خبرگزاری مهر – گروه استانها - مهدی دهقان منشادی*: یکشنبه هیجدهم تیر ۱۳۹۶ یک روز تاریخی برای بافت تاریخی یزد بود و در این روز دوستداران بافت زیبای تاریخی یزد و مشتاقان گردشگری به آرزوی چندین ساله ی خود رسیدند.
در این روز حساس، در شهر کراکوف لهستان، در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو)، بافت تاریخی شهر یزد به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران، به ثبت جهانی رسید تا روزنه امیدبخشی برای بخش گردشگری یزد گشوده شود.
فعالان بخش گردشگری یزد هنوز شاد بودند و برای استقبال از مهمانان جهانی تدارک می دیدند که ناگاه با دخالت سیاست، با محدودیت های حاصل از تحریم های بین المللی مواجه شدند. پس از آن پدیده همه گیری به نام ویروس کرونا آفتی شد و رکودی طولانی را رقم زد.
موج این بیماری توانست به مرور بخش گردشگری را همانند برخی بخش های دیگر، زمینگیر کند و یزدِ ثبت جهانی شده، به طور خاصی در شوک فرو رفت. گردشگر در خانه اش ماند، هتل ها و بومگردی های نو پا تعطیل شدند و بافت تاریخی ما چشم انتظار ماند. شاید گفته استاد محمود دولت آبادی را بتوان زبان حال یزدِ پس از ثبت جهانی دانست که با هزار امید، ناکام گشته بود: ما دیر آمدیم یا زود، هرچه بود به موقع نیامدیم.
علم راهگشای محدودیت های کرونایی شد، واکسن، گره ها را باز کرد و گشودگی در بخش گردشگری حاصل شد. اینک که چرخ گردشگری به حرکت درآمده، پیش بینی می شود- اگر حادثه خاصی رخ ندهد- تابستان سال ۱۴۰۱ یکی از پررونق ترین دوره های گردشگری داخلی و خارجی باشد و مردمِ از بندِ کرونا آزاد شده با فراغت به گشت و گذار بپردازند.
با توجه به از سرگیری فعالیت های گردشگری و همچنین فرصت ایجاد شده در زمینه برگزاری جام جهانی فوتبال در قطر در پاییز سال جاری، باید بتوان از مزیت جغرافیایی شهر و استان یزد و ظرفیت های آن در راستای رونق گردشگری و توسعه یزد به نحو احسن استفاده کرد. نکته ای که باید در نظر گرفت ارتباط و تاثیرگذاری متقابل دو بخش گردشگری و صنعت و هم افزایی رونق آنها در یزد است. این دو بخش می توانند و باید در کنار هم به یکدیگر کمک کنند.
یزد یک شهر صنعتی رشد یافته در جغرافیایی با پتانسیل های بالای گردشگری است. محصولات زیادی مانند پوشاک، مواد غذایی، ساختمانی و ... در بخش صنعت یزد تولید می شود. باید از فرصت ثبت جهانی یزد استفاده و از صاحبان واحدهای تولیدی درخواست کرد تا با درج تصاویرِ جاذبه های گردشگری و اطلاعات تاریخی بر روی محصولات متنوع خود به تبلیغ بخش گردشگری و دیدنی های یزد بپردازند.
قرار گرفتن تصاویری از بادگیر، مسجد جامع، بافت سنتی، مجموعه امیرچخماق، ترمه و ... بر روی پاکت کیک و بیسکوییت، آب میوه، لوازم تحریر، تی شرت و ... علاوه بر آنکه معرف بخش گردشگری و یزد محسوب می شود، خود می تواند تبدیل به کالایی جذاب برای گردشگران شود و آن محصولات به عنوان یادگار و سوغات روانه کشور یا شهر گردشگران شوند.
معمولا یک گردشگر تمایل دارد محصولی را بخرد که بومی و معرفی کننده جایی باشد که به آن سفر کرده است. یک عدد مداد یا بسته مداد رنگی منقش به تصاویر فاخرِ شهر مقصد، در بین گردشگران، خریدار بیشتری دارد تا نمونه ساده و معمولی آن. همچنین کالاهای صادر شده با تصاویر معرِف یزد، خود می تواند باعث تبلیغ جاذبه های گردشگری یزد در سراسر جهان و مقصد قرار گرفتن یزد شود.
بخش نساجی یزد با سابقه ای درخشان و طولانی و با معرفی ترمه، شال، دستمال و ... همیشه به عنوان مکمل بخش گردشگری در عرضه ی صنایع دستی نقش داشته است و اینک در رویه های جدید گردشگری می تواند با ارائه محصولات مورد پسند گردشگران مانند شال و روسری، تی شرت و سایر البسه ی منقش به تصاویر سمبلیک یزد یا عبارت I Love Yazd در کنار بخش گردشگری نقشی مکمل و پویا برای رونق اشتغال و اقتصاد یزد بر عهده بگیرد.
اینک سونامی گردشگری در راه است. سونامی و سیلاب همیشه ویرانگر بوده است اما در گشودگی چشم انداز جدید گردشگری جهانِ پس از کرونا که از آن به عنوان سونامیِ گردشگری یاد می کنند می توان با هوشمندی، توسعه محلی و ملیِ گسترده را از قِبلِ آن رقم زد. بخش صنعت و گردشگری یزد می تواند با این سونامی به خوشبختی برسد.
*فعال گردشگری