خبرگزاری مهر – گروه استانها: یکی از مهمترین چالشهای استان قزوین را بدون شک باید در رابطه با آب و مسائل مرتبط با ان دانست تا جایی که امروز به اعتراف مسئولین و کارشناسان دشت قزوین به عنوان یکی از مهمترین دشتهای کشور به واسطه کم آبی با نشست روبرو شده است.
این نیاز اساسی مردم در سالهای اخیر با چالشهای جدی روبرو شده و دولتهای پیشین هر کدام سعی کردهاند با ایجاد پروژههای جدید آن را رفع کنند.
این در حالی است که هم اکنون علی رغم کارهای صورت گرفته در سالهای پیشین همچون سد نهب، امروز استان با چالش جدی روبرو است و افتتاح پروژههای نیمه کاره این حوزه یک ضرورت محسوب میشود.
مردم قزوین و آبیک در انتظار آب سالم
پروژه انتقال آب سد طالقان به استان قزوین را به جرأت میتوان به عنوان بزرگترین پروژه عمرانی و استراتژیک قزوین دانست.
این پروژه که از مصوبات دور نخست سفر دولت یازدهم به استان قزوین بود در سالهای اخیر به دلیل اعتبار مورد نیاز بالای آن متوقف شده بود.
با توجه به حجم بالای اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این پروژه که قرار است ۱۵ شهر و نزدیک به ۲۰۰ روستای قزوین را سیراب کند در ابتدا مقرر شد کار در دو فاز صورت بگیرد و در فاز نخست آب به آبیک انتقال یافته و سپس در فاز دوم مردم دیگر شهرهای قزوین از این آب بهره مند شوند.
این در حالی است که فاز نخست پروژه علی رغم وعدههای دولت پیشین همچنان بر زمین مانده است تا جایی که وعدههای متعدد برای افتتاح پروژه مردم را نا امید و دلسرد کرده است اما اعلایی استاندار وقت قزوین ابراز امیدواری کرده این پروژه در شش ماهه نخست امسال به بهره برداری برسد.
اما فاز دوم این پروژه بدون شک نیازمند اعتبار ویژه است. ۲۹ مهرماه سال گذشته جمالی پور استاندار وقت قزوین از انعقاد قرارداد آغاز به کار این پروژه با بخش خصوصی خبر داد.
وی حجم اعتبارات مورد نیاز برای این پروژه را بیش از ۲,۵۰۰ میلیارد تومان عنوان کرده بود.
حال این این انتظار وجود دارد دولت سیزدهم در اولین سفر خود به استان قزوین فکری جدی برای رفع این نیاز حیاتی مردم استان داشته باشد.
تکمیل سد بالاخانلو در کشاکش تأمین اعتبار
سد بالاخانلو نیز یکی دیگر از پروژههای حیاتی استان قزوین است که به اعتراف مسئولین استان قزوین با افتتاح آن، نیاز ۲۰ سال آینده استان قزوین به آب تأمین خواهد شد.
کلنگ ساخت این پروژه حیاتی در ۹ دی ماه سال ۹۱ با حضور نامجو وزیر وقت نیرو به زمین خورد تا مردم استان قزوین در انتظار تکمیل پروژهای باشند که قرار بود با بهره برداری از آن بخشی از نیاز شرب ۵ شهر بوئین زهرا، سگزآباد، شال، دانسفهان، اسفرورین و ۳۶ روستای منطقه بوئین زهرا تأمین شود.
این سد مخزنی قرار بود تنظیم آب موردنیاز جهت بهبود آبیاری اراضی تلفیقی کشاورزی منطقه را تنظیم کرده و علاوه بر حفظ نیاز محیط زیست، تغذیه مصنوعی آبخوان و کنترل سیلابهای منطقه را نیز بر عهده بگیرد.
سد بالاخانلو که خاکی با هسته رسی ساخته میشود ۳۸.۵ میلیون متر مکعب ظرفیت داشته و قرار است بخش اعظمی از نیازهای آب منطقه تشنه بویین زهرا رفع کند.
این سد در حالی در سال ۹۱ زمین خورد که قرار شد در یک پروسه ۵ ساله با ۱۰۴ میلیارد تومان اعتبار به بهره برداری برسد اما امروز بعد از گذشت نزدیک به ۱۰ سال چندین برابر این رقم هزینه شده و هنوز پروژه به اتمام نرسیده است.
یدالله ملکی مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت این سد اظهار کرد: عملیات اجرایی سد بالاخانلو نسبتاً بسیار است چرا که این سد نیازمند تصفیه خانه است که اعتبارات آن در سال ۱۴۰۱ تخصیص داده میشود.
این مسئول ابراز کرد: تکمیل سد بالاخانلو نیازمند ۴۰۰ میلیارد اعتبار است که تاکنون ۱۵۰ میلیارد به آن تخصیص داده شده است و حدود ۲۵۰ میلیارد برای اتمام پروژه سد و حدود ۵۰۰ میلیارد ریال برای تصفیه خانه لازم است.
این در حالی است که فرخزاد معاون پیشین عمرانی استاندار قزوین دلیل تأخیر در افتتاح سد را کمبود اعتبارات عنوان کرده بود.
سفر رئیس جمهور که به زودی انجام خواهد شد بدون شک بهترین فرصت برای اتخاذ یک تصمیم قاطع و خوب برای رفع مشکل این سد است. مشکلی که میتواند بخشی از تشنگی استان قزوین را رفع کند.
سفر پیش روی دولت سیزدهم بدون شک زمینه میتواند روند توسعه استان را تسریع بخشد. همچنین با جذب اعتبارات مناسب و افتتاح پروژههای حوزه آب میتوان مهمترین مشکل استان در سالهای پیش رو را رفع کرد.