به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از تارنمای وزارت خارجه آمریکا، «ند پرایس» سخنگوی این وزارت خانه در نشست مطبوعاتی خود به سوالات خبرنگاران درباره گفتگوهای وین پاسخ داد.
پرایس در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا جلسهای در وین برنامه ریزی شده است و عامل وقفه مذاکرات در حال حاضر چیست، گفت: پیش بینی هیچ سفری به وین را نداریم. ما در تماس نزدیک با هماهنگ کننده اتحادیه اروپا هستیم که همچنان به انتقال پیامها ادامه میدهد. ما همچنان امیدواریم که توافق حاصل شود، اما تنها در صورتی میتوان به این توافق رسید که ایران آماده انعقاد توافقی باشد بدون اینکه مثلاً مسائلی را که خارج از برجام است مطرح کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه افزود: و واقعیت این است که در حالی که برجام از روز اجرای آن در اوایل سال ۲۰۱۶ تا ماه مه ۲۰۱۸ به طور کامل اجرا میشد، از دسترسی ایران به طور قابل راستی آزمایی و برای همیشه به سلاح هستهای جلوگیری میشد. و دوباره، زمانی که برجام اجرایی شد، زمان گریز هستهای، یعنی زمانی که ایران به تولید مواد شکافتپذیر کافی برای سلاح هستهای نیاز داشت، حدود ۱۲ ماه بود. اکنون طبق آنچه وزیر خارجه اعلام کرد، زمان گریز هستهای نه بر حسب ماه بلکه، متأسفانه، در مقیاس هفته اندازه گیری میشود. و این چیزی است که برای ما به عنوان یک پیشنهاد طولانی مدت قابل قبول نیست.
پرایس در ادامه مدعی شد: اکنون، چالش این است که ما هر دوی این دنیاها را دیدهایم. متأسفانه، در مورد کاربرد برجام، آزمایشی در دنیای واقعی وجود دارد و نه یک دنیای ذهنی. و در دنیایی که برجام در آن تعلیق شده است، نه تنها ایران برنامه هستهای اش را با نصب سانتریفیوژها، انباشت مواد هستهای، تحولات مختلفی که ناقض تعهدات ذیل برجام است، به پیش میبرد، بلکه شاهد آن هستیم که ایران حتی با مصونیت بیشتری عمل کرده است. دیدهایم که از گروهها و بازیگران بدخواه در منطقه حمایت کرده است. ما ایران را دیدیم که به برنامه موشکی بالستیک خود ادامه داده است و همچنان یک نیروی بیثباتکننده عمیق در منطقه بوده است.
وی گفت: ما معتقدیم که اگر بتوانیم برنامه هستهای ایران را مجدداً مهار کنیم قرار دهیم، میتوانیم برای رویارویی با چالشهای دیگری که با ایران با مواجه هستیم، مؤثرتر و بهتر عمل میکنیم. بنابراین هنوز با این مسئله فاصله داریم و مشخص نیست که آیا میتوانیم به آنجا برسیم یا نه، اما ارزیابی ما این است که بازگشت متقابل به برجام عمیقاً به نفع ما خواهد بود و تا زمانی که به نفع ما باشد، این بازگشت متقابل را دنبال خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه واشنگتن تا چه مدت دیگر حاضر است برای نیل به مقصود یادشده منتظر بماند، گفت که ما پیشنهاد بازگشت متقابل به برجام را تا زمانی که در راستای منافع ما باشد ادامه خواهیم داد. و واقعیت این است که در حال حاضر زمان گریز هستهای، بسیار کوتاهتر از آن چیزی است که ما میخواهیم. اگر دوباره وارد برجام میشدیم، آن وقت این زمان گریز طولانیتر میشد. بنابراین تا زمانی که منافع منع اشاعهای که بازگشت متقابل به پایبندی به برجام به ارمغان میآورد بهتر از آنچه اکنون داریم باشد، احتمالاً نتیجهای خواهد بود که به نفع ما است.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره گزارش روزنامه صهیونیستی تایمز اسرائیل مبنی بر اینکه آمریکاییها به شکست مذاکرات وین پی بردهاند و قرار است به زودی آن را اعلام کنند گفت: ما به دنبال بازگشت متقابل به پایبندی به برجام تا زمانی که در راستای منافع ملی ما باشد، هستیم.
پرایس همچنین در پاسخ به این سوال که آیا از نظر او رژیم صهیونیستی در این زمینه اغراق میکند، گفت: به نظر میرسد که شما به یک گزارش مطبوعاتی استناد میکنید که به مقامات اسرائیلیهای ناشناس استناد میکند، بنابراین اغلب اوقات اطلاعات کسب شده از این طریق ممکن است کاملاً دقیق نباشد.
اظهارات و ادعاهای سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حالی مطرح میشود که واشنگتن با دنبال کردن سیاستهای ضد ایرانی خود، حاضر به پذیرفتن خطاها و در عین حال اقدامات قلدرمآبانه اش در قبال مسئله هستهای و همچنین دیگر مسائل مرتبط با ایران نیست.