به گزارش خبرنگار مهر، امروز مراسم تکریم و معارفه رئیس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی با حضور وزیر علوم در محل این پژوهشگاه برگزار شد.
در این مراسم دکتر محمدرضا امیدخواه رئیس سابق این پژوهشگاه تکریم و دکتر احمد شعبانی به عنوان رئیس جدید پژوهشگاه شیمی معرفی شد.
احمد شعبانی رئیس جدید پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و استاد دانشکده شیمی دانشگاه شهید بهشتی در این مراسم گفت: پیشرفت هیچ حوزهای بدون برنامه ریزی ممکن نبوده و توسعه در دنیای امروز و آتی که مبتنی بر علم، دانش و فناوری است از این امر مستثنی نیست.
وی خاطرنشان کرد: ایران کشوری سرشار از منابع طبیعی است که ۸ هزار گونه گیاهی دارد و این میزان دو برابر قاره اروپاست.
رئیس جدید پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران افزود: ایران رتبه دوم در ذخایر گازی و رتبه سوم ذخایر نفتی را به خود اختصاص داده؛ معادن غنی ایران سهم دو درصدی در گسترش مرزهای دانش و اسناد علمی دارند که باید به این موضوع توجه ویژه ای شود.
وی با تاکید بر اینکه ضروری است سرمایه گذاری زیادی در صنایع شیمیایی و دارویی انجام بگیرد، گفت: صنایع شیمیایی و دارویی ایران رتبه دوم تجارت جهانی را به خود اختصاص داده و از جنبه منابع انسانی یک مزیت مطلق برای کشورمان محسوب میشود. از این رو لازم است که سرمایه گذاری در این صنعت در اولویت قرار گیرد.
شعبانی تاکید کرد: بدیهی است برای دستیابی به خودکفایی و کسب جایگاه شایسته جهانی مواد شیمیایی مصرفی در حوزههای مختلف اعم از دارویی، سموم کشاورزی، کاتالیست و … بر اساس معیارهای مشخص طبقه بندیهایی صورت گیرد.
رئیس جدید پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران با اشاره به معیارهای طبقه بندی رسیدن به خودکفایی در حوزههای مربوط به مواد شیمیایی گفت: طبقه بندی بر اساس ساختار مولکولی و خانوادهای، تولید مواد شیمیایی با تاکید بر استراتژی همسان و چرخهای، تولید مبتنی بر مواد اولیه و در دسترس از معیارهای رسیدن به خودکفایی و کسب جایگاه شایسته جهانی در بخش مواد شیمیایی به شمار میرود.
وی با تاکید بر اینکه لازم است حوزههای کاری پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران اولویتهایی مشخص شود، گفت: اهمیت به مواد و حلال های شیمیایی میتواند یکی از اولویتهای حوزههای کاری پژوهشگاه باشد؛ با توجه به تجربه موفق و فعالیتهای خوب پژوهشگاه در این حوزه ضروری است بر اساس معیارهایی از قبیل مواد و حلال های شیمیایی تولید در داخل که اغلب از درجه خلوص بالایی برخوردار هستند برنامه ریزی هایی تنظیم شود.
وی افزود: توجه به تولید مواد اولیه و موثره سموم کشاورزی و کودهای شیمیایی، استخراج و تولید مواد موثره و اسانسها از گیاهان دارویی، برنامه ریزی برای رفع چالشهای حوزه تولید مواد؛ تولید دانش فنی در حوزههای مختلف صنایع شیمیایی اولویت دار، کاتالیست ها و …می تواند سرلوحه برنامههای آتی این پژوهشگاه باشند.
وی با بیان اینکه رفع چالشهای بزرگ کشور در زمینه مواد شیمیایی توسط پژوهشگاه امکان پذیر است، گفت: ارائه راه حل برای رفع این چالشها مستلزم پژوهشهای فرا رشتهای و فرا دانشگاهی در قالب همکاریهای پژوهشگاهها، دانشگاههای استانی، ملی و بین المللی امکان پذیر است.
رئیس جدید پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران تاکید کرد: بنابراین همکاری تنگاتنگ با مراکز تحقیقاتی و پژوهشگاهها و دانشگاههای کشور در اجرای پروژههای میان محور ملی یک امر ضروری به نظر میرسد.
وی خاطرنشان کرد: لذا انعقاد تفاهم نامههای همکاری مشترک میان پژوهشگاهها به منظور هم افزایی توانمندیها در اجرای طرحهای ملی یکی از اولویتهای کاری ما در این پژوهشگاه به شمار میرود.
رئیس جدید پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران ادامه داد: در این راستا پیشنهاد میشود این همگرایی در این فعالیتها توسط معاونان پژوهشی و فناوری وزارت علوم در اولویت قرار گیرد و به صورت ماهیانه یا فصلی جلسات مشترکی برگزار شود.
وی تاکید کرد: سرمایه گذاری در تحقیقات پایه و کاربردی منجر به پیشرفتهای مهمی در حوزههای مختلف شده است و بررسیها نشان میدهد لنگرگاه اقتصادهای دانش و فناوری محور مبتنی بر تعامل واحدهای تحقیق و توسعه دانشگاهها و پژوهشگاهها به عنوان مرکب و پیشران با بخش خصوصی و دولتی به عنوان متقاضی، سرمایه گذار و فناورگرا است.
وی ادامه داد: پژوهشگاهها دو مأموریت و کارکرد اساسی دارند؛ یک اینکه تحقیقات بنیادی سفارش دهنده خاصی ندارند و هدف توسعه و پیشرفت دانش است و دوم تحقیقات کاربردی و مأموریت گراست که سفارش دهنده و سرمایه گذار معینی دارند.
رئیس جدید پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران اضافه کرد: اغلب پژوهشگاهها به پژوهشهای مأموریت گرا و کاربردی توجه ویژه ای دارند و پژوهشگاه شیمی با هدف فراهم آوردن امکانات پژوهش بنیادی، کاربردی و آموزشی فعالیتهای خود را پیش میبرد.
محمدرضا امیدخواه رئیس سابق پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی امروز در آئین تکریم و معارفه رؤسای جدید و پیشین این پژوهشگاه گفت: پژوهشگاه شیمی طی ۳ سال اخیر مقام اول در تولید ثروت نسبت به بودجه اش را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه بیش از ۶۰ درصد بودجه مصوب پژوهشگاه بودجه اختصاصی است، گفت: بودجه دانشگاهها و پژوهشگاهها فقط کفاف حقوق و هزینههای عادی را میدهد.
امیدخواه با تاکید بر اینکه پژوهشگاهها مراکز بی همتایی هستند و نباید به راحتی آنها را از دست داد، گفت: ما توانستیم معاونت فناوری پژوهشگاه را در سال ۱۳۹۴ راه اندازی کنیم درحالیکه چنین معاونتی به تازگی در وزارت علوم تشکیل شده است.
به گفته رئیس سابق پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، پژوهشگاهها وظیفه تکمیل چرخه فناوری را برعهده دارند به طوری که دانشگاهها نمیتوانند در این زمینه ورود کنند.
وی خطاب به وزیر علوم و معاون پژوهشی وزیر علوم گفت: لازم است بیشتر به پژوهشگاهها توجه شود اکنون میبینیم که پژوهشگاهها حتی یک پروژه کلان ملی را برای اجرا در اختیار ندارند، در حالیکه آنها باید قطب علمی باشند. دانشگاهها ساختار اجرای پروژههای ملی را ندارند.
امیدخواه در ادامه از وزیر علوم درخواست کرد: پژوهشگاهها را دریابید که برای اجرای پروژههای ملی ساخته شده اند بنابراین توسعه فناوری باید به دست پژوهشگاهها انجام شود.