خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - پیمان یزدانی: روز گذشته، قانونگذاران پاکستان با رأی عدم اعتماد به «عمران خان»، وی را از سمت نخست وزیری این کشور برکنار کردند. این در حالی است که عمران خان گفته است که «دونالد لو» بالاترین مقام آمریکایی که در وزارت امور خارجه آمریکا در امور جنوب آسیا مشغول به کار است، در توطئه برکناری وی دست داشته است.
عمران خان گفت که دونالد لو به «اسد مجید» سفیر پاکستان در ایالات متحده هشدار داده بود که اگر نخست وزیر پاکستان از رأی عدم اعتماد در مجلس ملی جان سالم به در ببرد، پیامدهایی وجود خواهد داشت.
در خصوص برکناری نخست وزیر پاکستان و دست داشتن واشنگتن در این امر و اهداف احتمالی واشنگتن از تلاش برای سرنگونی عمران خان که در دوره نخست وزیری اش سیاست خارجی مستقلی را پیش برده بود و همکاری نزدیکی با چین و روسیه داشت، خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «نادر انتصار» استاد علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی انجام داده که مشروح آن ارائه میشود.
*برای این اقدام آمریکا که تلاش کرده تا دولت عمران خان را سرنگون کند چه دلایلی را میتوان فرض کرد؟
آنچه که ما تا الان به طور قطع میدانیم این است که آمریکا در بسیاری از مواردِ مدیریت قدرت و توطئه قدرت در پاکستان دست داشته است، هر چند درباره اظهارات اخیر عمران خان مبنی بر دست داشتن آمریکاییها در برکناری وی از قدرت تا الان چیزی علنی نشده است. حداقل میدانیم که از زمان سرنگونی «ذوالفقار علی بوتو» آمریکا سیاستهای اسلام آباد را در راستای منافع واشنگتن و پیشبرد اهداف کاخ سفید دستکاری کرده و پیش برده است. این بار هم اگر آمریکا به این نتیجه رسیده باشد که عمران خان و سیاستهای او مانعی بر سر پیشبرد سیاستهای منطقهای واشنگتن بوده است، میتوان تصور کرد که دولت بایدن تصمیم گرفته باشد که دولت عمران خان را بی ثبات و وی را برکنار کند. باز هم، برای نتیجه گیری قطعی در مورد عامل یا عاملان آشفتگی فعلی در پاکستان خیلی زود است.
*برکناری دولت عمران خان و روی کار آمدن یک دولت نزدیک به آمریکا در پاکستان چه تأثیری میتواند بر سیاستهای منطقهای اسلام آباد به ویژه در افغانستان داشته باشد؟
وجود یک دولت منعطف و طرفدار ایالات متحده در پاکستان جهت کمک به آمریکا برای برگشت به افغانستان و استفاده از آن کشور به عنوان یک مهره مهم در سیاستهای منطقهای واشنگتن در آسیای جنوبی و مرکزی، به منظور مهار یا مقابله با دشمنان منطقهای واشنگتن، از جمله چین و روسیه، بسیار مهم خواهد بود.
*آیا روی کار آمدن یک دولت نزدیک به آمریکا میتواند تبعاتی برای ایران هم داشته باشد؟
وجود یک دولت نزدیک به آمریکا در اسلام آباد میتواند موجب شود تا واشنگتن بتواند «سیاست فشار حداکثری» خود علیه ایران را از طریق تلاش برای بی ثبات کردن افغانستان و مرزهای شرقی ایران تشدید کند. این امر میتواند بر امنیت ملی و منافع اقتصادی ایران در جنوب آسیا و آسیای مرکزی تأثیراتی داشته باشد.