همدان- تحقق شعار سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» با فرآیند پیمانکاری فرعی و برون‌سپاری هوشمند و استراتژیک امکان پذیر است.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها- بهرام هاشمی*: با توجه به نام گذاری سال ۱۴۰۱ بنام تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین از طرف مقام معظم رهبری نکاتی در آن نهفته است که هم هوشمندانه و استراتژیک است و راهگشای برون رفت اقتصاد از تحریم، ایجاد خودکفایی، استفاده از پتانسیل‌های موجود نیروی انسانی و... است.

ثروت آفرینی و ایجاد ارزش افزوده، بالا رفتن ارزش پول ملی، و به روز بودن تولیدات و خدمات را به همراه دارد؛ یعنی کلمه دانش بنیان و تکنولوژی اول در همه موارد در دنیا و از همه مهمتر اشتغال نیروهای مولد و جوان که درنهایت، به امید و بالا بردن سرمایه اجتماعی و اعتماد سازی عملیاتی منجر خواهد شد. البته با توجه به خدمات و تولیدات متنوع و با تکنولوژی روز حتماً باید فرایندی تعریف شود که انعطاف پذیر، باکیفیت، کم هزینه و با سرعت بالا و آموزش پذیر و سرعت عملیاتی شدن خدمات و تولید در کمترین زمان ممکن باشد.

حال در این بین، بهترین روش پیمانکاری فرعی و برونسپاری هوشمند و استراتژیک با شرکتها و بنگاه‌های اقتصادی دانش بنیان است.

برون سپاری و پیمانکاری فرعی هوشمند و استراتژیک درواقع، در حکم تحولی بنیادین در ساختار سازمانهای جهان فردا است. این بدان معنا است که دیگر الزامی نیست که شرکت‌های بزرگ تجاری، ادارات دولتی، بیمارستانها و دانشگاه‌های بزرگ به تشکیلاتی بدل شوند که تعداد زیادی افراد را در استخدام خود داشته باشند. این قبیل مؤسسات به تشکیلاتی تبدیل می‌شوند که درآمدهای عالی و نتایج قابل اعتنایی را به دست می‌آورند، زیرا تنها بر فعالیت‌هایی تمرکز می‌کنند که به خاطر آنها مأموریت یافته اند، کارهایی را انجام می‌دهند که دقیقاً به اهداف سازمانی آنها مربوط است. کارهایی را که به خوبی می‌شناسند و به ریزه کاری‌های آن آشنا هستند و به نسبت ارزش و اعتباری که دارند به انجام دهندگان آنها دستمزد و کارانه پرداخت می‌کنند، بقیه کارهای خدماتی اینگونه سازمانها به نهادهای بیرونی واگذار می‌شود.

در این مسیر، برون سپاری عبارت است از عمل انتقال بعضی از فعالیت‌های داخلی یک سازمان و واگذاری حق تصمیم گیری به عرضه کننده بیرون از سازمان بر اساس قرارداد. در عمل برون سپاری نه تنها فعالیت‌ها منتقل می‌شوند، بلکه عوامل تولید و حق تصمیم گیری نیز می‌تواند واگذار می‌شود؛ عوامل آن شامل کارکنان، تسهیلات، تجهیزات، فن آوری و سایر دارایی‌ها است و حق تصمیم گیری نیز عبارت است از مسئولیت برای تصمیم گیری بر روی چگونگی انجام اجزای فعالیت‌های منتقل شده است.

از سویی، در تعریف برون سپاری استراتژیک هوشمند نیز باید گفت که از یک نگاه استراتژیک به برون سپاری که بتواند فرایندهای مسئله دار، وضع بد بهره وری، مشکلات ترک کارکنان و امثال آن را در یک نگاه بلند مدت حل کند. بر این اساس اقدام برون سپاری زمانی استراتژیک خواهد شد، که با استراتژی‌های بلندمدت سازمان همراستا شود، منافع برون سپاری بعد از گذشت چندین سال پدیدار گردد و نتایج مثبت یا منفی آن برای سازمان از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.

برون سپاری استراتژیک هوشمند با پرسیدن سوالات اساسی درباره رابطه برون سپاری با سازمان و موضوعات سازمانی زیر، برون سپاری را در سطح بالاتری قرار می‌دهد: چشم انداز آینده، قابلیت‌های کلیدی فعلی و آینده، ساختار فعلی و آینده، هزینه‌های فعلی و آینده، عملکرد فعلی و آینده و مزیت رقابتی فعلی و آینده.

بدین ترتیب، اگر می‌خواهیم تولیدی دانش بنیان داشته باشیم و در هر قسمت به صورت تخصصی وارد کار شویم، ایده ایجاد کنیم، ایده را به محصول تبدیل کنیم و با همه این راه‌ها، اشتغال نیز ایجاد کنیم؛ نباید به دنبال کپی برداری باشیم بلکه باید به روز گام برداریم و با تکنولوژی‌های جدید پیش رویم.

خطوط تولیدمان را انعطاف پذیر کنیم، دستگاه‌های دولتی مان را نیز به روز و منعطف کنیم تا بتوانیم شاهد تحقق شعار سال باشیم؛ راه به روز رسانی و انعطاف دستگاه‌های دولتی و بنگاه‌های اقتصادی نیز پیمانکاری فرعی به همراه برون سپاری هوشمند و استراتژیک است.

* کارشناس و مشاور ارشد اقتصادی و صنعتی