هاجر عوض پور در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون روز جهانی آسم با اشاره به اینکه آسم یک اختلال التهابی مزمن و غیر واگیر راههای هوایی است اظهار داشت: در این اختلال، بیمار بهطور مکرر دچار سرفه، تنگی نفس، خسخس سینه و احساس فشار بر روی قفسه سینه میشود اگر چه ممکن است بیمار همه این علائم را با هم نداشته باشد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: منظور از مزمن آن است که بیماری همیشه در فرد مبتلا وجود دارد حتی زمانی که فاقد علامت است.
وی با بیان اینکه علت اصلی این بیماری ناشناخته است افزود: تحقیقات نشان داده است که ترکیبی از عوامل ارثی (ژنتیکی) و محیطی در بروز این بیماری نقش دارند.
وی تصریح کرد: وجود سابقه آسم، اگزما، آلرژی بینی و آلرژی غذایی در اعضای خانواده (یعنی وجود استعداد آلرژی)، احتمال بروز آسم را در سایر افراد خانواده افزایش میدهد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه اضافه کرد: مواجهه با برخی عوامل محیطی همچون دود سیگار و اسپند یا آتش، آلودگی هوا، آلایندههای شیمیایی و یا تماسهای شغلی مانند کارگران لاستیکسازی، رنگسازی، چوببری، نانوایی میتواند منجر به بروز آسم شود.
عوض پور با اشاره به مهمترین عوامل خطر که میتوانند موجب بروز و یا تشدید علائم آسم شوند گفت: عفونتهای ویروسی مختلف مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا و…، عوامل حساسیتزای استنشاقی مانند گرده گلها، کپکها و قارچها، گردوخاک، پر، مو یا پوست حیوانات، هیره (مایت) موجود در گردوخاک خانهها، سوسک و انواع حشرات، تغییرات آب و هوایی بهخصوص هوای سرد و خشک از عوامل اصلی ایجاد آسم هستند.
وی افزود: بوهای تند نظیر بوی عطر و ادوکلن ، تغییرات هیجانی شدید گریه کردن، خندیدن شدید، استرس، مواد افزودنی در غذاها و آلرژیهای غذایی بهویژه در کودکان، مصرف غذاهای آماده، عدم تغذیه با شیر مادر، کمبود ویتامین D، چاقی و کمتحرکی، آلودگی هوا در اثر دود اگزوز و کارخانجات و یا ریزگردها، عوامل شیمیایی موجود در محل کار از دیگر علتهای ایجاد آسم در افراد است.
عوض پور ادامه داد: برخی داروها همچون بعضی از مسکنها مانند آسپرین، ایبوپروفن، مفنامیک اسید و حتی برخی از قطرههای دارویی چشمی، وزن پایین موقع تولد و سن کم مادر، زایمان به روش سزارین، ورزش و فعالیت فیزیکی، مصرف زیاد آنتیبیوتیکها بخصوص در سالهای اول زندگی و نیز استامینوفن، تماس مادر در دوران بارداری با دود سیگار از مهمترین عوامل بروز آسم هستند.
وی در خصوص شایعترین علائم آسم اظهار داشت: سرفه بیماران آسمی معمولاً خشک بوده و اغلب در اواسط و آخر شب و اوایل صبح و یا هنگام ورزش و یا مواجهه با محرکها بدتر میشود و اگر سرفه فرد بیش از ۴ هفته ادامه یابد باید از نظر ابتلاء به آسم مورد ارزیابی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در حالت طبیعی تنفس بهراحتی انجام میگیرد و احساس کمبود هوا و بروز تنگی نفس ممکن است به دلیل بیماری آسم باشد ادامه داد: خسخس سینه نوعی صدای زیر است که معمولاً در زمان بازدم و بیشتر در هنگام شب و انجام ورزش شنیده میشود.
ابتلاء به آسم، مانع ورزش کردن نیست
وی با تاکید بر اینکه داشتن آسم به این معنی نیست که نباید ورزش کنید اظهار داشت: ورزش منظم میتواند قلب و ششهای شما را قوی کند این باعث میشود علائم این بیماری از بین برود، اگر شما در هوای سرد ورزش میکنید، از یک ماسک استفاده کنید تا هوایی که تنفس میکنید گرم باشد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: راههای درمانی میتواند از حمله آسم در حین فعالیت جلوگیری کرده و علائم را کنترل کند
وی بیان کرد: یکی از مهمترین راههای کنترل این بیماری، پرهیز از عوامل محرکی است که موجب تحریک راههای هوایی و بروز التهاب و واکنش در آنها میشوند.
آمار ابتلاء به آسم در شهرستان گناوه
عوض پور با اشاره به آمار ثبت شده مبتلایان به آسم در شهرستان گناوه بیان داشت: بر اساس ثبت در سامانه سیب تعداد ۹۶۶ نفر در شهرستان گناوه مبتلا به آسم هستند، این در حالی است که تعداد افراد مبتلا میتواند بالاتر از این رقم باشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، با توجه به شیوع بالای آسم در دنیا و افزایش روزافزون این بیماری و عوامل خطر آن اولین سهشنبه ماه می بهمنظور افزایش دانش عمومی در خصوص بیماری آسم و عوامل خطر آن و برنامهریزی و همکاری در جهت پیشگیری و کنترل این بیماری، بهعنوان روز جهانی آسم نامگذاری شده است.