به گزارش خبرنگار مهر، مهدی دسینه ظهر یکشنبه در نشستی با خبرنگاران با اشاره به طرح دولت جهت هوشمندسازی یارانه ها بیان داشت: یکی از بحثهای اساسی هدفمندی سازی یارانهها بر روی کالاهای اساسی است و اگر این طرح به درستی اجرا شود، قطعاً به اقتصاد کشور کمک خواهد کرد و در نهایت معیشت مردم به خوبی تامین میشود. یارانه در کل دنیا به صورت هدفمند توزیع میشود و یکی از بحثهای اساسی هدفمندی سازی یارانهها بر روی کالاهای اساسی است.
دسینه با بیان اینکه بحث یارانه آرد در این روزها بسیار جدی دنبال میشود، افزود: بخش قابل توجهی از آرد یارانهای کشور در بازار آزاد به فروش میرسد و بر اساس آماری که از ستاد قاچاق کالا و ارز بهدست آمده، بخش قابل توجهی بهصورت قاچاق از کشور خارج شدهاست. به نحوی که در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ رشد ۲۰۰ درصدی در این حوزه داشتیم و این برای کشور مساله اساسی است.
وی ابرازداشت: براساس بررسیهای اقتصادی انجام شده، سالانه و بهطور متوسط مصرف گندم در کشور حدود ۹.۵ میلیون تن است. اما مصرف واقعی ۱۱.۵ میلیون گزارش شده است. یعنی در واقع دو میلیون تن گندم یا بصورت ضایعات و یا بصورت قاچاق بوده که برای کشور زیبنده و جالب نیست و یک دلیل اساسی برای اجرایی کردن این تصمیم است.
دسینه ادامه داد: دلیل دوم ریسکهای سیستماتیک و سیاسی کشور محسوب میشود و کشورها باید خود را به فراخور بازارهای جهانی، تنظیم کنند. دو کشور روسیه و اوکراین که در حال جنگ هستند، بخش عمدهای از منابع طبیعی دنیا را در اختیار دارند و تامین کننده گندم در دنیا هستند. بنابراین میزان تولید و عرضه آنها به بازارهای جهانی کاهش یافته و لذا دولت چارهای جز پرداخت هدفمند یارانه خودش را ندارد تا بتواند مصرف را در کشور مدیریت کرده و نیز از قاچاق آرد جلوگیری کند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی هرمزگان عنوان کرد: مردم بدانند که این بحث یارانه، در واقع حذف یارانه از آرد نیست؛ بلکه جابجایی است. یعنی به جای اینکه به ابتدای زنجیره یارانه تزریق شود به انتهای زنجیره یعنی مصرف کننده نهایی تزریق میگردد. در همین راستا قیمت نان افزایش پیدا نخواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: حُسن دوم این است که تعدیل قیمت آرد موجب کاهش قاچاق و کمک به اقتصاد کشور خواهد شد. همچنین پیامد سوم این است که به ازای فروش نان، این یارانه مستقیم به حساب نانوا یعنی مصرف کننده نهایی واریز خواهد شد که این امر نیز خود باعث جلوگیری از قاچاق خواهد بود.
دسینه افزایش بهرهوری در کشور و جلوگیری از ضایعات در مصرف آرد را پیامد چهارم این طرح دانست و افزود: باید بدانیم که کشور در شرایط خاصی قرار دارد که مجبور به اتخاذ چنین تصمیمی است. مطمئن باشید اگر این طرح به درستی اجرا بشود قطعاً به اقتصاد کشور کمک خواهد کرد و در نهایت معیشت مردم به خوبی تامین میشود.