های خشکیده فارس را احیا کند تا این دریاچه ها در هفدهمین سال خشکی خود باشند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، هژیر فتحی: سال ۸۶ بود که دریاچه‌های استان فارس یکی پس از دیگری خشک شد و هم اکنون از دریاچه‌های مهم استان که روزی مقصد گردشگران بودند فقط یک نمک‌زار باقی مانده و دیگر هیچ. دومین دریاچه بزرگ کشور یا همان بختگان که روزگاری پذیرای هزاران قطعه پرنده از اقصی نقاط دنیا بود از ادامه حیات بازبماند و هم اکنون نه تنها به یک نمک‌زار تبدیل شده بلکه مشکلات عدیده ای را به همراه داشته که می‌توان به خشک شدن قطب انجیرستان های دیم دنیا و ورود کویر به استان اشاره کرد.

البته تنها دریاجه بختگان نیست که شرایط بسیار اسف باری دارد، دریاچه پریشان که مهمترین دریاچه آب شیرین کشور به شمار می‌رفت نیز به سرنوشتی مشابه بختگان گرفتار شد به گونه‌ای که از این دریاچه هم فقط زمینی خشک باقی مانده و هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه این دریاچه روزی مهمترین دریاچه آب شیرین ایران بوده به چشم نمی‌خورد.

یکی دیگر از دریاچه مهم استان که در شمال فارس قرار داشت دریاچه کافتر بود، این دریاچه با وسعتی بیش از هفت هزار هکتار در بخش مرکزی شهرستان اقلید در شمال استان فارس قرار داشت و یکی از دریاچه‌های آب شیرین استان فارس و از زیستگاه‌های بسیار ارزشمند پرندگان مهاجر محسوب می‌شد. این دریاچه دومین دریاچه آب شیرین بعد از دریاچه پریشان بود. شرایط برای این دریاچه هم مانند بختگان و پریشان و حتی بدتر شد.

اما مهارلو دریاچه‌ای نزدیک شیراز وضعیتش در این سال‌ها کمی بهتر بوده است البته نه به دلیل بارش باران بلکه به خاطر فاضلاب‌هایی که از شهر شیراز و دیگر نقاط به این دریاچه روانه می‌شود همیشه مقدار بسیار محدودی آب داشته و هیچ وقت خشک نشده است.

البته دریاچه‌های فارس فقط به همین چهار دریاچه ختم نمی‌شود و دریاچه‌هایی هستند که وضعیت مشابهی مانند سایر دریاچه‌های استان دارند.

در حالی که هر روز وضعیت دریاچه‌های استان بدتر می‌شود شرایط برای احیای این دریاچه‌ها نیز دشوارتر می‌شود زیرا نزدیک به ۱۷ سال است که خشک هستند و حیات در آنها جریان نداشته است.

سرپرست معاونت فنی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس به خبرنگار مهر با بیان اینکه طی چند سال گذشته دریاچه‌های استان فارس به دلیل عدم بارش و خشکسالی به طور کامل خشک شده اند، گفت: نمی‌توان انتظار داشت که میزان بارش‌ها کم باشد اما دریاچه‌ها احیا شود.

نبی الله مرادی ادامه داد: سال گذشته میزان بارندگی در استان فارس بسیار کم بود به گونه‌ای که از بهمن ماه و حتی ایام عید بارندگی در فارس نداشته ایم بر همین اساس تمامی دریاچه‌های فارس به غیر از مهارلو که کمی آب دارد همگی خشک هستند.

وی افزود: دریاچه کافتر، بختگان، طشک و پریشان همچنان خشک هستند در صورتی که در سال‌های گذشته حداقل در فصل بارش کمی خیس می‌شدند اما در سال گذشته اینگونه نبود و به دلیل عدم بارش کاملاً خشک بودند.

سرپرست معاونت فنی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس با تاکید بر لزوم اصلاح الگوی کشت افزود: ضروری است دستگاه‌های ذی ربط نسبت به تغییر الگوی کشت اقدام کنند تا بتوان برای احیای دریاچه‌های فارس قدمی برداشت.

وی در رابطه با حقابه دریاچه‌ها نیز توضیح داد: تخصیص حقابه بعد از آب شرب اولین اولویت است در حال حاضر برای تأمین اب شرب هم مشکل وجود دارد چگونه انتظار می ورد که حقابه ها رهاسازی شود.

با کار مطالعاتی دریاچه احیا نمی‌شود

مرادی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر پیرامون اعتبارات دریاچه بختگان گفت: در این راستا اعتباراتی برای مطالعه، لایروبی و… اختصاص یافته و اقداماتی نیز انجام شده اما مگر با کار مطالعاتی می‌توان دریاچه را احیا کرد؟

وی با تاکید بر اینکه تا زمانی که بارندگی کم باشد وضعیت دریاچه‌های استان همین خواهد بود، ادامه داد: نمی‌توان انتظار داشت که بارندگی نداشته باشیم و همه جا خشکسالی باشد اما دریاچه‌ها نیز احیا شود.

یک فعال حوزه محیط زیست فارس نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر در رابطه با وضعیت نگران کننده دریاچه‌های استان فارس گفت: نزدیک به ۱۷ سال از خشکی دریاچه‌های استان می‌گذرد و در این سال‌ها همیشه خشک بوده از این رو احیای آنها دشوار است.

علمدار علمداری به اثرات مخرب خشکی دریاچه‌ها اشاره کرد و افزود: به دلیل خشک شدن دریاچه‌های استان میزان رطوبت در سطح استان کاهش یافته و همین امر باعث کم بارشی و در نهایت مشکلات ناشی از این پدیده شده و خشکی دریاچه‌ها از بین رفتن پوشش‌های گیاهی را به همراه داشته است.

وی خواستار مدیرت کشاورزی در استان شد و تاکید کرد: باید به سمت تغییر الگوی کشت رقت نه اینکه اجازه داد محصولات آب بر در سطح استان کشت شود تا زمانی که الگوی درستی برای استفاده از منابع آب نداشته باشیم نمی‌توان انتظار احیای دریاچه‌ها را داشت.

یک فعال حوزه محیط زیست فارس گفت: وقتی چشمه‌ها خشک و سطح سفره اب های زیرزمینی پایین باشد آب وارد دریاچه نخواهد شد و اگر بارندگی و حتی سیلابی هم باشد فقط چشمه‌ها و سطح سفره‌ها بالا می‌آید.

علمداری افزود: چاه‌های غیرمجاز در اطراف دریاچه‌ها از ورود آب به داخل آن جلوگیری کرده و شیره جان دریاچه را می مکند به همین دلیل ضروری است هر چه سریع‌تر نسبت به پر کردن این چاه‌ها اقدام شود.