معاونان بهداشت و درمان وزارت بهداشت، به تشریح برنامه‌های این وزارتخانه در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت پرداختند.

به گزارش خبرنگار مهر، در نشست خبری که روز چهارشنبه برگزار شد، معاونان بهداشت و درمان وزارت بهداشت، به تشریح برنامه‌های قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که در وزارت بهداشت تشکیل شده است، پرداختند.


در ابتدا کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت درخصوص اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: ۶۰ درصد از این قانون بر عهده وزارت بهداشت گذاشته شده که ۲۵ درصد از آن نیز مربوط به معاونت بهداشت است که بر اساس آن برنامه‌هایی را برای اجرا در نظر گرفته است.

وی تاکید کرد: یکی از دغدغه‌های جدی نظام وظیفه جمعیت است و با توجه به اینکه میزان رشد جمعیت و فرزندآوری پایین است امسال وزارت بهداشت به صورت ویژه به این موضوع پرداخته و ستاد ملی جمعیت نیز این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: همچنین از آذرماه قرارگاهی در این خصوص تشکیل شده و برنامه‌هایی را نیز برای اجرا در نظر گرفته‌ایم با.

به گفته وی، پیشگیری و تشخیص زودرس ناباروری آموزش‌های پیش از ازدواج حمایت از مادران باردار و شیرده بی بضاعت و صاحب فرزند تسهیلات خدمات زایمان در ترویج زایمان طبیعی از جمله برنامه‌هایی است که در نظر گرفته شده است.

حیدری با اشاره به اینکه متأسفانه بحث جمعیت به مقوله فرهنگی تبدیل شده است گفت: برخی از جوانان به اهمیت فرزندآوری و امنیت روانی و فرهنگی آن توجه نمی‌کنند و به عنوان یک ارزش کمرنگ شده است و امیدواریم بتوانیم با آن با اجرای برنامه‌هایی در این زمینه موفق شویم.

وی در خصوص تسهیلات برای تشویق خانواده‌ها به فرزند آوری گفت: در قانون حمایت از خانواده در جهت حمایت از زوج‌های جوان برنامه‌های و تسهیلات در نظر گرفته شده که بر اساس آزمون وسع خانواده‌هایی که بضاعت ندارند مورد حمایت قرار می‌گیر.

معاون بهداشت وزارت بهداشت اظهار داشت: اولین سال است که این تحصیلات در قانون عنوان شده و در جهت پویایی اجرای برنامه‌ها اقدامات لازم انجام می‌شود اجرای این قانون به مدت هفت سال در نظر گرفته شده است.

حیدری با اشاره به اینکه بعد از چهار دهه نظام شبکه توفیقاتش را در حوزه سلامت نشان داد گفت: متأسفانه یکی دو دهه بود که نظام شبکه دچار بی مهری شده بود و به تدریج دچار اضمحلال و کاستی‌هایی از نظر فضای فیزیکی، نیروی انسانی و… شده بود. وزارت بهداشت قرارگاهی برای تقویت نظام شبکه ایجاد کرد و برنامه‌هایی را برای این تقویت تدوین کرده‌ایم.

وی افزود: امیدواریم بودجه‌ها تأمین شوند و زودتر بتوانیم این اقدامات را آغاز کنیم.

معاون وزارت بهداشت گفت: در دوره کرونا برخلاف تصور میزان فرزندآوری بیشتر شد البته نمی‌توان به موضوع استناد کرد و شاید یک روند موقت بوده است و امیدواریم که استمرار یابد. در عین حال در دوران کرونا ثبت ازدواج هم بیشتر شد که امیدواریم ادامه یابد. امیدوارم با تسهیلاتی در حوزه آموزش، اشتغال و … دیده شده که اعتبار آن دیده شده و حتی تحقق یافته است، بتوانیم این موضوع را پیش بریم.

حیدری با تاکید بر اینکه موضوع تک فرزندی دغدغه اصلی ما است افزود: باتوجه به اینکه فرصت زمانی برای بارداری کم است، باید بتوانیم از این فرصت بهترین استفاده را ببریم. باتوجه به اینکه سن ازدواج هم مقداری بالا رفته است امیدوارم بتوانیم این را پوشش دهیم. بیشترین تمرکز و تاکیدمان در استان‌هایی است که TFR شأن (نرخ کلی باروری) پایین است. متأسفانه این استان‌ها با حد جانشینی فاصله دارند و باید تلاش کنند تا در مباحث فرهنگی، مشاوره دادن و… اقدام کنند تا بتوان این خلاء را جبران کرد.

وی گفت: پژوهشی از چند سال قبل نشان داد که بحث اقتصادی رتبه پنجم را در عدم فرزندآوری داشت و مباحث فرهنگی نقش مهم‌تری دارد.