خبرگزاری مهر – گروه استانها: سال ۱۳۹۲ و در جریان سفر هیئت دولت به استان قزوین، ساخت کتابخانه مرکزی استان قزوین به تصویب هیئت دولت رسید تا قزوین نیز به جمع استانهای دارای کتابخانه مرکزی بپیوندد.
در همین راستا و طبق تفاهم نامهای بین اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین و اداره کل راه و شهرسازی زمینی در منطقه پونک قزوین به اداره کل کتابخانه های عمومی استان واگذار شد تا با اعتبارات ملی ساخته و تحویل مردم قزوین شود.
۲۸ آبان سال ۹۳ اما دولتی مدیرکل وقت کتابخانه های عمومی استان قزوین در مراسم بزرگداشت علامه طباطبایی و تکریم کتابداران و ترویج کتابخوانی اظهار کرد که کتابخانه مرکزی قزوین از سال ۱۳۹۴ و در فضایی به وسعت ۱۰ هزار متر احداث خواهد شد.
اما این پروژه نیز مانند خیلی از پروژههای دیگر که نیازمند اعتبارات ملی هستند در نوبت انتظار دریافت اعتبار قرار گرفت تا شاید روزی نوبت به آن نیز برسد.
ساخت کتابخانه مرکزی با بودجه دولتی مقدور نیست
در ادامه، روند واگذاری اعتبارات به این پروژه عمرانی به قدری کند شد که زاهدی استاندار وقت قزوین در سال ۹۷ در نشست انجمن کتابخانههای استان قزوین بیان کرد: زمین کتابخانه مرکزی که مدت پنج سال است در تفاهم نامه بین ۲ اداره کل راه و شهرسازی و اداره کل امور کتابخانههای استان واگذار شده در حال حاضر در ردیف بودجه سال ۹۷ ردیف اعتباری نداشته و بعید است در سال ۹۸ نیز ردیفی برای آن اختصاص یابد.
وی اضافه کرد: بنابراین میتوان با هدف ساخت این کتابخانه و با تغییر کاربری بخشی از این زمین به کاربری اقتصادی در کمیسیون ماده پنج اقدام به جذب سرمایه گذار برای آن کرد.
این مسئول به شهرداری قزوین نیز پیشنهاد کرد برای جبران بدهیهای خود از محل نیم درصد عوارض شهرداریها که باید به کتابخانهها بپردازد در ساخت این کتابخانه مشارکت کند.
وی ابراز کرد: ساخت کتابخانه مرکزی قزوین با اعتبار دولتی امکان پذیر نیست و باید در این خصوص از کمک سرمایه گذاران بخش خصوصی استفاده کرد.
با توجه به این شرایط از سال ۹۸ موضوع ساخت کتابخانه در دستور کار ستاد ساماندهی فضاهای فرهنگی استان قرار گرفته و قرار شد پس از محصور شدن زمین توسط نهاد کتابخانهها، موضوع ساخت از طریق سرمایهگذار پیگیری میشود.
فاطمه محمدبیگی مدیرکل کتابخانه های عمومی استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار مهر در این رابطه اظهار داشت: در سال ۹۸ و پس از ناامیدی از واگذاری اعتبارات دولتی، توسط نهاد کتابخانهها کار محصورسازی زمین واگذار شده بهصورت کامل انجام شد و علاوه بر این طرح توجیهی کتابخانه نیز برای سرمایهگذاری تهیه و تأیید شد.
وی عنوان کرد: در زمستان سال ۱۴۰۰ به دلیل عدم تأمین اعتبار لازم، اداره کل راه و شهرسازی خواهان بازپسگیری زمین شد.
این درخواست اداره کل راه و شهرسازی با واکنش فعالان فرهنگی و همچنین نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
بازپسگیری زمین کتابخانه مرکزی قابل قبول نیست
فاطمه محمدبیگی در نشست شورای برنامهریزی استان قزوین با انتقاد از این حرکت اداره کل راه و شهرسازی اظهار کرد: تلاش راه و شهرسازی برای بازپسگیری و معاوضه زمین کتابخانه مرکزی قزوین اصلاً قابل قبول نیست.
این مسئول در پایان با بیان اینکه شهرداری قبول کرده این کتابخانه را بسازد، یادآور شد: نباید در شهری که مهد دانشمند است جلوی ساخت یک کتابخانه را در منطقه خوب شهر بگیریم.
هرچند گویا بازپسگیری زمین فعلاً متوقف شده اما ادامه این روند، حالتی فرسایشی به خود گرفته و نیاز است اعتبار لازم برای تسریع در ساخت و ساز این پروژه صورت بگیرد.
استان قزوین در حالی از کتابخانه مرکزی محروم است که با تأمین اعتبار و ساخت این پروژه بزرگ فرهنگی ۱۰ هزار متر مربع به زیربنای فرهنگی استان اضافه خواهد شد و علاوه بر آن ۴۰ خدمت متنوع فرهنگی نیز به مردم ارائه میشود.
بدون شک دولت سیزدهم که نگاه فرهنگی را یکی از اولویتهای اصلی خود میداند میتواند با تصویب اعتبار لازم برای ساخت این پروژه مهم فرهنگی بخش عمدهای از نیازهای فرهنگی استان قزوین را مرتفع سازد.
تصویب اعتبار و ساخت این پروژه میتواند پایانی بر وعدههای فرهنگی پیشین باشد و بارقه امید را در دل اهالی فرهنگ و کتاب استان روشن کند.